BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Ανόρεχτη αγορά και φθηνό δολάριο φτάνουν σύσπορο στα 60 λεπτά

Τιµές κάτω των 60 λεπτών για το σύσπορο βαµβάκι προσφέρεται ξανά στις περισσότερες περιπτώσεις των εκκοκκιστηρίων, παρά το γεγονός ότι το κλίµα στη διεθνή αγορά δείχνει βελτιωµένο έπειτα από µερικές θετικές ειδήσεις από το οικονοµικό επιτελείο των ΗΠΑ.

36_pin_80

Πέτρος Γκόγκος

1121
4

Ανόρεχτη αγορά και φθηνό δολάριο γίνονται οδόφραγμα για σύσπορο στα 60 λεπτά

Η διεθνής τιµή βάµβακος, στα συµβόλαια Μαρτίου 2024 πλέον, µιας και ο ∆εκέµβριος έχει παρέλθει χρηµατιστηριακά, συντηρείται πάνω από τα 80 σεντς η λίµπρα, ωστόσο η αποδυνάµωση του δολαρίου µε την ισοτιµία να εµφανίζει διαφορά σχεδόν 2 λεπτών του ευρώ σε σχέση µε το προηγούµενο διάστηµα, ήρθε να χαλάσει τις ελληνικές τιµές.

Από την άλλη το φθηνότερο δολάριο ωθεί κάπως τις εξαγωγές των ΗΠΑ, κάτι που επιδρά ευνοϊκά στις χρηµατιστηριακές τιµές.

Οδόφραγµα σε µια πιο αποφασιστική ανάκαµψη των τιµών προς το εύρος που ίσχυε µέχρι και τις αρχές Νοεµβρίου, εξακολουθεί να αποτελεί η κατανάλωση. Με άλλα λόγια, στο κοµµάτι των θεµελιωδών δεν έχει υπάρξει ακόµα κάποια ανατροπή που να υποστήριζε ένα πιο θετικό κλίµα για την εξέλιξη των τιµών.

Στην ελληνική αγορά, το σύσπορο βαµβάκι παραδίδεται στις πύλες των εκκοκκιστηρίων µε τιµή 57 λεπτά το κιλό. Τα πριµ που µπορεί να φτάνουν τα δέκα λεπτά, δίνουν µια διαφορετική εικόνα αγοράς, αν και η εξασφάλισή τους προϋποθέτει και µια µεγαλύτερη δαπάνη. Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα που µεταφέρεται, θέλει τις ποιοτικές παραγωγές να είναι εξαιρετικά λίγες. Αυτήν τη στιγµή, το µεγαλύτερο πρόβληµα των ελληνικών εξαγωγών εκκοκκισµένου βάµβακος είναι τα «αναµµένα» βαµβάκια. Αυτό δεν εµφανίζεται µόνο στην βαριά χτυπηµένη και ούτως ή άλλως λιγοστή παραγωγή της Θεσσαλίας. Προβλήµατα είχαν και οι παραγωγές στα βορειότερα παραγωγικά κέντρα της χώρας, ενώ χαµηλές αποδόσεις αναφέρονται στην Στερεά Ελλάδα.

Αναιμική ζήτηση για αναπλήρωση αποθεμάτων

Φαίνεται πως σε παγκόσµιο επίπεδο οι πωλήσεις των βασικών παραγωγών βάµβακος αυξήθηκαν την περίοδο που ακολούθησε τη διόρθωση, κάτι το οποίο από µόνο του θα ήταν ικανό για να κατευθύνει τους πιο αισιόδοξους εκ των αναλυτών σε εκτιµήσεις ανάκαµψης. Ωστόσο, το στοιχείο αυτό συνοδεύεται από αναφορές για εξαιρετικά µειωµένη κλωστική δραστηριότητα. Με άλλα λόγια, οι τιµές ενεργοποίησαν µια αναιµική ζήτηση που αφορά κυρίως αναπλήρωση αποθεµάτων στη λογική βελτίωσης του κόστους αποθέµατος, µιας και αρκετές ποσότητες είχαν αγοραστεί στα υψηλά του εύρους τιµών.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Κίνας που προχώρησε σε µεγάλο αριθµό εισαγωγών, ωστόσο, οι κινεζικές αγορές δεν φαίνεται πως κατευθύνονται απευθείας στα κλωστήρια. Μάλλον χρησιµοποιούνται για την αναπλήρωση των κρατικών αποθεµάτων της χώρας.

Για τον λόγο αυτό, ορισµένοι θεωρούν πως οι εξαγωγές δεν θα µπορέσουν να κρατήσουν για πολύ καιρό ακόµα τον αυξηµένο ρυθµό τους.

Χαμηλή κατανάλωση, υψηλή παραγωγή

Σε παγκόσµιο επίπεδο, τα δεδοµένα προσφοράς και ζήτησης βάµβακος της περιόδου 2023-2024 από την έκθεση Νοεµβρίου, περιλαµβάνουν χαµηλότερη κατανάλωση, υψηλότερη παραγωγή και αποθέµατα. Τα αρχικά αποθέµατα είναι υψηλότερα κατά 200.000 δέµατα, κυρίως λόγω της αύξησης κατά 300.000 δέµατα στην παραγωγή της Ινδίας το 2022-2023. Η πρόβλεψη για την παγκόσµια παραγωγή είναι 850.000 δέµατα υψηλότερη αυτόν τον µήνα, καθώς οι µεγαλύτερες του αναµενόµενου παραγωγές σε Αφγανιστάν, ΗΠΑ, Αργεντινή και Παραγουάη αντιστάθµισαν τις µειώσεις σε Ισπανία και Μεξικό. Η παγκόσµια κατανάλωση είναι 500.000 δέµατα χαµηλότερη, µε περικοπές για Βιετνάµ, ΗΠΑ.

Το παγκόσµιο εµπόριο έχει αλλάξει ελάχιστα παρά την αύξηση 500.000 δεµάτων στις εισαγωγές της Κίνας, καθώς αντισταθµίζονται οι µειώσεις για Βιετνάµ, Τουρκία, Κορέα και Ταϊλάνδη. Τα παγκόσµια αποθέµατα βαµβακιού το 2023-2024 προβλέπονται στα 81,5 εκατ. δέµατα. Η Κίνα αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο αυτής της αύξησης, καθώς υψηλότερες εισαγωγές αναµένεται να είναι σε µεγάλο βαθµό για το κρατικό αποθεµατικό.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

25-11-2023 13:27Ως ποτε

Ως ποτε Βαμβακά θα κάθεσαι κ θα δε κλέβει ο εκκοκκιστές ; Ανέβηκε παγκόσμια το βαμβάκι κ στην Ελλάδα η τιμη πέφτει πολύ . Συνεννοήθηκαν οι εκκοκκιστές κ βγάλανε με το έτσι θέλω τιμή κοψοχρονιά . Ποτε θα τους κλείσουμε τα εκκοκιστηρια ; Ταγάρια που το παίζετε μάγκες στα καφενεία κ στα τρακτέρ με προγράμματα , σας πηδάνε κ πίνετε τσίπουρο

Απάντηση

25-11-2023 04:27Ιάσων Σιμόπουλος

Τιμές κάτω των 70 λεπτών το κιλό καθιστούν την παραγωγή βαμβακιού ασύμφορη.. είναι φανερό ότι οι εκκοκιστες έκλεισαν μεγάλες ποσότητες στα υψηλά επίπεδα και τώρα κοροϊδεύουν τους αγρότες στέλνοντας μηνύματα με 56,57 λεπτά το κιλό συν τα πριμ ποικιλίας, μεταφοράς και άλλα.Στην περιοχή μας μιλώντας με αγρότες είναι αποφασισμένοι να κινηθούν νομικά στην περίπτωση πίεσης των εκκοκιστηριων να πληρώσουν σε αυτες τίς εξευτελιστικές τιμές το βαμβάκι τους.. εύχομαι να επικρατήσει σύνεση από την μεριά των εκκοκιστηριων γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ζημιωθούν και θα ταλαιπωρηθουν όλοι..

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

24-11-2023 20:53nikos

Υπομονή πρέπει να κάνουν, τελικά, οι παραγωγοί που περιμένουν να τους επιστραφεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, καθώς πηγή μέσα από την ΑΑΔΕ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «ΥΧ», τόνισε ότι η πληρωμή θα γίνει τελικά σε δύο με τρεις εβδομάδες! Μπορεί, λοιπόν, ο ΟΠΕΚΕΠΕ να έχει ήδη αποστείλει τους αριθμούς IBAN των δικαιούχων αγροτών στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ, και η τελευταία να τους διαβίβασε με τη σειρά της στην ΑΑΔΕ, αλλά το υπουργείο Οικονομικών έχει άλλα σχέδια: Η επιστροφή του ΕΦΚ να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην περίοδο των Χριστουγέννων

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία