BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Έκλεισε 1,56 ευρώ το πρόβειο από το Λιβάδι ο τυροκόμος Νούσιας

Πολεμική δείχνει τις τελευταίες εβδομάδες η ατμόσφαιρα στην αγορά του πρόβειου γάλακτος και της φέτας, με την προσπάθεια των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου για μείωση των τιμών παραγωγού να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και την ίδια ώρα να πληθαίνουν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για καινούργια «μαχαιρώματα» μεταξύ των ντόπιων γαλατάδων, με καταγγελίες για νοθείες και διάθεση «φέτας» με πρόσμειξη αγελαδινού γάλακτος σε ευρωπαϊκές χώρες.

54656

Γιάννης Πανάγος

4221
101

Με 1,56 ευρώ έκλεισε πρόβειο γάλα από το Λιβάδι ο τυροκόμος Νούσιας, βαρύ κλίμα μεταξύ των γαλατάδων 

Εν τω μεταξύ, στις καλές ειδήσεις των τελευταίων ημερών περνάει η συμφωνία που έκλεισαν οι συνεταιριστές από το Λιβάδι Ολύμπου με τη γνωστή επιχείρηση τυροκομικών «Βασιλίτσα» της οικογένειας Νούσια. Πρόκειτια μια ποσότητα πρόβειου γάλακτος κοντά στους χίλιους τόνους και με τιμή στα 1,56 ευρώ το κιλό. Σημειωτέον ότι τις προηγούμενες μέρες, κάποιες συμφωνίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, τόσο στο Λιβάδι Ολύμπου (Φάρμες Λιβαδίου), όσο και στην Ελασσόνα (Γάλα Ελάςς), αναφέρονταν σε τιμή πρόβειου από 1,52 ευρώ το κιλό. 

Αυτό το οποίο φαίνεται να δίνει τον τόνο στις εξελίξεις πάντως, είναι μια υπόγεια διαμάχη ανάμεσα σε επώνυμες τυροκομικές επιχειρήσεις αξιόλογου μεγέθους οι οποίες δείχνουν να έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα:

  • Εκείνων που επιμένουν ανοιχτά στη μείωση της τιμής παραγωγού για το πρόβειο και δευτερευόντως για το γίδινο γάλα, έτσι ώστε η τιμή της πρώτης ύλης να καθιστά ανταγωνιστική η τιμή διάθεσης της γνήσιας φέτας ΠΟΠ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  • Εκείνων που έχουν επιλέξει ως λύση για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας την οδό της νοθείας, διακινώντας επί της ουσίας ως «φέτα» προϊόν το οποίο έχει παρασκευασθεί με σημαντική προσθήκη αγελαδινού γάλακτος (στο 1/3 της τιμής το πρόβειου).

Πέριξ αυτών υπάρχουν βέβαια και πάρα πολλές επιχειρήσεις που αρνούνται να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα από τα δύο στρατόπεδα, διακρίνονται για την ποιότητα της παραγωγής τους, νοιάζονται για μια «δίκαιη τιμή» πρώτης ύλης και μια σταθερή σχέση με τους κτηνοτρόφους και τάσσονται υπέρ της έντασης των ελέγχων σε όλα τα επίπεδα. Κάπως έτσι θεωρούν ότι θα μπορούσε να ενισχυθεί η αξιοπιστία στη λειτουργία της αγοράς και να δυναμώσει το brand της φέτας, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυσης της τιμής της διεθνώς.

Προς το παρόν βέβαια, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν συμβαίνει με αποτέλεσμα το κόστος να μεταφέρεται νομοτελειακά στην πρωτογενή παραγωγή και κυρίως στους ανυποψίαστους κτηνοτρόφους. Ήδη μια μείωση της τιμής παραγωγού της τάξεως του 10% περίπου, δηλαδή από το 1,70 στο 1,55 ευρώ το κιλό για το πρόβειο, θεωρείται δεδομένη, κάτι που καλλιεργεί ανησυχίες για τη συνέχεια.

Μπροστά σ’ αυτή την εικόνα μάλιστα η Πολιτεία δείχνει να είναι απούσα. Οι αποκαλύψεις πριν από μερικές εβδομάδας για τον ύποπτο ρόλο κάποιων υπαλλήλων του ΕΛΓΟ στους ποιοτικούς ελέγχους για τη φέτα, μαρτυρούν τις παθογένειες χωρίς να προεξοφλούν μια καλύτερη συνέχεια.

Την ίδια ώρα και ενώ η υπόγεια διαμάχη μεταξύ των εμπλεκομένων στον κλάδο της μεταποίησης καλά κρατεί, κάποιοι μπερδεύουν την καραμπινάτη νοθεία στην επιλογή της πρώτης ύλης με τις όποιες «γκρίζες ζώνες» στη συνταγή για την κατοχύρωση της φέτας και τη δυνατότητα, η παρασκευή της, να υποστηρίζεται από φυλές οι οποίες δεν θεωρούνται ντόπιες, ωστόσο έχουν χρόνο παρουσίας στην Ελλάδα και έχουν προσαρμοσθεί στο εγχώριο περιβάλλον.

Πρόκειται για ένα ακόμα παιχνίδια σε βάρος των παραγωγών και της προσπάθειας δημιουργίας διαχωριστικών γραμμών ανάμεσά τους, όταν μάλιστα είναι γνωστές οι οργανωτικές τους αδυναμίες και η συλλογική τους έκφραση, κυρίως λόγω της φύσης της δουλειάς τους.  

 

Σχόλια (101)
Προσθήκη σχολίου

18-01-2024 16:10τασος

στο λιβάδι έδωσαν 1,60 και δεν πήραν γάλα θα πεί επιτελους καποιος ΑΝΘΡΩΠΟΣ τι γινεται ή θα περιμενουμε τον αφανισμό των προβάτων όπως έγινε με τα καπνά.

Απάντηση

10-01-2024 10:47ΜΠΛΙΚΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ

Μία ζωή αυτοί η πολιτεία ΑΠΩΝ ειμουν νέος και γέρασα καί όλο αυτώ ακούω ΛΥΠΑΜΕ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ

Απάντηση

10-01-2024 05:06Θανος

Χωρίς αγώνες θα σβήσουμε όλοι.αγροτες κτηνοτροφοι

Απάντηση

09-01-2024 22:36Βοσκος

Δεν βλέπω καμία συμπληρωματική πληρωμή ούτε καμία διαφάνεια από ΥΠΑΑΤ και οπεκεπε καμία ενημέρωση για αυτά που δεν δώσανε για αυτά που χρωστάνε από την προκαταβολή και την εξόφληση του Δεκεμβρίου έχει ξεχειλίσει το ποτήρι. Αυτά που θα συμβούν αυτή τη χρόνια δεν θα τα πιστεύεται είστε υποδουλωμένες πουτανες του πληκτρολογίου και ευνουχισμένοι με χρονια πλύση εγκεφάλου και Στοκχόλμης σύνδρομο. Αντιδράστε γιατί θα τρώτε μπιφτέκια από εκτυπωτή και οι Πακιστανοί θα Παντρεύονται τους νέους Θα σας τσιπάρουν αφού σας τριπλόεμβολιάσανε. Το μόνο που μένει είναι η φωνή του αγρότη να ακουστεί και να απατήσει αυτά που δικαιούται Ξυπνήστε και βγείτε στο δρόμο γιατί όσο δεν μιλάς αγροκτηνοτρόφε τόσο σε γαμάνε οι ανθέλληνες και οι μαριονέτες που κυβερνούν

Απάντηση

09-01-2024 22:25Μπράβο στους Γερμανούς αγρότες

Οι Γερμανοί αγρότες πάνε να κλείσουν το κέντρο του Βερολίνου με τα τεακτέρ φίλος μου που ζει εκεί μου είπε οι πολίτες Γερμανοί είναι υπέρ των αγροτών και τους πάνε τρόφιμα και νερό και μαζεύτηκαν τόσα πολλά τρόφιμα που οι Γερμανοί αγρότες τα έδωσαν σε άστεγους. Κάντε μια σύγκριση τώρα με εδώ. Για αυτό ο ραγιάς νεοέλληνας θα είναι στη φάπα και θα ξεσπάει πάντα στο φετινά του και στο συνάδελφο του επειδή δεν έχει τα αρχί### να ξεσπάσει εκεί που πρέπει. Μπραστους Γερμανούς αγρότες που είναι πολίτες με υποχρεώσεις αλλά και με απαιτήσεις γιατί ξέρουν τι θέλουν και δεν είναι βλαχοβαλκάνιοι γύφτοι νεοελληναράδες που πάνω από όλα είναι το κόμμα το ρουσφέτι και ο διορισμός. Με τη γεωργία ασχολούμαι 20 χρόνια και έχω μάθει πλέον τι σημαίνει κόσμος τις υπαίθρου. Σας έχω σιχαθεί όλους. Γλίτσες κουτοπόνηροι ζηλόφθονοι παρτάκηδες κομματικά ανάπηροι και εγκεφαλικά νεκροί. Σε ένα χρόνο αλλάζω επάγγελμα και δεν θα έχω πλέον καμία σχέση μαζί σας.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

09-01-2024 22:04Μπράβο στους Γερμανούς αγρότες

Στη Γερμανία οι κινητοποιήσεις είναι πολύ μεγάλες και εδώ οι φαφλατάδες και μπιυνταλάδες νεοελληναράδες πάνω από όλα το κόμμα πέντε χρόνια κυβερνάει η ΝΔ και πάει για έκτο και ούτε μια κινητοποιήση δεν έχει γίνει παρότι έχει γίνει χαμός και με τα έξοδα παραγωγής και με το μπάχαλο των πληρωμών και με το μπάχαλο με τη νέα ΚΑΠ. Τώρα αν πας στα χωριά στα καφενεία είναι γεμάτα από κάτι μπουχέσες νεοδημοκράτες που παίζουν χαρτιά και σφυρίζουν κλέφτικα και αν τολμήσεις να πεις κάτι για την κυβέρνηση ορμάνε να σε φάνε και συνεχίζουν την μπιρίμπα. Με αυτό το λαό μπουχέσα θα τρώμε φάπες από παντού και θα λέμε και ευχαριστώ. Αν μαζεύομασταν 300.000 τρακτέρ και κατεβαίνανμε στην Αθήνα θα σας έλεγα εγώ αν λύνανε τα προβλήματα μας σε χρρεκόρ. Εδώ μοιράζουν δισεκατομμύρια σε εφοπλιστές καναλάρχες παραγωγούς ενέργειας δημοσιοκάφρους και γενικά έχει στηθεί πάρτυ αλλά για εμάς δεν έχει τίποτα. Δεν φταίνε αυτοί αλλά εσείς οι λαπαδες που πάνω από όλα βάζετε το κόμμα σας τόσο φανατισμό όπως οι νεοδημοκράτες δεν έχει κανείς. Ασχολουμένων τη γεωργία 20 χρόνια και σας έχω μάθει όλους και σας έχω σιχαθεί. Παρτάκηδες ρουφιάνοι ζηλόφθονοι και να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Σε ένα χρόνο από τώρα αλλάζω επάγγελμα και τραβάτε γαμηθείτε και εσείς και τα προβλήματά σας. Συνεχίστε την μπιρίμπα εσείς χαϊβάνια.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

09-01-2024 21:39Γιώργος

Ούτε με το κράτος μπορούμε να τα βάλουμε ούτε με τους γαλακτοβιομήχανους. Θα πάρουμε ότι μας δώσουν και θα πούμε ευχαριστώ. Εσάς όλους τους ψευτοεπαναστάτες δεν σαςχείδα πουθενά σε κανένα μπλόκο μόνο στα πληκτρολόγια και εκ του καναπέ δίνετε μάχες. Με τα λόγια χτίζετε ανώγια.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

09-01-2024 21:36Κτηνοτρόφος

Όσο κ να πέσουν οι τιμές στο γάλα εγώ θα πουλήσω γιατί έχω υποχρεώσεις. Ούτε σε συλλαλητήριο πάω ούτε σε διαμαρτυρίες περιμένω και διορισμό του παιδιού μετά από υπόσχεση του υπουργού οπότε κάτσε στα αυγά σου και ας βγάλουν άλλοι το φίδι από την τρύπα. Πάντα ΝΔ ψήφιζα και Πάντα ΝΔ θα ψηφίζω. Εσείς κάντε ότι θέλετε εμένα η τσέπη μου με νοιάζει και ο διορισμός του παιδιού μου.

Απάντηση

09-01-2024 21:33Θανος

Ένα έχω να πω αν πέσει ο κτηνοτρόφος θα πέσουν και οι αγρότες και α μαγαζιά και αν πέσουν τα μαγαζιά και οι αγρότες θα πέσει και η κυβέρνηση και αν πέσει η κυβέρνηση θα έχουμε πολιτική αστάθεια και αν έχουμε πολιτική αστάθεια θα έχουμε και κρίση με τις γειτονικές χώρες αν έχουμε κρίση με τις γειτονικές χώρες θα εκραγούν τα Βαλκάνια και αν εκραγούν τα Βαλκάνια η κρίση θα επεκταθεί και στις αραβικές χώρες και αν επεκταθεί η κρίση στις αραβικές χώρες η αύξηση στο πετρέλαιο είναι δεδομένη και αν αυξηθεί το πετρέλαιο θα έχουμε παγκόσμια κρίση και αν έχουμε παγκόσμια κρίση θα φτάσουμε σε πυρηνικό πόλεμο και αν φτάσουμε σε πυρηνικό πόλεμο πάει η ανθρωπότητα και αν πάει η ανθρωπότητα τέρμα η ζωή. Για αυτό δώστε 1,80 - 2,00 ευρώ το κιλό στο γάλα για να σωθεί η ανθρωπότητα.

Απάντηση

09-01-2024 20:46Θανος

Το επίπεδο έπεσε, αντί να λέμε τα προβλήματα που έχει ο πρωτογενής τομέας γράφουμε ότι ΝΑΝΕ, χαμηλωσαμε πολύ ,γράφουμε άσχετοι με τον κτηνοτροφία που παλεύει να επιβιώσει μπερδεύονται οποίοι ΝΑΝΕ δημόσιος κυβερνητικός τεμπέλης κακοψυχος ότι θες, άι καλό βράδυ και περαστικά σε όλους γιατί αν πέσει ο κτηνοτροφος πέφτουν αγρότες μαγαζιά και βάλε, καλός κακός αυτό ειναι

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία