BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Ανοδική αντίδραση 15 ευρώ στη Φότζια κρατά ζεστή την αγορά σκληρού

Με εκκωφαντικό τρόπο αποτυπώνει η τελευταία λίστα τιμών σκληρού σίτου στη Φότζια το βαθμό στον οποίο ήταν υπερπουλημένη η αγορά, με την πρώτη ποιότητα να ανακάμπτει κατά 15 ευρώ ανακαταλαμβάνοντας το επίπεδο των 335 ευρώ ο τόνος.

Sitari-agora-27-03-24

Πέτρος Γκόγκος

1336
2

Ανοδική αντίδραση 15 ευρώ στη Φότζια κρατά ζεστή την αγορά σκληρού στα αλώνια

Ήταν κοινή εκτίμηση ότι η αγορά είχε εξαντλήσει την πτώση, µε τις τιµές για τη σοδειά του 2023 να «μην έχουν παρακάτω», τουλάχιστον µέχρι να υπάρξουν πιο συµπαγείς ενδείξεις σχετικά µε τη δυναµική του επερχόµενου αλωνισµού, ωστόσο λίγοι ανέμεναν μια τόσο αποφασιστική ανοδική αντίδραση.

Η τελευταία λίστα τιμών που ανακοινώθηκε στη Φότζια διαµορφώνει τιµή αποθήκης εµπόρου στα 330 µε 335 ευρώ για την πρώτη ποιότητα µε µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12%.

Χαρακτηριστικά μικρότερη ήταν πάντως η ανάκαμψη των τιμών για τη δεύτερη ποιότητα, η οποία περιορίστηκε σε κέρδη 5 ευρώ ο τόνος, με τις νέες τιμές για τα σκληρά σιτάρια µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% να κυμαίνονται μεταξύ των 305 µε 3010 ευρώ στη Φότζια. Για τα ελαφρώς καλύτερα σιτάρια, το Μπάρι πληρώνει µεταξύ των 308 και 313 ευρώ ο τόνος, με τις τιμές να μην αλλάζουν.

Φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο η αγορά αντιδρά, ότι εξακολουθούν να υφίστανται περιορισμοί στις διαθεσιμότητες ποιοτικών σκληρών.

Με την αγορά πάντως να έχει επιδοθεί σε µια κατακόρυφη πτώση από τα τέλη Ιανουαρίου µέχρι σήµερα, άπαντες αποφεύγουν εκτιµήσεις για τις τιµές στον επερχόµενο αλωνισµό.

«Weather market», δηλαδή «αγορά καιρού» αποκαλούν το επόµενο δίµηνο έµπειρα στελέχη της αγοράς µιλώντας στην Agrenda, επικαλούµενα το κρίσιµο στάδιο στο οποίο εισέρχονται οι καλλιέργειες σε µερικές εβδοµάδες και σχολιάζοντας πως ένας ιδανικός καιρός ή µια απρόβλεπτη ζηµιά θα µπορούσαν να προκαλέσουν έντονη µεταβλητότητα προς όλες τις κατευθύνσεις, µιας και τα αποθέµατα παραµένουν σε κατάσταση που δεν επιτρέπει αισθήµατα «άνεσης» στους αγοραστές. Όπως και να έχει, στην πιο ώριµη και ευέλικτη αγορά της Ιταλίας, κανένας δεν έχει προχωρήσει σε κάποια συµφωνία για τις τιµές της παραγωγής του 2024, µια διστακτικότητα που αναδεικνύει την ρευστότητα που παραµένει στην αγορά.

Παραγωγή 7 εκατ. τόνων στην ΕΕ

Συγκεκριµένα, τα τελευταία διαθέσιµα στοιχεία τοποθετούν κοντά στους 1,1 εκατ. τόνους το συνολικό απόθεµα σκληρού σίτου εντός των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ η επερχόµενη παραγωγή, µε ιδανικές συνθήκες δεν αναµένεται να ξεπεράσει τους 7,5 εκατ. τόνους, ό,τι δηλαδή έδωσαν και οι προηγούµενες δύο χρονιές.

Μάλιστα, αναµένεται µια µείωση της τάξης των 300.000 κιλών από την Γαλλία, όση δηλαδή ανάκαµψη αναµένει η Ισπανία, η οποία προέρχεται από µια καταστροφική χρονιά που έκοψε 70% από τις αποδόσεις.

Για την Ελλάδα, όπου σπάρθηκαν περίπου 3,5 εκατ. στρέµµατα το περασµένο φθινόπωρο, η αγορά αναµένει µια σοδειά κοντά στους 1 εκατ. τόνους.

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

28-03-2024 23:19Έλλην

Η μόνη λύση είναι εκείνο που βγήκε από τον παράδεισο

Απάντηση

28-03-2024 15:27THEODOR

Οι τιμές του σιταριου είναι εξευτελιστικές!!!!Μόνη λύση τα μπλόκα στα λιμάνια,τρένα .,φορτηγά σε ολη την Ευρώπη και εντολή εισαγγελέα για την ποιότητα αυτών !

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία