BACK TO
TOP
Προϊόντα

Προς μείωση εκτάσεων βάμβακος 20% σε ΗΠΑ, στήριγμα για τις τιμές

Η εγκρατής υποχώρηση της διεθνούς τιµής βάµβακος, σε σχέση µε την πορεία ελεύθερης πτώσης που ακολούθησαν την προηγούµενη εβδοµάδα τα υπόλοιπα αγροτικά εµπορεύµατα, έρχεται να επιβεβαιώσει πως η αγορά ήταν από πριν υπερπουληµένη.

VAMVAKI_SITE-f

Πέτρος Γκόγκος

3305
6

Προς μείωση εκτάσεων 20% οι ΗΠΑ στο βαμβάκι, ανοίγει δρόμος ανόδου στις τιμές

Αυτό εξηγεί και την ανοδική αντίδραση στο χρηµατιστήριο βάµβακος προς τα τέλη της εβδοµάδας, η οποία αν και µικρή, αποµάκρυνε τη διεθνή τιµή από τα χαµηλά του εύρους, που τοποθετούν οι αναλυτές στα 75 µε 76 σεντς ανά λίµπρα. Για ένα προϊόν το οποίο είναι περισσότερο συνδεδεµένο µε την ψυχολογία στα χρηµατιστήρια αξιών και µέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, σαν και αυτό που διαµορφώνουν τελευταία οι αγωνίες στον τραπεζικό κόσµο, οι αντοχές αυτές αποκτούν µεγάλη σηµασία ενόψει και των εαρινών σπορών στην Ελλάδα.

Φυσικά αυτά τα επίπεδα τιµών ή ακόµα και τα υψηλά του εύρους, ήτοι 82 µε 85 σεντς ανά λίµπρα, δεν είναι κάτι ελκυστικό για τους περισσότερους Αµερικανούς παραγωγούς και ως εκ τούτου, φαίνεται πως η µείωση των εκτάσεων βάµβακος στις ΗΠΑ ίσως ξεπεράσει ακόµα και το 20%. Μια τέτοια προσαρµογή ως προς τη δυναµική της προσφοράς για τη νέα σοδειά, ουσιαστικά παίρνει από τις «αρκούδες» τα σκήπτρα της αγοράς και τα εναποθέτει στον καιρό. «Weather Market» που λένε και οι Αµερικανοί αναλυτές, πράγµα που σηµαίνει ότι για το υπόλοιπο του έτους, η προοπτική της προσφοράς αποκτά ξανά βαρύτητα, έναντι της προοπτικής κατανάλωσης. Το 2022, στις ΗΠΑ, οι οποίες σέρνουν τον χορό στο χρηµατιστήριο βάµβακος, καλλιεργήθηκαν 5,5 εκατ. εκτάρια και συγκοµίστηκαν µόλις τα 3 εκατ. Για φέτος, οι πρώτες εκτιµήσεις που θα αποκτήσουν και πιο επίσηµο ύφος στις 31 Μαρτίου, όταν θα κυκλοφορήσει σχετικό report από το USDA, κάνουν λόγο για καλλιέργεια 4,4 εκατ. εκταρίων. Αν πράγµατι πέσουν µέσα οι εκτιµήσεις, τότε η αγορά αποκτά καθαρό πεδίο ανόδου. Συµπληρωµατικά σ’ αυτή τη συνθήκη, µπορεί να λειτουργήσει οποιαδήποτε αναποδιά του καιρού, όπως συνέβη πέρυσι στο Τέξας.

Στο µεταξύ, η φυσική αγορά αποκτά ρυθµό, µε τις αποστολές δεµάτων βάµβακος να ενισχύονται κατά 11% τις τελευταίες εβδοµάδες έναντι του προηγούµενου διµήνου. Με 299.100 δέµατα εβδοµαδιαίως να βρίσκουν το δρόµο τους για τα κλωστήρια του κόσµου, φαίνεται πως η αγωνία το αποθεµάτων αδυνατίζει.

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

27-03-2023 17:50Ο ακοίμητος σκώληξ

Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για όσους βάλουν βαμβάκι να βγάλουν πολλά λεφτα!! εστω και τώρα προλαβαίνετε !!! Οποίος θέλει πίστωση εμείς οι εκκοκιστες είμαστε εδώ!!!! Καλές σπορές σε όλους!!! Την μούτσα την είδατε, αγρότες; Σας φάγανε τα βαμβάκια οι ξεδιάντροποι και έχουν το θράσος και μιλάνε!!! Δεν αξίζει να σπέρνετε... ακόμα δεν το πήρατε χαμπάρι; Ενωθείτε και ασχοληθείτε με το εμπόριο και την μεταποίηση σε ό,τι παράγετε. Τα καρτέλ βάμβακος έχουν γεμίσει τα τσουβάλια τους για 50 γενιές και... Κοιτάξτε τον εαυτό σας, τον δικό σας σάκο. Καλές σπορές και καλά μυαλά!!!

Απάντηση

27-03-2023 16:54 Bonollari Gianno

Πόσο νεόπλουτος είσαι!!! Μπαμ κάνει ότι είσαι σώγαμπρος σε κάποιον κανονικό εκκοκιστή (ή εύχεσαι να ήσουν, χαχαχα!!!) . Περιγελάς την πλειοψηφία της αγροτιάς. Στοιχηματίζω ότι με το ζόρι τελείωσες ένα λύκειο, δεν αναγνωρίζεις τα στοιχειώδη στην παραγωγή βάμβακος και κοιμάσαι όρθιος με όσα γίνονται στις διεθνείς αγορές. Άλλοι είναι πίσω από φλύαρα όντα του είδους σου. Αυτοί ναι, ξέρουν το σύστημα, εσύ όχι. Τράβα ρούφα το αυγό σου!

Απάντηση

27-03-2023 16:03Εκκοκιστης

Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για όσους βάλουν βαμβάκι να βγάλουν πολλά λεφτα!!εστω και τώρα προλαβαίνετε !!! Οποίος θέλει πίστωση εμείς οι εκκοκιστες είμαστε εδώ!!!! Καλές σπορές σε όλους!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία