BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Ελεγεία αγάπης στο ελαιόλαδο

Στην Αρχαία Ολυμπία η καλλιέργεια της ελιάς τραβάει χιλιάδες χρόνια πίσω. Τα τελευταία 100, όμως, ανάμεσα σε αρχαίους ναούς, γράφεται η ωδή του

46492037_1915684371860641_7473529577948577792_n

45
0

Aνάμεσα στην Αρχαία Ολυμπία και τον ποταμό Αλφειό, αμφιθεατρικά χτισμένο στην πλαγιά του όρους Ζαχοβούνι και πολύ κοντά στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, βρίσκεται το χωριό Καλλιθέα, ορμητήριο ενός μοναδικής ποιότητας έξτρα παρθένου ελαιολάδου, γνήσιου Κορωνέικου.

Το κτήμα της οικογένειας Νικολούλια, βρίσκεται εκεί στην ορεινή Ολυμπία, εδώ και 100 χρόνια, με τα μέλη της να καλλιεργούν όλο αυτό το διάστημα ελαιόδεντρα με τεχνογνωσία, αγάπη και σεβασμό στην παράδοση και την εύθραυστη φύση της τοποθεσίας.

«Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Elegia είναι αποτέλεσμα μεθοδικής επιστημονικής καλλιέργειας που βασίζεται στο πρότυπο αγροβιοδυναμικής διαχείρισης και διεξάγεται με την συνεργασία και επιστημονική ευθύνη του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Ανάπτυξη του βιολογικού τρόπου καλλιέργειας φυτικών προϊόντων» υπό τις οδηγίες και τον έλεγχο μελών της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου, πάντα όμως σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία, εμπειρία και παράδοση της οικογένειάς μας που περνά από γενιά σε γενιά» αφηγείται στο Ελαίας Καρπός η Παναγιώτα Νικολούλια, παραγωγός του φρουτώδους αυτού ελαιολάδου.

«Με ένα σύνολο αγροβιοδυναμικών πρακτικών ενεργοποιούμε όλες τις γνωστές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ελαιόδεντρων και άλλων βιολογικών οργανισμών του αγροτικού συστήματος, με στόχο την φυσική κάλυψη των αναγκών των ελαιόδεντρων σε θρεπτικά στοιχεία, όπως επίσης και την αντιμετώπιση των ανταγωνιστικών ειδών που μειώνουν την απόδοση και την ποιότητα», εξηγεί η ίδια.

 

Συγκομιδή με το χέρι

H συγκομιδή της ελιάς αρχίζει στις αρχές Οκτωβρίου ώστε ο καρπός να διατηρεί υψηλά θρεπτικά στοιχεία, παρέχοντάς μας τη βεβαιότητα ότι θα έχουμε υψηλή περιεκτικότητα πολυφαινολών κατά την ελαιοποίηση. Οι καρποί συλλέγονται με το χέρι, σε συνδυασμό με μηχανικές μεθόδους φιλικές προς τα ελαιόδεντρα και τον καρπό της ελιάς. H παραγωγή του ελαιόλαδου γίνεται άμεσα μετά την συγκομιδή με την διαδικασία της ψυχρής έκθλιψης και μόνο με μηχανικές μεθόδους στο ελαιοτριβείο της οικογένειας στο χωριό Καλλιθέα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η υψηλή ποιότητα του Elegia το 2018 απέσπασε τέσσερα χρυσά και δύο ασημένια βραβεία στους μεγαλύτερους διεθνείς διαγωνισμούς πιστοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υψηλή ποιότητα του.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία