BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Μικρά σπίτια με μεγάλες αντοχές στην αγορά και ελαιόλαδο με 30 ευρώ

Καλύτερα θωρακισµένο αν όχι και κερδισµένο φαίνεται ότι βγαίνει το premium ελαιόλαδο από το σκηνικό υψηλής ανοδικής µεταβλητότητας που αναπτύχθηκε τους προηγούµενους µήνες στην αγορά, µε δραστήρια στελέχη του κλάδου να περιγράφουν ένα περιβάλλον αυξηµένης ζήτησης µε την ελαιοσυγκοµιδή να βρίσκεται ακόµα σε εξέλιξη.

44_pin_21

Πέτρος Γκόγκος

12070
5

Πρόκειται για µια αγορά παράλληλη του χύµα ελαιολάδου, που δείχνει να έχει διαµορφώσει τους δικούς της όρους αφού «δουλεύει» µε ένα πολύ συγκεκριµένο και πιστό όπως αποδεικνύεται κοινό.

Αρχικά, ακόµα και µια αγορά χύµα ελαιολάδου στα υψηλά των 10 ευρώ το κιλό, επίπεδο το οποίο επιχειρήθηκε να προσεγγιστεί νωρίτερα χωρίς ακόµα να αποκλείεται παρά τη διόρθωση των τιµών τις τελευταίες ηµέρες, δεν είναι ικανή να ανατρέψει την πρόοδο ενός εγχειρήµατος premium ελαιολάδου. Αυτό γιατί η εν λόγω αγορά κινείται µε τιµές χονδρικής τελικού προϊόντος το οποίο φεύγει από τα χέρια του παραγωγού µε µια µέση αξία µεταξύ των 10 έως 15 ευρώ ανά φιάλη µισού λίτρου. Αυτό µας δίνει µια µέση τιµή περιεχοµένου µεταξύ των 20 µε 30 ευρώ το λίτρο. Η απόσταση που έχει δηµιουργηθεί από την προστιθέµενη αξία του brand, της εξωστρέφειας και του «τρεξίµατος» που κάνουν τα µικρά σπίτια του ελαιολάδου, εξασφαλίζει τη βιωσιµότητα ακόµα και αν χρειαστεί να συµπληρώσουν τη δική τους παραγωγή µε έξτρα παρθένα ελαιόλαδα κοντινών κτηµάτων αγορασµένα στα υψηλά του εύρους τιµών.

Σηµειώνεται ότι οι τιµές αυτές, δεν αφορούν το πάνω ράφι, αφού υπάρχουν δουλειές που προσεγγίζουν ή ακόµα υπερβαίνουν τα 20 ευρώ ανά φιάλη µισού λίτρου.

Σε αντίθεση µε τη µεταβλητότητα που παρατηρείται στην αγορά του χύµα ελαιολάδου, οι τιµές στην µικρότερη αγορά του premium δεν άλλαξαν. Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως αν και στην αρχή υπήρχε µια ανησυχία σχετικά µε τα κοστολόγια και τα συµβόλαια που είχαν κλείσει από πέρυσι οι µικροί παραγωγοί του premium ελαιολάδου, όταν ακόµα η αγορά στο χύµα έξτρα παρθένο βρισκόταν στα 5 ευρώ το κιλό, στην πράξη φάνηκε πως τα περιθώρια κερδοφορίας διατηρήθηκαν.

Όπως µεταφέρει άνθρωπος της αγοράς στην Agrenda, αυτό που παρατηρήθηκε τους τελευταίους µήνες, ήταν µια αύξηση της ζήτησης, για την οποία ωστόσο υπάρχουν κυρίως ποιοτικά και όχι ποσοτικά δεδοµένα. Πιο απλά, εκτιµούν οι συντελεστές της εν λόγω αγοράς, ότι οι σταθερές τιµές, σε συνδυασµό µε τη φύση του κοινού στο οποίο απευθύνονται, έφεραν περισσότερους αγοραστές, µε εξαίρεση ίσως τα ελαιόλαδα στο κάτω ράφι του premium σε αγορές όπως της Ρουµανίας για παράδειγµα, όπου εκεί τα κάπως πιο ανταγωνιστικά ισπανικά «mini – brands» κέρδισαν χώρο.

 Εκπαιδευµένοι καταναλωτές

«Πρόκειται για καταναλωτές µε µεγαλύτερη οικονοµική επιφάνεια, τους οποίους δεν επηρρέασε στον ίδιο βαθµό το πληθωριστικό κύµα. Είναι ταυτόχρονα εκπαιδευµένοι καταναλωτές που δύσκολα θα µετατόπιζαν το ενδιαφέρον τους σε κοινά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα» εξηγεί συνοµιλητής της Αgrenda. 

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

09-11-2023 00:18TAKIS KYTHIRA

13 Αγριελιές . Μια Κυριακή 8ωρο . 2 άτομα ραβδιστικα 1 άτομο με αλυσοπρίονο κ 1 γυναίκα στα 4 πανιά. 300 Kgr Κορωνεικη. Απόδοση 35 Kgr Αγουρέλαιο Αγριελιάς ψυχρή έκθλιψη. Κόστος 4*50 = 200€ + 40€ ελαιοτριβείο Σύνολο 240€ / 35 Kgr = 6.85 €/Kgr * 0.9 = 6.20 € / lt . (Είδα τιμές πωλήσεις Αγριελαιου 18€/ 250ml ) Μάλλον συμφέρουσα καλλιέργεια.

Απάντηση

06-11-2023 21:28Αγροτης

Είμαι ένας μικρός ελαιοπαραγωγος με καλλιέργεια 20 στρ με 500 ελαιοδενδρα.Οργανωθηκα και ξεκίνησα σήμερα με τη σύζυγό μου την ελαιοσυλλογη ξέροντας ότι δεν θα βγει μεροκάματο φέτος αλλά τουλάχιστον να φάει η οικογένειά μας λίγο λάδι φρέσκο.Τα έξοδα συντήρηση μηχάνημά των καύσιμα κλπ εργασία χωρι ς σταματημό καταφέραμε και μαζέψαμε στα τέλος της ημέρας 100 κιλ ελιές που θα απόδοσουν ένα ντενεκε λάδι το οποίο είναι υποβαθμησμενης ποιότητος λόγω καιρικών συνθηκών. Σας το χαρίζω να το φάτε εσείς οι Νεοπλουτοι που σας φαίνεται Ακριβώ

Απάντηση

06-11-2023 00:43PG

Πρώτη φορά εδώ και είκοσι χρόνια κάποιος παραγωγός που έχει λάδι γιατί ελάχιστοι είναι αυτοί φέτος θα πάρει ένα κέρδος που είναι κέρδος μιας κανονικής επιχείρησης . Το ελαιόλαδο έχει και είχε κόστος για το παραγωγό μεροκάματα λιπάσματα οργώματος λιουτρυβι κλπ 3,5 με 4 ευρώ το κιλό . Με τις τιμές που ίσχυαν πριν δεν ήταν δουλειά ήταν κοροϊδία . Κατά τα αλλά η μέση ελληνική οικογένεια ξοδεύει το χρόνο 1500 ευρώ για καφέδες αδιαμαρτύρητα και κλαίει που θα δώσει 300 για δυο δοχεία λάδι που δε θα δώσει γιατί οι περισσότεροι δε μαγειρεύουν . Ίδιο έργο με τις πατάτες και ποσο θα έκαναν . Το αρνί του Πάσχα κλπ . Όσο για τα premium καλά το άχρηστο νέο της ημέρας ούτε πέντε τόνοι δε πουλιούνται premium στην Ελλάδα .αντί να αναπαράγετε αρλούμπες πείτε για την πολυπλοκότητα της νέας ΚΑΠ . Για την ατολμία σε προτάσεις . Η παραγωγή αγροτικών προϊόντων είναι δουλειά επιχείρηση και αποβλέπει σε κέρδος με βάση τη προσφορά και τη ζήτηση . Δεν ήμαστε όλοι επιδοτησακηδες

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία