Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πληρωμές

Κρατική ενίσχυση 120 ευρώ το στρέμμα σε ροδακινοπαραγωγούς

Προς την χορήγηση κρατικών ενισχύσεων 120 ευρώ το στρέμμα για το συμπύρηνο ροδάκινο, 110 ευρώ το στρέμμα για το επιτραπέζιο και 100 ευρώ το στρέμμα για τα νεκταρίνια κατευθύνεται η κυβέρνηση. Ωστόσο από το τελικό ποσό στήριξης που θα εισπράξουν οι παραγωγοί, θα αφαιρεθεί τυχόν ενίσχυση που μπορεί να έχουν λάβει από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Μαξιμος-Σκυλακακης

8495
24

Η ενίσχυση συνολικού προϋπολογισμού 9,2 εκατ. ευρώ θα αφορά σε ζημιές που υπέστησαν πλέον των 80.000 στρεμμάτων καλλιέργειας από βροχές, οι οποίες δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Το παραπάνω προκύπτει από συνάντηση που είχε ο   βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη στην έδρα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Στον νομό Λάρισας, η υποβληθείσα πρόταση ενίσχυσης αφορά σε  1.901 στρέμματα με συμπύρηνα ροδάκινα, 367 στρέμματα με επιτραπέζια και 472 στρέμματα με νεκταρίνια.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η καταβολή ενισχύσεων ήσσονος σημασίας de minimis στους ροδακινοπαραγωγούς βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη στην έδρα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που είχε θέσει το πρόβλημα τόσο στη νυν όσο και στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επιχειρηματολόγησε για την ανάγκη στήριξης των παραγωγών που υπέστησαν ζημιές από βροχοπτώσεις μη καλυπτόμενες από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με την υποβληθείσα πρόταση, το πρόγραμμα στήριξης θα αφορά σε 80 χιλιάδες στρέμματα στις περιοχές της χώρας που καλλιεργούνται ροδάκινα και νεκταρίνια με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 9,2 εκατομμύρια ευρώ. Εξ αυτών, στον νομό της Λάρισας περιλαμβάνονται 1.901 στρέμματα με συμπύρινα ροδάκινα, 367 στρέμματα με επιτραπέζια και 472 στρέμματα με νεκταρίνια. Η προτεινόμενη ενίσχυση ανέρχεται σε 120 ευρώ το στρέμμα για τα συμπύρινα ροδάκινα, σε 110 ευρώ το στρέμμα για τα επιτραπέζια και σε 100 ευρώ το στρέμμα για τα νεκταρίνια.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη δύσκολη αυτή περίοδο στηρίζει τον αγροτικό κόσμο τόσο με τις ενισχύσεις που ήδη έχουν δοθεί σε διάφορες καλλιέργειες που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και με την καταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής και σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Ενημέρωσε ότι ήδη έως σήμερα μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν λάβει 165,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα μισά δεν θα επιστραφούν. Επιπλέον, έχουν διατεθεί και πλέον των 80 εκατομμύριων ευρώ με τη μορφή ενισχύσεων ήσσονος σημασίας de minimis για τη στήριξη αγροτικών προϊόντων λόγω covid. 

Ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι εξετάζει θετικά το σχετικό αίτημα για de minimis στους ροδακινοπαραγωγούς, υπογραμμίζοντας ωστόσο, δεν μπορεί να δίδεται διπλή βοήθεια, οπότε όσοι εκ των δικαιούχων de minimis έλαβαν και επιστρεπτέα αυτή θα αφαιρεθεί από το ποσό της ήσσονος ενίσχυσης που θα τους αναλογεί.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε τον αρμόδιο υπουργό «για την κατανόηση και κυρίως για τα εκτεταμένα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, που ελήφθησαν εν μέσω της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε λόγω της πανδημίας».

 

 

Σχόλια (24)
Προσθήκη σχολίου

22-02-2021 21:37Αγρότης

Αποζημίωστε τον αγροτη δίκαια ρε άχρηστοι Τι 120 ευρώ το στρεμμα ρε απατεωνες δίνετε ψυχούλα ενώ η ζημια ηταν τεράστια.. Και τι σχέση έχει η βοηθεια λογο covid με την βροχόπτωση άσχετε ανικανε ανθρωπε και θες να τα συμψηφισμό..

Απάντηση

22-02-2021 21:23ΓΙΏΡΓΟΣ

Αυτό κύριε υπουργε είναι αποζημίωση της βροχόπτωσης Θάλειας και όχι ενίσχυση όπως εσείς το θέτετε.Εδω και χρόνια ζητάμε αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να μπορούν να αποζημιωθούν οι έντονες βροχοπτώσεις του καλοκαιριού αλλα η κυβέρνηση σας και κάθε κυβέρνηση που πέρασε πέρα βρέχει. Ετσι ξαφνικά έρχεται ένας υπουργός σαν εσάς και βαφτίζει την αποζημίωση ενίσχυση. Συγχαρητήρια για την ασχετοσύνη σας.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία