BACK TO
TOP
Πληρωμές

Υπόσχεση διορθωτικής κτηνοτρόφων μετά τα λάθος φίλτρα στους ΚΑΔ

Για συμπληρωματική πληρωμή στην ειδική ενίσχυση των κτηνοτρόφων με το 2% του τζίρου του 2021, φαίνεται να ετοιμάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού ένα λάθος στο σύστημα πληρωμής, άφησε απλήρωτους αρκετούς δικαιούχους. Την ίδια στιγμή βέβαια, θα πρέπει να αναγνωρισθεί και το γεγονός οτι σε αρκετές περιπτώσεις τα χρήματα που πιστώθηκαν στους παραγωγούς υπερβαίνουν κατά πολύ το 2% του τζίρου. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που η πίστωση είναι μεγαλύτερη ακόμα και αν προστεθεί ο τζίρος φυτικής και ζωικής παραγωγής.

8-9_pin_2

1
8

Διορθωτική πληρωμή η υπόσχεση ΟΠΕΚΕΠΕ για τους κτηνοτρόφους μετά τα λάθος φίλτρα στους ΚΑΔ της ειδικής ενίσχυσης του κλάδου

Οι πληροφορίες θέλουν τις διαδικασίες της συμπληρωματικής πληρωμής να εκκινούνται τα επόμενα 24ωρα, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις του κτηνοτροφικού κόσμου, που είτε έμεινε απλήρωτος είτε είδε ένα ποσό πιο κάτω από το 2% του δηλωμένου τζίρου.

Το τεχνικό λάθος εντοπίζεται στη λίστα με τους ΚΑΔ που ξεκλειδώνουν την πίστωση. Συγκεκριμένα, κατά τη σύνταξη της λίστας με τους επιλέξιμους ΚΑΔ, ακούγεται ότι δε συμπεριελήφθησαν υποκατηγορίες των βασικών Κωδικών Αριθμού Δραστηριότητας από 01.41 έως 01.49 και κυρίως οι ΚΑΔ 01.50.1 και 01.50.10 που αφορούν σε μικτές γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες, υπό τους οποίους λειτουργούν πολλές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών. Οι ίδιες πηγές που αποδίδουν το λάθος σε παράληψη υπαλλήλου εξαιτίας της βιασύνης να προχωρήσουν οι υπηρεσίες στην έγκαιρη πίστωση, διαβεβαιώνουν για την επίσπευση των διαδικασιών της συμπληρωματικής πληρωμής.

Πάντως και δομικά ο σχεδιασμός της ενίσχυσης, φαίνεται ότι ευνόησε επιχειρήσεις με πιο διεκπεραιωτικό ρόλο στην αλυσίδα παραγωγής έναντι των πραγματικών κτηνοτρόφων. Αναφορικά με το συνολικό ύψος της ενίσχυσης, ακούγεται ότι τελικά πιστώθηκαν περίπου 12 εκατ. λιγότερα των 50 εκατ. ευρώ που είχαν εξαγγελθεί, κάτι που επιβεβαιώνει με έμμεσο τρόπο και η απουσία κάποιας επίσημης ανακοίνωσης από την πλευρά του υπουργείου, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ενδεικτικό της κατάστασης, το γεγονός ότι αρκετοί παραγωγοί επικοινώνησαν με την Agrenda τις προηγούμενες ημέρες, ρωτώντας για το αν πράγματι πιστώθηκε η πληρωμή, αφού οι ίδιοι δεν είδαν κανένα ποσό στους λογαριασμούς τους, πέραν της συνδεδεμένης ενίσχυσης που μπήκε την Μεγάλη Τετάρτη.

Βέβαια, πολλοί ήταν και αυτοί που είδαν να μπαίνουν χρήματα, αλλά μάλλον απογοητεύτηκαν από το μέγεθος της ενίσχυσης. Αναφέρεται περίπτωση αγελαδοτρόφου της εκτατικής βοοτροφίας, ο οποίος με δηλωμένο τζίρο για το 2021 κοντά στα 12.000 ευρώ, είχε λαμβάνειν μόλις 240 ευρώ.

Υπό αυτήν την έννοια, ο κλάδος προβάλει την ανάγκη μιας δεύτερης ενίσχυσης των κτηνοτρόφων, κάτι που έρχεται να διευκολύνει και την εγχώρια αγορά ζωοτροφών, με αρκετούς αγρότες που καλλιεργούν τριφύλλια, καλαμπόκι και άλλες χονδροειδείς ζωοτροφές, να δηλώνουν προβληματισμένοι αναφορικά με την έκβαση της φετινής εμπορικής περιόδου, παρά τις ενδιαφέρουσες τιμές που διαμορφώνει η αγορά. Με την Κομισιόν να δίνει προσεχώς το πράσινο φως για την αξιοποίηση 100 εκατ. ευρώ για έκτακτες ενισχύσεις, δεν αποκλείεται οι ιθύνοντες στη Βάθη να επαναπροσεγγίσουν το ζήτημα. Κάτι τέτοιο επείγει μιας και τίθεται πλέον και ένα ζήτημα ανταγωνισμού στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής αγοράς, αφού ήδη κράτη μέλη προχωρούν σε πιο γενναιόδωρες ενισχύσεις των κτηνοτρόφων, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την παρουσία των Ελλήνων παραγωγών στην αγορά. Για του λόγου το αληθές, ήδη στην Ισπανία έχει δρομολογηθεί ενίσχυση 124 εκατ. ευρώ που προορίζεται για τον τομέα της κτηνοτροφίας, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda. Συγκεκριμένα, οι Ισπανοί κτηνοτρόφοι πιστώνονται αυτές τις ημέρες ενισχυσήσεις που ανέρχονται σε 15 ευρώ το κεφάλι για τα πρόβατα, 10 ευρώ για τις αίγες και έως 210 ευρώ ανά αγελάδα.

Νέα ενίσχυση ανά ζωική μονάδα διεκδικεί ο κλάδος

Την απογοήτευση του κλάδου στον απόηχο της πίστωσης της ειδικής ενίσχυσης των κτηνοτρόφων έρχονται να αποτυπώσουν απανωτές ανακοινώσεις κτηνοτροφικών συλλόγων και λοιπών οργάνων, με τελευταία την ανακοίνωση του ΣΕΚ, ο οποίος επαναφέρει και σχετικό αίτημα που θέλει ενίσχυση με 20 ευρώ ανά πρόβατο και 200 ευρώ ανά αγελάδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Είχαμε προειδοποιήσει την Κυβέρνηση ότι η κτηνοτροφία βρίσκεται μπροστά στην καταστροφή» και ζητήσαμε επανειλημμένα, από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι πρόσφατα, την καταβολή άμεσων ενισχύσεων στους παραγωγούς για κάθε κλάδο της κτηνοτροφίας για να καλύψουμε, έστω ένα μέρος της τεράστιας αύξησης των τιμών ζωοτροφών ενέργειας κ.α

Υπενθυμίζουμε ενδεικτικά ότι είχαμε ζητήσει

  • 200 ευρώ ανά αγελάδα γαλακτοπαραγωγής και αγελάδα παραγωγής κρέατος.
  • 20 ευρώ ανά προβατίνα και γίδα,
  • 5 εκατ. ευρώ σε όσους χοιροτρόφους έμειναν χωρίς κορονοενίσχυση
  • 70 ευρώ ανά χοιρομητέρα.

Αντί αυτού εσείς δώσατε μέχρι τώρα στην κυριολεξία ψίχουλα, τα οποία όμως πολλοί κτηνοτρόφοι δεν έχουν λάβει.

Ζητάμε να μας πληροφορήσετε άμεσα για το συνολικό ύψος των χρημάτων που δόθηκε στην κτηνοτροφία και για τα ποσά ενίσχυσης ανά ΚΑ∆ (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοίρους, πουλερικά).

Έχουμε ενημερώσει για το φλέγον αυτό ζήτημα τον Πρωθυπουργό κο Κυριάκο Μητσοτάκη, με τρεις επιστολές και επειδή θεωρούμε ότι η ενίσχυση που δόθηκε είναι ουσιαστικά «αντίδωρο», περιμένουμε από την Κυβέρνηση να ενισχύσει την κτηνοτροφία ουσιαστικά.

Αυτά που ζητήσαμε εμείς τα έδωσε ήδη η Ισπανία στους κτηνοτρόφους της για να στηρίξει την εγχώρια ζωική της παραγωγή και για να παραμείνει ο κλάδος ανταγωνιστικός, σε αντίθεση με ότι έπραξε η Ελλάδα.

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

10-05-2022 00:21Κωνσταντινια

Ακόμα περιμένουμε να δούμε το 2% στο λογαριασμό μας .πόσα 24 ώρα θα περάσουν...το κοροιδεμα πάει μια χαρά

Απάντηση

29-04-2022 16:16Βάσω

Οι Αγελαδοτροφοι πάλι στην απέξω εμείς πήραμε 800€ ευρώ για να ταισουμε 2 αγελάδες και ο γείτονας μου που είναι με πρόβατα 200 πήρε 4600€ ας μας εξηγήσει η κυβέρνηση έχω 50 μάνες και θα θα τους λέω σήμερα δεν τρώτε όλοι γιατί η βοήθεια ήταν μόνο 800€

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

27-04-2022 20:28Κωνσταντίνος Καζινακης

Σχετικά με την επιδότηση ζωοτροφών. Δεν είμαι καθαρός κτηνοτρόφος .( Πρώην υπάλληλος) δικαίωμα επιδότηση ζωοτροφών;; Ευχαριστώ.

Απάντηση

27-04-2022 16:54Ττ

Ρε δεν πάτε στο διαλο όλοι σας αληταραδες με τα ψέματα σας λεφτά για ζωοτροφές λιπασμάτα πετρελαιο και ότι άλλο ταζατε τόσο καιρό κοροϊδεύουν με τον κτηνοτροφο και τον αγρότη όλα τα ξεχάσατε αν βρείτε βουλευτή στο δρόμο ξύλο μόνο αυτό φοβούνται

Απάντηση

27-04-2022 11:35Χρεωμένος από κυβέρνηση ΝΔ #5234614

Άσε πληρώσει κάποια στιγμή και το απόθεμα μας κυνηγάνε ακόμα για τις ζωοτροφές και θέλουμε καινουριες

Απάντηση

27-04-2022 10:42Γιαννης

Επιτέλους εκεί στην agronews αντιληφθήκατε το θέμα έστω και αργά πάντως πλέον μπορώ να πω ότι σας βγάζω το καπέλο τουλάχιστον για αυτό το αρθρο

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα