BACK TO
TOP
Προγράμματα

Ψηλά το ανώτατο όριο για το πριμ στα βιολογικά, στα 264 ευρώ ανεβαίνει βάσει του κόστους για ρόδια

Εκεί που η λεβάντα έπαιρνε 60 ευρώ μπορεί να φτάσει τα 175 ευρώ.

1-viologika_graf

Γιώργος Κοντονής

301
0

Ελκυστικότερο χωρίς το «ταβάνι» των 90 ευρώ ανά στρέµµα στις πολυετείς καλλιέργειες και τα 60 ευρώ στις µονοετείς, µπορεί να καταστεί το πρόγραµµα της Βιολογικής Γεωργίας την ερχόµενη προγραµµατική περίοδο. Πολλές καλλιεργητικές οµάδες στο τρέχον πρόγραµµα παρά τις µελέτες που έδειχναν µεγάλες απώλειες στο αγροτικό εισόδηµα, όπως για παράδειγµα τα αρωµατικά φυτά (175 ευρώ ανά στρέµµα)ή το επιτραπέζιο σταφύλι (170 ευρώ ανά στρέµµα) δεν έλαβαν το αντίστοιχο στρεµµατικό πριµ λόγω των παραπάνω αγκυλώσεων.

Αυτό λοιπόν µπορεί πλέον να αλλάξει, εφόσον η χώρα µας λάβει την απόφαση να αποµακρύνει τις επιδότησεις των βιοκαλλιεργητών από τα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης και να τα µεταφέρει στα λεγόµενα οικολογικά προγράµµατα («ecoschemes»), που θα αποτελέσουν τµήµα των άµεσων ενισχύσεων.

Ενδεικτικά, µερικές καλλιεργητικές οµάδες που θα µπορούσαν να επωφεληθούν από αυτή την αλλαγή µε βάση τις αντίστοιχες µελέτες κόστους που υπολογίζουν τις απώλειες εισοδήµατος ανά βιολογική καλλιέργεια είναι: Ρόδι: 264 ευρώ ανά στρέµµα, Ακτινίδιο: 201 ευρώ, Σύκα: 148 ευρώ, Ακρόδρυα 109 ευρώ, Ντοµάτα, µελιτζάνα, πιπεριά 170 ευρώ, επιτραπέζια σταφύλια 140-170 ευρώ, Αβοκάντο 764 ευρώ και Αρωµατικά φυτά 129-175 ευρώ.

Εδώ λοιπόν το πριµ δεν θα έχει όριο, όπως στα αγροπεριβαλλοντικά προγράµµατα του Β’ Πυλώνα, καθώς δεν θα συνδέεται απαραίτητα µε τα χρήµατα που χάνει ο αγρότης λόγω µικρότερης παραγωγής. Παράλληλα, τα οικολογικά προγράµµατα θεωρούνται πιο «ελαφρυά» σαν µέτρα από τα αγροπεριβαλλοντικά. Οι δεσµεύσεις επίσης θα µπορούσαν να είναι και µονοετείς, ενώ δεν υπάρχει καµία σύνδεση µε το ύψος της παραγωγής.

«Ελάφρυνση» των Προγράµµατων Αγροτικής Ανάπτυξης

Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι ελληνικές αρχές ήδη αναζητούν τρόπους ενίσχυσης του προσανατολισµού προς ιδιωτικές επενδύσεις στα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης, µέσω της µετακίνησης µέτρων όπως τα µεγάλα δηµόσια έργα, σε άλλα Ταµεία. Αλλά, και µέσω της µεταφοράς της ενίσχυσης των βιολογικών προϊόντων στις οικολογικές επιδοτήσεις των άµεσων ενισχύσεων. Ο λόγος είναι οι µεγάλες περικοπές ύψους περίπου 20% που θα βαρύνουν το φάκελο των διαρθρωτικών προγραµµάτων. Άλλωστε, 1 δις ευρώ είναι δεσµευµένο για την εξισωτική αποζηµίωση, εφόσον ληφθεί υπόψη το τρέχον πρόγραµµα.

Σηµειωτέον πως τα κράτη µέλη θα πρέπει να έχουν ένα ή περισσότερα οικολογικά καθεστώτα διαθέσιµα, αλλά οι αγρότες θα έχουν την ελευθερία να αποφασίσουν αν θα συµµετέχουν ή όχι. Τα κράτη µέλη θα αποφασίσουν το περιεχόµενο των προγραµµάτων αυτών αναλόγως µε τις ανάγκες που εντοπίζουν.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε εκτάκτως την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου μαζί με το περιοδικό Wine Trails.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις