BACK TO
TOP
Special Reports

Κτηνοτροφικές γαλότσες στα ρεπό βάζουν οι τραπεζίτες

Ο Κρις Άντερσεν εκτρέφει 4.000 κεφάλια χοίρων από την αριστοκρατική φυλή των Αψβούργων Μανγκαλίτσα

40-41_22

Πέτρος Γκόγκος

37
0

Στα 71 του και στην καρδιά της ύφεσης του 2008 ο Κρις Άντερσεν ξεκίνησε µια κτηνοτροφική µονάδα σε µια αγροτική κοινότητα έξω από το Νιου Τζέρσεϊ, η οποία σύντοµα έγινε εθισµός για τον ίδιο. Σήµερα το χόµπι του είναι η διαχείριση µιας κτηνοτροφικής επιχείρησης αποτελούµενης από εφτά αγροκτήµατα σε τρεις Πολιτείες, στα οποία εκτρέφονται 4.000 κεφάλια χοίρων Μανγκάλιτσα. Πρόκειται για µια «αριστοκρατική» φυλή, η οποία εκτράφηκε για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα για λογαριασµό των Αψβούργων που βασίλευαν τότε σε σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη. Μάλιστα επένδυσε και σε µια µονάδα επεξεργασίας στην Πενσιλβάνια, στην οποία παρασκευάζει προϊόντα που πουλάει µε την ετικέτα American Mangalitsa.

 Όπως δηλώνει ο ίδιος στο Bloomberg, σε αντίθεση µε την τράπεζα, η κτηνοτροφία δεν αποδίδει κέρδη. Υπολογίζει πως πέρασε τα τελευταία 10 χρόνια µε αρνητικά οικονοµικά αποτελέσµατα, προτού φέτος καταφέρει να κάνει απόσβεση των επενδύσεών του. Ωστόσο παραδέχεται πως «το να είσαι αγρότης είναι πολύ πιο περίπλοκο από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι µπορούν να καταλάβουν».

Σε κάθε περίπτωση οι πρακτικές που εφαρµόζει ο ίδιος είναι πολύ πιο ακριβές από τον κανόνα. Όταν ξεκίνησε την πορεία του στην κτηνοτροφία, τάιζε τα ζώα του µε εισαγόµενο αλεύρι φουντουκιού από τη Γαλλία και κατσικίσιο γάλα από µια γειτονική εκµετάλλευση. Από τότε έχει πειραµατιστεί αρκετά µε την τροφή και έχει καταλήξει σε µια ακόµη πιο ακριβή συνταγή για τους χοίρους του. «Είναι το πιο συναρπαστικό πράγµα που έχω κάνει όλη µου τη ζωή. Στόχος µου τώρα είναι η παραγωγή του πιο ιδιαίτερου ζαµπόν στην αγορά» λέει ο ίδιος.

Ένδειξη πλούτου για την αμερικανική ελίτ η ενασχόληση με τα αγροτικά

Μερικές χιλιάδες εκµεταλλεύσεις παράγουν τη µερίδα του λέοντος των αµερικανικών προϊόντων αγροδιατροφής. Όπως υπάρχουν εκατοµµύρια µικρές µονάδες διάσπαρτες σε ολόκληρη τη χώρα. Ανάµεσα σε αυτές, σύµφωνα µε στοιχεία του αµερικανικού υπουργείου Γεωργίας, το 41% ανήκουν σε διαχειριστές που δεν είναι κατ’ επάγγελµα αγρότες.

Η Mahindra North America, κατασκευάστρια τρακτέρ µε έδρα το Χιούστον εκτιµά ότι οι χοµπίστες αγρότες αποτελούν την πιο γρήγορα αναπτυσσόµενη πελατεία της. Ο Ράιαν Πήρσεϊ, στέλεχος της εταιρείας, υπολογίζει ότι η συγκεκριµένη αγορά αναµένεται να σηµειώσει ετήσια αύξηση 10% για την επόµενη δεκαετία. Φαίνεται ότι η γενιά των baby boomers συνταξιοδοτείται σιγά σιγά και επιστρέφει στην ύπαιθρο.

Ως χόµπι είναι σίγουρα αρκετά ακριβό, όµως η παλιά φουρνιά της Wall Street έχει όλα τα µέσα για να τρέξει ένα τέτοιο πρότζεκτ. Άλλωστε η ιδιοκτησία γης και η ενασχόληση µε αυτή είναι συνώνυµη του πλούτου στις ΗΠΑ, που µαρτυρούν και τα παραθυράκια του νόµου, αφού η εκµετάλλευση της γης για αγροτικούς σκοπούς εξασφαλίζει φορολογικές ελαφρύνσεις για την αµερικανική ελίτ. Υπάρχουν πολλά παραδείγµατα περιπτώσεων σαν του Κρις Άντερσεν. Ένας αναλυτής της UBS AG, ένας διευθυντής της Credit Suisse Group AG, ένας εργολάβος από την Καλιφόρνια, όλοι τους ξεκινούν µικρές και niche αγροτικές εκµεταλλεύσεις, οι οποίες στην πορεία αναπτύσσονται σε αµερικανικής εµπνεύσεως «φέουδα» που εξασφαλίζουν φοροελαφρύνσεις και επιρροή στην τοπική κοινωνία.

 Άλλωστε οι περισσότεροι τραπεζίτες και µεγαλοεργολάβοι αγρότες δεν µπαίνουν στη διαδικασία αυτή για τα κέρδη, αν και οι επιχειρήσεις τους παράγουν τζίρο, όπως επιβεβαιώνει στο Bloomberg ο Σκοτ Μαρτίνεζ, διευθυντής µιας αντιπροσωπείας της John Deere στο Φοίνιξ. «Μπορεί να τους αρέσει το συµπληρωµατικό εισόδηµα, όµως οι περισσότεροι επικαλούνται την ηρεµία όταν απασχολούνται µε αγροτικές εργασίες» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου μαζί με το περιοδικό Fresher
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία