BACK TO
TOP
της Πιάτσας

ο Μάρτης όντως γδάρτης

Μπορεί µ’ αυτά κι αυτά να άργησαν ενάµιση σχεδόν µήνα να πληρωθούν οι αγρότες τις πρώτες συνδεδεµένες, ωστόσο φαίνεται πως οι βαµβακοπαραγωγοί στάθηκαν λίγο πιο τυχεροί όσον αφορά την ειδική ενίσχυση, εν µέσω µιας εξαιρετικά δύσκολης εµπορικής χρονιάς κι ενώ ακόµα αναµένουν την περιβόητη κορωνοενίσχυση.

zaria_15

4
0

Όσοι βρήκαν κάτι λιγότερο στους λογαριασµούς τους είναι λόγω της παρακράτησης της δηµοσιονοµικής πειθαρχίας ποσοστού 2,9% που ισχύει για άµεσες ενισχύσεις πάνω από 2.000 ευρώ, που ωστόσο επιστρέφονται τον ερχόµενο Σεπτέµβριο.

Απογοήτευση για τους παραγωγούς της Καρδίτσας, που έχασαν τη συνδεδεµένη επειδή δεν κατάφεραν να καλύψουν το ελάχιστο όριο παραγωγής που απαιτείται, επειδή οι καλλιέργειές τους χτυπήθηκαν στις 18 και 19 Σεπτεµβρίου από τον Ιανό. Πάντως, ο βουλευτής Κωτσός µίλησε, σου λέει, µε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Λυκουρέντζο για το θέµα και ο δεύτερος τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστούν ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να διορθωθεί η αδικία σε βάρος των αγροτών του νοµού. Εν αναµονή λοιπόν!

Σε χειρότερη θέση οι παραγωγοί υπερπρώιµων ροδάκινων-νεκταρινιών και βερίκοκων Ηµαθίας και Λάρισας, οι οποίοι διαπίστωσαν πως τα τελευταία τρία έτη αποζηµιώνονταν από τον ΕΛΓΑ µε σηµαντικά µειωµένη τιµή προϊόντος. Όπως αναφέρουν από το σύλλογο Ηµαθίας, πληρώθηκαν 32 λεπτά αντί 68 λεπτά που ισχύει για τα υπερπρώιµα ροδάκινα και 43 λεπτά αντί για 68 για τα νεκταρίνια. Το πρόβληµα, λένε οι παραγωγοί, εντοπίζεται στο σύστηµα ΟΣ∆Ε, το οποίο δεν «υπολόγισε» τις ποικιλίες των εν λόγω παραγωγών στις υπερπρώιµες, µε αποτέλεσµα να λάβουν µειωµένη αποζηµίωση έως και 55%.

Μάρτης γδάρτης έλεγαν οι παλιοί και δυστυχώς φέτος πολλοί ήταν οι καλλιεργητές που το επιβεβαιώνουν. Για τις µεγαλύτερες ζηµιές της τελευταίας εικοσαετίας, που µπορούν να συγκριθούν µόνο µε εκείνες του 2003, κάνουν λόγο παραγωγοί και γεωπόνοι σε Πέλλα, Ηµαθία και Γιαννιτσά. Οι πολύ χαµηλές θερµοκρασίες χτύπησαν όλες τις δενδροκαλλιέργειες από κεράσια και ακτινίδια, µέχρι βερίκοκα, ροδάκινα, δαµάσκηνα και λωτούς. Για σοκαριστική εικόνα µιλάνε οι αγρότες. Αλλά το µέγεθός της θα φανεί το επόµενο διάστηµα.

Πρωτόγνωρο και το χιόνι που έπεσε πριν λίγες µέρες στη Λέσβο, που πάγωσε πάνω στα ελαιόδεντρα. Υπάρχουν αρκετά σπασµένα κλαδιά, αλλά η ζηµιά θα ξετυλιχτεί όταν ζεστάνει  ο καιρός για να φανεί το µέγεθος της καταστροφής, λένε οι ελαιοκαλλιεργητές, που τρέµουν για την ποσότητα και την ποιότητα της επερχόµενης παραγωγής τους.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία