BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Περί ΟΣΔΕ ο λόγος

Ησυχία αυτή την εβδοµάδα, ηρέµησαν τα πνεύµατα, είναι και µετά το Πάσχα, οι καλλιεργητικές εργασίες ολοένα και πληθαίνουν και από πληρωµές δεν έχουν να περιµένουν και πολλά!

ιγξ__1__2_2_2__1__2_2_2_2_2_2_2_2_2_2

1518
0

Εκτός από τα πρακτικά ζητήµατα στα χωράφια, αυτό που θα τους απασχολήσει όλους είναι οι δηλώσεις ΟΣ∆Ε! Άντε να δούµε τι θα γίνει!

Η πρώτη εφαρµογή του ΑΤΑΚ στις δηλώσεις ΟΣ∆Ε έγινε το 2018 και έκτοτε κάθε χρόνο βγαίνει µια «έκτακτη» εγκύκλιος µε την οποία γίνεται προαιρετικός για µισθωµένα και υποχρεωτικός για ιδιόκτητα χωράφια. Κάπως έτσι και φέτος, η ανακοίνωση των αρµοδίων λέει ότι
ο ΑΤΑΚ θα είναι υποχρεωτικός στα βοσκοτόπια και προαιρετικός σε αρόσιµες και µόνιµες καλλιέργειες. Το θέµα είναι ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί µια και καλή κι αυτό γιατί σε κάθε πληρωµή όλο και αφήνει αγρότες εκτός…..

Τρία χρόνια περιµένουν αποζηµιώσεις οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής για τις ζηµιές στις 7 Ιουλίου του 2019 από µια πρωτοφανή τότε θεοµηνία, που ισοπέδωσε το φυτικό κεφάλαιο. Βέβαια, πρόκειται για ενισχύσεις ΠΣΕΑ, οπότε – λέει φίλος αγρότης – η τριετία είναι αναµενόµενη! ∆υστυχώς….  Το θέµα είναι ότι ακούγεται πως τα χρήµατα είναι διαθέσιµα στα ταµεία του ΕΛΓΑ, απλά δεν γίνεται η πίστωση. Γιατί;

Πέρασε από την Κοµισιόν το κονδύλι των 20 εκατ. ευρώ για αποζηµιώσεις λόγω του περσινού παγετού σε καλλιέργειες που ήταν σε προανθικό στάδιο. Υπέγραψε, σου λέει, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών, όµως χρήµατα ακόµα δεν µπήκαν! Οι αγρότες ζητούν σαφές χρονοδιάγραµµα πληρωµής και σαφή τρόπο αποζηµίωσης, ενώ ο Αγροτικός Σύλλογος Βερµίου, µετά τον αποκλεισµό της περιοχής από τις αποζηµιώσεις του ΕΛΓΑ, έχει κινηθεί νοµικά κατά του Οργανισµού. 

Πριν λίγες µέρες ο υπουργός της πλατείας είπε σε εκπροσώπους Αγροτικών Ενώσεων
και Σωµατείων του νοµού Χαλκιδικής ότι «η πλατφόρµα του ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενίσχυση λόγω Covid-19, ποσού 40 ευρώ ανά στρέµµα για ζηµιές του 2002 στους παραγωγούς Κονσερβολιάς και ελιάς Χαλκιδικής θα ανοίξει µετά τις γιορτές του Πάσχα και τα ποσά θα καταβληθούν έως το τέλος Μαΐου 2022». Το πρώτο έγινε όντως, για να δούµε µε την πληρωµή τι θα γίνει!

∆υνατότητα για υποβολή αιτήσεων έχουν και οι αµπελουργοί που θέλουν να συµµετάσχουν στο πρόγραµµα του πράσινου τρύγου. Μόνο που τα περιθώρια είναι πολύ στενά και οι δηλώσεις γίνονται στις κατά τόπους ∆ΑΟΚ. Μέχρι να το πάρουν χαµπάρι, η ανακοίνωση βγήκε 5 του µήνα, µέρα που ορίστηκε και ως έναρξη της διαδικασίας και θα διαρκέσει µέχρι τις 11 Μαΐου. Όποιος προλάβει! 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία