BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Τα ίδια Παντελή μου!

Τα ίδια Παντελάκη µου, τα ίδια Παντελή µου, µε τις πληρωµές. Και πάλι στο παρά τσακ έγιναν!

iatsa__1_

504
0

Οι αγρότες το έχουν συνηθήσει πια, δεν περίµεναν και κάτι διαφορετικό. Μόνο τα λεφτά τους χρειάζονται. Απλά το θέµα είναι ότι πρώτα τους φτάνουν στο αµήν… Τα ‘ χουµε πει, όλο τα λέµε και όλο στα ίδια µένουµε….. Για να δούµε, καλοκαίρι είναι!   

Αυστηρός εµφανίστηκε ο υπουργός Γεωργαντάς σε ερώτηση της βουλευτού Κυριακής Μάλαµα για την απόρριψη αιτήσεων ελατοπαραγωγών στη Χαλκιδική. Η ευθύνη, της είπε, για την αξιολόγηση των αιτήσεων προς ένταξη στο πρόγραµµα Νέων ανήκει στις ∆ΑΟΚ και όχι στο υπουργείο. Ο υπουργός ήταν σαφής: Ευθύνη του υπουργείου είναι η προκήρυξη του προγράµµατος και η ανάρτηση των αποτελεσµάτων της αξιολόγησης του προσωπικό των ∆ΑΟΚ. Το ισχύον θεσµικό πλαίσιο είναι δεδοµένο και δεν πρέπει να εργαλειοποιείται από κανέναν προκειµένου να φανεί αρεστός.Τέλος!

Στα 636.965 στρέµµατα ανέρχεται η έκταση του ελληνικού αµπελώνα, σύµφωνα µε τα στοιχεία απογραφής ανά Περιφέρεια από το αρµόδιο τµήµα Αµπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών του υπουργείου. Βέβαια, να πούµε ότι η αύξηση κατά 0,28%, δηλαδή κατά 1.759 στρέµµατα σε σύγκριση µε το 2020 (635.205 στρέµµατα), υπολείπεται του αριθµού των στρεµµάτων που χορηγούνται ως νέες Άδειες Φύτευσης κατ’ έτος. Εγκαταλείπονται δηλαδή εκτάσεις, ίσες περίπου µε τη διαφορά της αύξησης του ελληνικού αµπελώνα ετησίως, αφαιρουµένων των εκτάσεων που χορηγούνται ως νέες Άδειες Φύτευσης. Για να δούµε που θα βγει αυτό….

Η βουλευτής Λάρισας Στέλλα Μπίζιου, πάντως ζητά ειδικά µέτρα στήριξης για την αντιµετώπιση της ενεργειακής κρίσης για τους αµπελοκαλλιεργητές οινοστάφυλων. Όπως της είπαν οι παραγωγοί και µετέφερε και στον υπουργό, τα προβλήµατα είναι αυξηµένα: η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί, η πανδηµία και πρόσφατα η ενεργειακή κρίση µε τις ανατιµήσεις στα λιπάσµατα, στα φυτοφάρµακα και στα καύσιµα.

Στα αυξηµένα κόστη, εκτός από λιπάσµατα και πετρέλαιο, οι σιτοπαραγωγοί στον θεσσαλικό κάµπο έχουν άλλο ένα βάρος να αντιµετωπίσουν. Όπως οι ίδιοι λένε, οι ιδιοκτήτες θεριζοαλωνιστικών µηχανών χρεώνουν 14 ευρώ το στρέµµα από 9-10 ευρώ πέρυσι. Πρόκειται για 40% επάνω. Από τον Σύλλογο Θεριζοαλωνιστικών Μηχανών Λάρισας πάντως, υπολογίζουν τις αυξήσεις και το βρίσκουν λογικό!
Οι παραγωγοί όµως, πόσα να αντέξουν; 

Στην Ξάνθη και τη Ροδόπη φέτος οι αγροτικές καλλιέργειες δέχτηκαν µια ασυνήθιστη επέλαση ακρίδων, που προκάλεσαν σηµαντικές ζηµιές. Πήγαν και οι παραγωγοί στην τοπική ∆ΑΟΚ Ξάνθης και οι υπάλληλοι, µε ενηµερωτικό δελτίο τους  απάντησαν ότι έπρεπε από τις αρχές Απριλίου µόλις αντιληφθούν την εµφάνιση των εστιών εκκόλαψης (πρώτες κηλίδες) από ακρίδες να ειδοποιήσουν τους αρµόδιους της ∆ιεύθυνσης. Αυτά είναι!   
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία