Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Τα 12 μέτρα ΚΑΠ που μπορούν να αξιοποιήσουν οι αιγοπροβατοτρόφοι

Το χρηµατοδοτικό πλέγµα το οποίο θα παρεµβάλει την αιγοπροβατοτροφία στη νέα ΚΑΠ από άµεσες πληρωµές και επενδύσεις, έδωσε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ∆ηµήτρης Μελάς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης αφιερωµένη στον κλάδο, που διεξήχθη στη Λέσβο.

5_59

Γιώργος Κοντονής

5242
6

Οι 12 δυνατότητες αξιοποίησης μέτρων της νέας ΚΑΠ που  έχουν μπροστά τους οι αιγοπροβατοτρόφοι 

Μέσα σε αυτό ξεχωρίζει η οριζόντια ενίσχυση 70% για όλους τους αιγοπροβατοτρόφους στα ορεινά για επενδύσεις στους στάβλους και αυτόνοµα φωτοβολταϊκά, ενώ ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος µε τον οποίο θα δίνονται οι συνδεδεµένες. Συγκεκριµένα, οι αιγοπροβατοτρόφοι µπορούν να εξασφαλίσουν από τη νέα ΚΑΠ σύµφωνα µε τον κ. Μελά και το στρατηγικό σχέδιο που έχει υποβληθεί προς έγκριση:

Άµεσες ενισχύσεις

Βασική ενίσχυση: Το 27% των πόρων, δηλαδή 237 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς τα βοσκοτόπια. Η µέση ενίσχυση θα είναι 19 ευρώ το στρέµµα.

Αναδιανεµητική ενίσχυση: Για τους κτηνοτρόφους που δηλώνουν έως 170 στρέµµατα βοσκότοπο, θα κατευθυνθούν 47 εκατ. ευρώ, µε την ενίσχυση να υπολογίζεται κατά µέσο όρο στα 9,8 ευρώ το στρέµµα.

Προαιρετικές άµεσες ενισχύσεις

Περιβαλλοντική διαχείριση βοσκότοπου: Μέση ενίσχυση 6 ευρώ το στρέµµα για µείωση της περιόδου βόσκησης ή µετακίνηση στα ορεινά το καλοκαίρι.

Εµπλουτισµός σιτηρεσίου: 1,5 ευρώ ανά αιγοπρόβατο.

Συνδεδεµένη ενίσχυση στα αιγοπρόβατα: Θα κατευθυνθούν 65 εκατ. ευρώ και η ενίσχυση θα είναι στα 12 ευρώ το ζώο. Για τον υπολογισµό των επιλέξιµων αιγοπροβάτων λαµβάνεται υπόψη η ελάχιστη αναλογία ποσότητας γάλακτος-αριθµού επιλέξιµων προβατίνων ή/και αιγών η οποία πρέπει να είναι 100 προς 1.

Συνδεδεµένη ζωοτροφών: Για τους κτηνοτρόφους που παράγουν ζωοτροφές η συνδεδεµένη στα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή είναι 19,2 ευρώ το στρέµµα και στα σανοδοτικά 8,3 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση η προσκόµιση παραστατικών για την παράδοση ποσότητας προϊόντος ανάλογα τα στρέµµατα. Όσοι χρησιµοποιούν τις εκτάσεις για ιδιοπαραγωγή, η ποσότητα αυτή θα υπολογίζεται σε συνάρτηση µε τον αριθµό και το είδος των µηρυκαστικών ζώων και τις διατροφικές τους απαιτήσεις.

∆ιατήρηση της βιολογικής γεωργίας: 24,7 ευρώ το στρέµµα ανά έτος στα αιγοπρόβατα.

Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης

Σπάνιες και Αυτόχθονες Φυλές: Θα συνεχιστεί το µέτρο για τα αιγοπρόβατα µε κάθε θηλυκό ζώο άνω του 1 έτους να ενισχύεται µε ποσό περίπου 33 ευρώ (αντιστοιχία σε 232 ευρώ/ΜΖΚ).

Μετατροπή στη Βιολογική Γεωργία: Για αιγοπρόβατα άνω των 12 µηνών, η ενίσχυση θα είναι 21 ευρώ το στρέµµα.

Ευζωία: Ενέργειες όπως χορήγηση πρωτογάλατος σε όλα τα νεογέννητα, καθαρισµός προαύλιο χώρου κ.λπ. Ετήσια ενίσχυση, ύψους 715 ευρώ/ΜΖΚ που αντιστοιχεί σε 100 ευρώ ανά ενήλικο ζώο.  

Νέοι Κτηνοτρόφοι: Η έναρξη δραστηριότητας στην αιγοπροβατοτροφία ενισχύεται µε 40.000 - 42.500 ευρώ.

Εξισωτική Αποζηµίωση: Προκύπτει ενίσχυση 12 ευρώ το στρέµµα για τα ορεινά βοσκοτόπια και 8,8 ευρώ για βοσκοτόπια σε µειονεκτικές περιοχές.

Επενδύσεις κτηνοτρόφων: Οριζόντια ενίσχυση 60% για όλες τις κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις. Η επιδότηση ανεβαίνει 70% στα ορεινά και σε µειονεκτικές περιοχές και νέους.

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

07-06-2022 07:15Τ

Κοπάδια ολόκληρα σφάζονται μάλλον αυτό είναι το σχέδιο τους γισ την κτηνοτρόφια Ίδη υπάρχει μη κυβερνητική οργάνωση που ασχολείται με αυτό δεν χρειάζεται λέει η κτηνοτρόφια θα τρώμε χορταρακι επικεφαλής της οργάνωσης είναι κόρη εφοπλιστριας οπότε καταλαβαίνεις που μας πάνε

Απάντηση

06-06-2022 23:10Σταϊκούρας

Σε λίγους μήνες το υπουργείο Γεωργίας δεν θα χρειάζεται

Απάντηση

06-06-2022 14:56Λευτέρης

Ζώα ψοφανε από πείνα ρε γαμημενοι μπασταρδοι της ΝΔ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

06-06-2022 13:37Kostas

Ενθουσιάστηκα μόλις διάβασα για το 1,5 ευρώ για εμπλουτισμό σιτηρεσιου! Είναι απίστευτα καταπληκτικές οι προσφορές που μας δίνονται! Σε συνδιασμό μάλιστα με τα 6 ευρώ ανά στρέμμα, για μείωση της περιόδου βόσκησης, έχω πλημμυρίσει από ευτυχία! ....Όσο όμως οι ενισχύσεις παραμένουν υποσχέσεις, τόσο τα ζώα θα υποσιτίζονται, και η ζημιά για το περιβάλλον θα είναι ανεπανόρθωτη: Αυτή τη στιγμή έχει ήδη αυξηθεί η περίοδος βόσκησης και τα ζώα τρώνε και τις πέτρες! Η επαναλαμβανόμενη κωλυσιεργία των αρμόδιων, η καθυστέρηση αποφάσεων και ενισχύσεων, οδηγεί στην καταστροφή της φύσης και την εξαφάνιση της κτηνοτροφίας! Την έλλειψη ρευστού για την αγορά ζωοτροφών, την πληρώνει το περιβάλλον και στη συνέχεια την ξαναπληρωνει ο κτηνοτρόφος ( που το βοσκοτόπι του ερημοποιηθηκε)!

Απάντηση

06-06-2022 11:54Μια κτηνοτρόφος.

Ότι , και να δωθεί , η κτηνοτροφία στην Ελλάδα , τελείωσε . Τα ζώα μας υποσιτίζονται .Πρέπει να είχε βρεθεί λύση από χθες .( Σήμερα δεν έχει πληρωμή προς αγροτοκτηνοτροφους?) 😂😂😂😂😂😂🤑🤑🤑🤑🤑

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία