BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Κόβει ενισχύσεις η ΚΑΠ όταν δεν τηρείται η εργασιακή νομοθεσία

Οι Έλληνες αγρότες που απασχολούν εργάτες γης θα έχουν υποχρέωση να τους ασφαλίζουν και να τους παρέχουν καλές συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, αν θέλουν να συνεχίσουν να παίρνουν επιδοτήσεις.

44-45_45

Γιώργος Κοντονής

9939
14

Κόβει τις ενισχύσεις των αγροτών από το 2025 το νέο πλαίσιο της ΚΑΠ όταν δεν τηρείται η εργασιακή νομοθεσία 

Αυτό το ονοµάζει «κοινωνική αιρεσιµότητα» η Ευρωπαϊκή Ένωση και συµπεριλαµβάνεται στην υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 3072/Β’/2023) που ορίζει τους κανόνες άµεσων ενισχύσεων στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ.  Η Γαλλία, η Ιταλία και η Αυστρία εφαρµόζουν την κοινωνική αιρεσιµότητα ήδη από φέτος, µε την Ελλάδα να αποφασίζει να πάρει παράταση για την τήρηση του σχετικού κανόνα, ώστε να τον θέσει σε εφαρµογή το 2025.

 

Τι θα περιλαµβάνουν οι έλεγχοι για την κοινωνική αιρεσιµότητα

Σύµφωνα µε το ελληνικό στρατηγικό σχέδιο, οι έλεγχοι για την κοινωνική αιρεσιµότητα που θα ισχύσει στη χώρα µας από το 2025 θα περιλαµβάνουν τα κάτωθι:

  1.  Έλεγχος για την παιδική εργασία.
  2.  Εργάτες γης διαφανής διαδικασία απασχόλησης τους και έλεγχος των συνθηκών δουλειάς και διαβίωσης τους.
  3.  Ανοικτές δοµές προσφύγων και εύρεση εργασίας στον αγροτικό τοµέα.
  4.  ∆ίκαιη Ασφάλιση.
  5. Αποζηµίωση σε περίπτωση ατυχήµατος.
  6. Παρακολούθηση µέσω του συστήµατος προώθησης εργατών γης εµπλουτισµός του και µε άλλες διαλειτουργικότητες ώστε να υπάρχει παρακολούθηση των ανθρώπινων ροών στην Ελλάδα.

Θα υπάρξει διαβάθµιση κυρώσεων ανάλογα µε το µέγεθος της παράβασης, έως και τον αποκλεισµό από κάθε ενίσχυση της ΕΕ σε περιπτώσεις σοβαρών παραβιάσεων.

 

Ενσωµάτωση της νοµοθεσίας στους Συµβούλους και στα Τοµεακά της ΚΑΠ

Η σχετική νοµοθεσία θα ενσωµατωθεί  στο Σύστηµα Γεωργικών Συµβουλών, και στους στόχους και µέτρα των τοµεακών παρεµβάσεων (οπωροκηπευτικά, λυκίσκος, ελαιόλαδο & επιτραπέζιες ελιές, οίνος) & στην αγροτική ανάπτυξη (επενδύσεις, συνεργασία, ανταλλαγή γνώσεων/πληροφόρησης). Μάλιστα στα πλαίσια των τοµεακών παρεµβάσεων θα είναι υποχρεωτική η παροχή συµβουλών για θέµατα ασφάλειας και υγιεινής εργατικής νοµοθεσίας και κάθε άλλο σχετικό µε την τήρηση της κοινωνικής αιρεσιµότητας θέµα.

Σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση που ορίζει τους γενικούς κανόνες άµεσων ενισχύσεων, για την κοινωνική αιρεσιµότητα προβλέπονται τα εξής:

Άρθρο 9

Κοινωνική Αιρεσιµότητα

  1. Περαιτέρω για την χορήγηση της βασικής εισοδηµατικής ενίσχυσης, απαιτείται και η συµµόρφωση µε την κοινωνική αιρεσιµότητα.
  2. ΕΓ που δεν συµµορφώνονται µε τις δεσµεύσεις της κοινωνικής αιρεσιµότητας, υπόκεινται σε διοικητική κύρωση.
  3. Η κοινωνική αιρεσιµότητα επιβάλλει δεσµεύσεις στους τοµείς της απασχόλησης και της υγείας και ασφάλειας της εργασίας. Οι ΕΓ συµµορφώνονται το αργότερο έως 1/1/2025.
  4. Οι δικαιούχοι θα ενηµερώνονται για την απαίτηση τήρησης του συστήµατος της αιρεσιµότητας και τις διοικητικές κυρώσεις µη τήρησής τους κατά την υποβολή της ΕΑΕ κάθε έτους.
  5. Λεπτοµερής ρύθµιση της εφαρµογής του συστήµατος της κοινωνικής αιρεσιµότητας καθώς και οι σχετικές διοικητικές κυρώσεις περιλαµβάνονται σε αυτοτελή για το σκοπό αυτό κοινή υπουργική απόφαση, σε συνεργασία µε τα συναρµόδια υπουργεία.

Γραπτώς οι όροι απασχόλησης

Το µέτρο κοινωνικής αιρεσιµότητας και µε βάση την Οδηγία 2019/152 προβλέπει µεταξύ άλλων πως πρέπει να διασφαλίζεται ότι η γεωργική απασχόληση θα υπόκειται σε σύµβαση εργασίας και οι οροί απασχόλησης πρέπει να παρέχονται γραπτώς σε αυτή τη σύµβαση. Σύµφωνα µε την οδηγία 89/391/ΕΟΚ πρέπει µεταξύ άλλων να διασφαλίζεται ότι ο εργοδότης θα λαµβάνει τα απαραίτητα µέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζοµένων.

Σχόλια (14)
Προσθήκη σχολίου

17-06-2023 07:31ΑΓΡΟΤΗΣ

Μια είναι η λύση τα παραταμε όλα και γλυτώνουμε

Απάντηση

16-06-2023 20:53Βεροια

Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος πού μεγαλώνει σέ πόλη και κάνει δουλειά γραφείου, που δεν έχει πατήσει σέ χωράφι δεν ανέβηκε σέ τρακτέρ δεν ίδρωσε δεν τσαπησε δεν πότισε δεν ραντισε, περιμένετε νά καταλάβει τά προβλήματα των αγροτών; Δυστυχώς αυτοί πού αποφασίζουν για τους αγρότες είναι άσχετοι χαρτογιακαδες πού δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την πατάτα με τό ακτινίδιο

Απάντηση

16-06-2023 16:22Giorgos

Ρε ξεφτιλες δεν έρχεται να δείτε τη περνάνε που καλλιεργώ 6'50 , εκτάρια και δεν θα πεξουμε κατσοτνια φέτος λέτε καλύτερη ζωή στους εργάτες οκ γιατί 50 ευρο που του δίναμε ήταν ασκιμα από της 7,30 έως 4 ώρα και εγώ έκανα ψεκαστης στο τρακτέρ με 30 ευρο μεροκάματο να τρεμο ναημ ντοπαρουμε να σκοτοθουμε και ακόμα μας τα χροστατε ξεφτηλες,τους μεγάλο αγρότες θέλετε να δώσετε όλες της επιδότησης ξεφτιλες πάλι,

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

16-06-2023 16:02Ιωάννα παναγιωτοπουλου

Δεν έρχονται λίγο οι ίδιοι να ασχοληθούν κ να μας πουν κ μας εγώ αύριο το πρωί να πάρω κ έναν κ δύο εργάτες κ να κάνω αυτά που λέει εμένα τι θα μου δίνει κ θα με εξασφαλίσει θα μου παίρνει το προϊόν θα έχω καλύτερες φοροαπαλλαγές θα βγαίνω να καλλιεργώ ?εδώ παίρνεις ανθρωπους να δουλέψουν κ τους λες για εργοσημο τους δίνεις σαράντα ευρώ κ συνθήκες άριστες κ δυσανασχετούν .....γιατί υπάρχουν άλλοι που θέλουν να καλύψουν εργοσημα κ τους καλύπτουν κ πάνε κ κόβουν εκεί ....κράτησα μια περιουσία με χέρια κ με δόντια να αναστήσω τα παιδιά μου κ τώρα που λέω να είναι καλύτερα τα πράγματα έρχονται κ όλο δυσκολεύουν........θα ήθελα πιο ξεκάθαρα πράγματα !Ένα τιμολόγιο μου είχε κοπεί στο όνομα μου κ δε μπόρεσα να γίνω νέα αγροτησα που πράγματι ζω κ αναπνέω από αυτά κ καλλιεργώ με καταναλωτικά δάνεια για να τα βγάλω πέρα.....αγαπάω τη γη κ τον τόπο μου τα παιδιά μου όχι δεν ήθελα να ασχοληθούν με αυτό γιατί κ κούραση πολύ κ αβεβαιότητα !Τώρα μπήκα σε βιολογική καλλιέργεια για κάτι το καλύτερο κ όλα μπαρούτι έγιναν θα θέλει το έλεγα να πληρώσουμε εισφορές αν δεν μας αποζημιώσει για περινοσπορο δε φταίω εγώ οι καιρικές συνθήκες Καβάλα ήμουν στο τρακτέρ με το που έβρεχε να ρενταω.....κρίμα να χαθεί ο πρωτογενής παράγοντας λυπάμαι....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

16-06-2023 12:43ΝΙΚΟΣ

Έχω δικαιώματα για 35στρ δεντρα και 35 στρ για αρωσιμα 70 στο σύνολο και θέλω να τα πουλήσω, τι πρέπει να κάνω; (η διαδικασία που ακολουθητε δλδ)

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

16-06-2023 11:51Θανάσης

Εχουτε μεγάλη πλάκα Δεν υπάρχει εργάτης για δείγμα με διπλό μεροκάματο και μαύρα και νομίζετε πως θα βρεθεί άνθρωπος που θα υπογράψει σύμβαση εργασίας με αγρότη για 15 μεροκάματα που θα φορολογουνται και θα υπόκεινται σε κρατήσεις;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

16-06-2023 11:25Κώστας

Μόνο που δεν υπάρχουν εργάτες, είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Απάντηση

16-06-2023 11:08Αναστασια Παπουτσή

Υποθέτω θα μας πουν αναλυτικά τα μέτρα που χρειάζεται να τηρούνται και από τις 2 πλευρές.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά