BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Αύξηση τσεκ 15% το σχέδιο Αυγενάκη για ανακατανομή πόρων

Στα 236 εκατ. ευρώ που µεταφέρθηκαν από τον πυλώνα των άµεσων ενισχύσεων στο ΠΑΑ, οφείλονται τα µειωµένα ποσά της ενιαίας ενίσχυσης, υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά αλλαγές στην τροποποίηση του φακέλου της ΚΑΠ.

4-5_01

Γιώργος Κοντονής

4950
64

Αύξηση του τσεκ κατά 15% για όλους το σχέδιο του Αυγενάκη με την επιστροφή πόρων στις άμεσες ενισχύσεις

Tα 236 εκατ. ευρώ είναι ουσιαστικά ένα ποσοστό ύψους 10% του φακέλου των άµεσων και µεταφέρθηκαν στο ΠΑΑ για την πληρωµή της εξισωτικής αποζηµίωσης, ενώ την περασµένη προγραµµατική περίοδο το ποσοστό µεταφοράς ήταν 5% για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Εφόσον προχωρήσει η οποιαδήποτε αλλαγή στην τροποποίηση της ΚΑΠ, µπορεί µεν να αυξηθεί η βασική, ωστόσο θα «φαγωθούν» κονδύλια από τα προγράµµατα του ΠΑΑ, καθώς η εξισωτική αποζηµίωση είναι δεδοµένη ανά έτος και δεν πρόκειται να αλλάξει. Η µεταφορά 10% των πόρων από τις άµεσες στο ΠΑΑ ήταν κάτι που είχαν προτείνει οι σύµβουλοι του στρατηγικού σχεδίου ώστε να αποκτήσουν τα διαρθρωτικά προγράµµατα τη βαρύτητα που χρειάζεται και να αυξηθούν τα κονδύλια σε µέτρα όπως τα Σχέδια Βελτίωσης, οι Νέοι Αγρότες κ.λπ.

Η µεταφορά των πόρων ξανά στον φάκελο των άµεσων ενισχύσεων δεν σηµαίνει αυτόµατα και αύξηση της βασικής κατά το ίδιο ποσό, καθώς η χώρα µας θα πρέπει να τηρεί την αναλογία 25% των πόρων σε eco-schemes και 10% σε αναδιανεµητική. Οπότε έστω ότι µεταφέρεται στο σύνολό του το ποσό των 236 εκατ. ευρώ, η αύξηση της βασικής θα είναι ίση µε 157 εκατ. ευρώ (σύνολο δηλαδή βασικής 987 εκατ. ευρώ), ενώ ο προϋπολογισµός των eco-schemes θα αυξηθεί στα 484 εκατ. ευρώ (από 424 εκατ.) και της αναδιανεµητικής στα 193 εκατ. ευρώ (από 174 εκατ. ευρώ).

Πώς επηρεάζεται η µέση µοναδιαία αξία δικαιωµάτων

Τα 987 εκατ. ευρώ µε βάση τα δεδοµένα του στρατηγικού σχεδίου αντιστοιχούν σε µέση µοναδιαία αξία δικαιωµάτων ίση µε 24,6 ευρώ το στρέµµα στις αροτραίες, 31 ευρώ στις δενδρώδεις και 20 ευρώ στα βοσκοτόπια αυξηµένες σε σχέση µε τα αντίστοιχα ποσά των 21,5, 27 και 17,6 ευρώ το στρέµµα αντίστοιχα.

Βέβαια το σενάριο να µεταφερθεί πίσω εξολοκλήρου το ποσό στη βασική ενίσχυση είναι ένα πρόβληµα µε πολλές µεταβλητές, καθώς θα πρέπει να βρεθούν τα χρήµατα µέσω ΠΑΑ για την πληρωµή της εξισωτικής (ίσως να χρειαστεί να υπάρξει και εθνική συµµετοχή) ενώ υπάρχει και το θέµα των περιβαλλοντικών δεικτών και δεικτών αποτελεσµάτων που καθιστούν την οποιοδήποτε τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου δύσκολη. Σηµειώνεται πως η τελική µέση αξία των δικαιωµάτων θα προκύψει µόλις υπολογιστούν επ’ ακριβώς τα ενεργοποιηµένα δικαιώµατα το 2023 ανά αγρονοµική περιφέρεια.

Σύµφωνα µε τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Κελέτση ενεργοποιήθηκαν φέτος συνολικά 3.835.821 δικαιώµατα, νούµερο το οποίο βρίσκεται κοντά σε αυτό που έχει υπολογιστεί στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί


Σχόλια (64)
Προσθήκη σχολίου

28-11-2023 13:19xaxa

ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΜΑΣ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

27-11-2023 10:50Τονυ

Ο Μητσοτάκης δήλωσε χτες πως πρέπει να στραφούμε στη γεωργία ακριβείας. Μάλλον δεν έχει δει τα τριτοκοσμικα μηχανήματα και τους κατσικοδρομους του κάμπου. Ξέρουν τίποτα απο γεωργια; Ξέρουν πόσο κοστίζουν αυτά τα μηχανηματα; Έχουν σκεφτεί να φτιάξουν πχ ειδικά προγράμματα μόνο για γεωργία ακριβείας που να τα επιδοτουνε. Εδώ οι τράπεζες έκοψαν τα πάντα. Εκείνο το μικρό δάνειο 25000 που είχε επιτυχία το σταμάτησαν. Νομίζω πως στα αγροτικά είναι τελείως άσχετοι και δεν τους ενδιαφέρει καν. Μάλλον το μήνυμα από το ξήλωμα Αγοραστου δεν το εμπεδωσαν.

Απάντηση

26-11-2023 20:24Γιωργος

Μερικοι νεοδημοκρατες ονειρευονται μεγαλεία και δοξες και οτι περνουν σαν πασαδες επειδη κυβερναει το κομμα τους.η αληθεια τελικα ειναι οτι στο σπιτι τους πιθανον αντι για πορτα να εχουν σεντονι.και αυτο σκυλοφαγωμενο.σε λιγακι θα πεταχτει ο βλακας ο νεοδημοκρατης και θα μιλησει ο καημενος για τα πλουτη του και τα μεγαρα και τα παλατια που ζει.τον ερημο του εχει γινει το μυαλο κρεμα ζελε!!!!!!!!!!!ουτε ξυραφακι να ξυριστει δεν θα εχει.θα προσπαθει να κοψει τις τριχες απο τα γενια με πετρες!!!!!!!!

Απάντηση

26-11-2023 18:52Νεοδημοκράτης

Χαχαχαχα

Απάντηση

26-11-2023 18:36Έλλην

Όσο και να προσπαθείς σπο το γραφείο με ότι όνομα και να βγεις γελαδάρης νεοδημοκρατης η ότι άλλο για να αποσπάσεις την προσοχή των αγροτοκτηνοτροφων από τα σχόλια κατά των κυβερνώντων δεν θα καταφέρεις τίποτα γιατί ΤΣΟΓΛΑΝΕ η αγανάκτηση των πραγματικών αγροτοκτηνοτροφων έχει φτάσε στο αμήν και θα σας πάρει και θα σας σηκώσει γιατί τρώνε τον κόπο μας

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (6)

26-11-2023 18:06Νεοδημοκρατης

παιδιά συγνώμη και πάλι γη αυτά που συνεχίζω και λέω.είμαι ένας κόμπεξικος και περιμένω τον φίλο μου πάλι να μου τον βάλει.πονάω παιδιά.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

26-11-2023 18:03😂😂😂😂😂😂😭

ΚΛΑΙΩ😭😭😭😭😭😂😂 ΌΜΩΣ ΣΥΝΕΧΊΣΤΕ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗ ΜΑΣ ΦΤΙΑΞΑΤΕ ΤΟ ΑΠΌΓΕΥΜΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ. ΑΚΆΘΕΚΤΗ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣. ΕΛΑ . ΕΛΑ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΛΑΙΩ ΛΕΜΕ .🤣

Απάντηση

26-11-2023 17:46Νεοδημοκράτης

Λέγατε χαζό το Μητσοτάκη αλλά μια χαρά σας γ@μησε όλους και σας έχουν πεταχτεί τα μάτια έξω ακόμα παραμιλάτε. Ξέσκισε τους Κυριάκο για αυτό είμαστε μαζί σου.

Απάντηση

26-11-2023 17:15ΟΛΥΜΠΟΣ ΚΑΙ ΚΙΣΣΑΒΟΣ

Ένας ψυχακιας ανωμαλος κάνει τον νεοδημοκρΤη τον Γιώργο κ διαφορα αλλα κ τσιμπάνε μερικοί. Αλήτη κοψε την πλακα στο τέλος θα ξυρίστεις δε θα γλιτώσεις αει στο διάολο δεν σου'χομαι την όρεξη βλακα μουρλε.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

26-11-2023 16:42Ενας

Μάλλον στο σιναφι σου εκεί στο γραφείο δεν σας αρέσουν τα σχόλια αλλά ότι και να κάνετε με ότι όνομα και να βγεις η γνώμη μας δεν αλλάζει για τον φίλο σου αυγενακη

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά