BACK TO
TOP
Γνώμες

Μεταβατική προσαρμογή

H κατάληξη της µελλοντικής εµπορικής σχέσης ΕΕ-Ηνωµένου Βασιλείου δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρη.

Σάμ Λόου

6
0

Αν όλα πάνε καλά, το 2021 το Ηνωµένο Βασίλειο θα µπει σε µια εµπορική συµφωνία µε την ΕΕ, παρόµοια µε το πεδίο της εµπορικής συµφωνίας της ΕΕ µε την Ιαπωνία ή τον Καναδά. Θα καταργούσε τους δασµούς και τις ποσοστώσεις, αλλά θα έκανε λίγα για να αφαιρέσει τα ρυθµιστικά και γραφειοκρατικά εµπόδια για το εµπόριο ή για να διευκολύνει το διασυνοριακό εµπόριο στον τοµέα υπηρεσιών.

Πρακτικά, αυτό σηµαίνει ότι οι επιχειρήσεις που κάνουν εµπόριο µεταξύ του Ηνωµένου Βασιλείου και της Ευρώπης, θα πρέπει να έρθουν αντιµέτωποι µε µια σειρά νέων τριβών, όπως τις δηλώσεις εισαγωγών/εξαγωγών, τους κανόνες καταγωγής, και τη φυσική επιθεώρηση των τροφίµων. Οι Βρετανοί πάροχοι υπηρεσιών θα πρέπει να προσαρµόσουν τις επιχειρηµατικές τους δοµές, καθώς και να δηµιουργήσουν νέες θυγατρικές µε την ΕΕ, εάν θέλουν να συνεχίσουν να πουλάνε σε πελάτες της ΕΕ. [...].Το εάν µια τέτοια περίοδος εφαρµογής είναι πιθανή, εξαρτάται από την απάντηση σε τρία ερωτήµατα: εάν το Ηνωµένο Βασίλειο ζητήσει µία τέτοια, εάν η ΕΕ προσφέρει µια, και εάν είναι πρακτικά δυνατό να δηµιουργηθεί µια παράκαµψη. Ως έχει, µια περίοδος εφαρµογής -και σε κάποιους τοµείς, η µελλοντική επέκταση του status quo πέρα από το τέλος του έτους- δεν είναι κάτι που ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να συζητήσει. Ωστόσο, αυτό θα µπορούσε να αλλάξει αργότερα στο έτος, εάν και όταν φαινόταν να σχηµατίζεται µια εµπορική συµφωνία, και η ηµέρα της κρίσης ερχόταν όλο και πιο κοντά. […].

Από την πλευρά της ΕΕ, υπάρχει επίσης ένα πολιτικό επιχείρηµα για το ότι πρέπει να φανεί ότι το Brexit θα «πονέσει». Εάν δεν υπάρξει ρήξη, ο µακροπρόθεσµος οικονοµικός αντίκτυπος του Brexit θα είναι η µείωση του ρυθµού ανάπτυξης του Ηνωµένου Βασιλείου σε σχέση µε µια άγνωστη αντισταθµιστική οικονοµία στην οποία το Ηνωµένο Βασίλειο παρέµεινε µέλος της ΕΕ. Σε δέκα χρόνια, το Ηνωµένο Βασίλειο θα είναι πιο πλούσιο από ό,τι είναι τώρα, αλλά πιο φτωχό από ό,τι θα ήταν αν παρέµενε.

[…] Παρόλο που είναι αλήθεια ότι η υφιστάµενη φιλοδοξία για την εµπορική συµφωνία ΕΕ και Ηνωµένου Βασιλείου είναι χαµηλή, εάν συνοδευτεί µε κάποιους ελιγµούς, θα µπορούσε να διασφαλίσει ότι το τελικό στάδιο του Brexit δεν θα προκαλέσει απροσδόκητες εξελίξεις.

*Aνώτερoυ ερευνητή στο Κέντρο
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία