BACK TO
TOP
Γνώμες

Το μηνύματα της νέας ΚΑΠ

Οι διαβουλεύσεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική φθάνουν στο τέλος τους.

panagos01

5
0

Το ενδιαφέρον από δω και µπρος µεταφέρεται στη διαµόρφωση του εθνικού φακέλου, η επιτυχία του οποίου θα εξαρτηθεί από την κατανόηση των νέων κανόνων και την τόλµη των εδώ ιθυνόντων να κινηθούν αποφασιστικά στη διαµόρφωση ενός νέου παραγωγικού µοντέλου που χρειάζεται και ταυτόχρονα µπορεί να υποστηρίξει η χώρα.

Ο δρόµος άνοιξε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αφήνει πίσω της τα ιστορικά δικαιώµατα και δηµιουργεί ένα θεσµικό πλαίσιο, το οποίο διευκολύνει το σύνολο των αγροτικών εκµεταλλεύσεων να έχει πρόσβαση στις κοινοτικές χρηµατοδοτήσεις, αρκεί να ενεργεί βάσει των σύγχρονων απαιτήσεων, µε σεβασµό στο περιβάλλον και συνέπεια στην υποστήριξη προϊόντων υψηλής προστιθέµενης αξίας.

 

Μια από τις επιλογές στις οποίες δείχνει να επιµένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι να δοθεί η ευχέρεια στο σύνολο των αγροτικών γαιών, ανεξαρτήτως αν ενεργοποιούν ή όχι δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης, να απολαµβάνουν ειδικότερες ενισχύσεις, όπως είναι π.χ. το νέο πλαίσιο φιλοπεριβαλλοντικών όρων (πρασίνισµα). Σηµειωτέον ότι µέχρι τώρα το πρασίνισµα είναι κατά κάποιο τρόπο προέκταση της βασικής ενίσχυσης.

 

Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο παρατηρείται είναι ότι η νέα ΚΑΠ απελευθερώνει δυνάµεις. ∆ίνει τη δυνατότητα για ακόµα µεγαλύτερη ενίσχυση των Νέων Γεωργών, διευκολύνει ενεργά τη είσοδο νεοεισερχόµενων στο αγροτικό επάγγελµα ακόµα κι αν είναι άνω των 40 ετών, αποδίδει µεγαλύτερη σηµασία στον τρόπο διαχείρισης των παραγωγικών γαιών και µικρότερη στην ιστορική διαδροµή του αγροτεµαχίου.

 

Μ’ αυτή την έννοια, όσο πλησιάζει ο χρόνος εκπνοής των ιστορικών δικαιωµάτων αποδυναµώνεται η σηµασία τους, εποµένως και η αξία τους. Για τους σύγχρονους και δυναµικούς αγρότες το θέµα της δυναµικής ανάπτυξης των εκµεταλλεύσεων δεν παίζεται πλέον στη βασική ενίσχυση (τσεκ) όσο στη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το νέο µοντέλο παραγωγής και να αξιοποιήσουν τους διαθέσιµους πόρους των αντίστοιχων προγραµµάτων, συµπεριλαµβανοµένων και αυτών που αφορούν στο λεγόµενο digital farming.

 

Από την άλλη πλευρά, δουλειά της Πολιτείας είναι να ελέγχει αυστηρά την τήρηση των κανόνων και την αξιοποίηση των παραγωγικών γαιών, όπως και των δηµόσιων βοσκοτόπων, για παραγωγικούς σκοπούς και όχι απλά για τις επιδοτήσεις. Εδώ είναι που θα κριθεί για µια ακόµη φορά η αποτελεσµατικότητα της δηµόσιας διοίκησης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία