BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Ζεσταίνεται η εξαγωγή στο σκληρό σιτάρι

Σηµάδια επαναδραστηριοποίησης της εξαγωγής διακρίνονται στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου.

papadogianis_M_3_8

Γιάννης Παπαδογιάννης

19
0

Φαίνεται πως οι Ιταλοί αγοραστές αναθερµαίνουν το ενδιαφέρον τους για τη σοδειά µας, κλασσικά για τα µέτρια ποιοτικά σιτάρια. Οι τιµές που κουβεντιάζονται κυµαίνονται µεταξύ 275-280 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας. Εν τω µεταξύ µε το βλέµµα στη γενικευµένη θετική πορεία των εµπορευµάτων στα χρηµατιστήρια, οι εξαγωγείς δεν βιάζονται να πουλήσουν τα αποθέµατα τους, εκτιµώντας πως το κλίµα ανόδου στα περισσότερα δηµητριακά θα επηρεάσει θετικά και το σκληρό σιτάρι.

Στα σκληρά σιτάρια, στην πρώτη λίστα της Φότζια για το νέο έτος δεν υπήρξαν αλλαγές στις τιµές. Συγκεκριµένα για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 13% η τιµή αποθήκης παραγωγού κυµαίνεται στα 293-298 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης παραγωγού διαπραγµατεύεται στα 282-288 ευρώ ο τόνος. Στη Γαλλία οι τιµές για µια συνεδρίαση µόνο έχασαν 5 ευρώ ο τόνος, αλλά κατόπιν επέστρεψαν στα 275 ευρώ ο τόνος, παρά την ελαφριά αποδυνάµωση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, παρατηρούνται τελευταία διάφορες κερδοσκοπικές ρευστοποιήσεις κατόπιν της συνεχιζόµενης ανοδικής πορείας στα περισσότερα δηµητριακά. Μόνο το καλαµπόκι άντεξε στη διόρθωση λόγω της µείωσης παραγωγής που καταγράφηκε στην τελευταία έκθεση προσφοράς / ζήτησης δηµητριακών του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας USDA. Την ίδια ώρα, µε τη Ρωσία να σκέφτεται να επεκτείνει τους περιορισµούς εξαγωγής και σε άλλα δηµητριακά, οι γαλλικές τιµές δεν ακολούθησαν τη διόρθωση του Σικάγο και δοκίµασαν νέα υψηλά. Οι τιµές Μαρτίου έπιασαν τα 227 ευρώ ο τόνος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία