BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Πριν την ελαιοσυλλογή σπεύδουν οι αλυσίδες να αυξήσουν τιμές στο ράφι

Αυξήσεις στην τελική τιµή ελαιολάδου περνούν τα σούπερ µάρκετ, χωρίς ακόµα η βιοµηχανία να έχει αγοράσει ούτε τενεκέ από τη νέα σοδειά, ενώ προηγουµένως κράτησε σε χαµηλές πτήσεις την αγορά όλο το προηγούµενο διάστηµα, χωρίς να φτάνουν ποτέ στην τιµή παραγωγού αυξήσεις από τις ανατιµήσεις που χρεώθηκε η κατανάλωση ήδη από τον περασµένο χειµώνα.

1010

Πέτρος Γκόγκος

8096
0

Ακόµα δεν έχουν στηθεί τα δίχτυα στους ελαιώνες που προορίζονται για πρώιµη συγκοµιδή ελαιοκάρπου και παράγοντες της λιανικής σπεύδουν να διαρρεύσουν αυξήσεις 30% ή αλλιώς 1 ευρώ το λίτρο στην τιµή που θα χρεώνουν από εδώ και στο εξής. Με άλλα λόγια, τα σούπερ µάρκετ όχι απλώς προεξοφλούν άνοδο στις τιµές ελαιολάδου, το οποίο προφανώς πρέπει να πληρωθεί περισσότερα στον παραγωγό λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής, αλλά επιπλέον έρχονται να εκµεταλλευτούν στο έπακρο το κλίµα που διαµορφώνεται τις τελευταίες ηµέρες στα παραγωγικά κέντρα, εξασφαλίζοντας τα δικά τους έσοδα, χωρίς παράλληλα οι προµηθευτές τους να έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση που θα τηρήσουν ως αγοραστές.

∆εν αποκλείεται εδώ και µια προσπάθεια οριοθέτησης της δυναµικής της αγοράς, αφού σε µια χρονιά κατά την οποία συνολικά η Ευρώπη αναµένει 1,5 εκατ. τόνους ελαιολάδου, όσο δηλαδή έβαλε µόνη της η Ισπανία πέρυσι στις δεξαµενές, τα γεράκια της λιανικής σπεύδουν µήνες πριν ξεκινήσουν οι πράξεις στους βασικούς όγκους, να βάλουν χαλινάρι στις αξιώσεις της προσφοράς (που δεν έχει ακόµα στερεοποιηθεί).

Πρώτα αυξάνει την τιµή στους καταναλωτές και µετά στέλνει σήµα στη βιοµηχανία για να εφοδιαστεί πρώτη ύλη η οποία δεν ανταποκρίνεται πάντα στα οργανοληπτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά για τα οποία ξεχωρίζουν τα αγουρέλαια (που αξιώνουν φέτος τιµή στα 5 ευρώ το κιλό αντί των 4,20 ευρώ πέρυσι), σε µια πρακτική που δεν αποκλείεται να γυρίσει µπούµερανκ στον κλάδο, καλώντας στο τέλος τους παραγωγούς να πληρώσουν τα σπασµένα µιας «µείωσης της κατανάλωσης».

Επικαλούµενη αύξηση των τιµών παραγωγού, έλλειψη εργατικών χεριών και µειωµένη προσφορά, τα δεδοµένα δηλαδή που διέπουν την παραγωγή του 2022, τα σούπερ µάρκετ περνούν αυξήσεις στους τιµοκαταλόγους από σήµερα για ελαιόλαδα που προφανώς αγοράστηκαν πέρυσι, σε τιµές που για τα έξτρα παρθένα περιορίστηκαν στα 3,50 ευρώ το κιλό στον παραγωγό.

Κάτι αντίστοιχο έγινε και τον περασµένο Μάρτιο, όπως αρκετοί θα θυµούνται, τότε που µέσα στον ευρύτερο πανικό για τη διαθεσιµότητα σπορελαίων, τα σούπερ µάρκετ προχώρησαν σε ανατιµήσεις.

Και αν η αγορά ελαιολάδου έγραψε τα 4,20 ευρώ το κιλό στον παραγωγό πριν από λίγες ηµέρες για τα τελευταία extrissima της χρονιάς, αξίζει να θυµάται κανείς ότι πρόκειται για λίγες ποσότητες συγκριτικά µε τον βασικό όγκο της περσινής παραγωγής, οι περισσότερες εκ των οποίων κατευθύνθηκαν προς την Ιταλία.

Ούτε 1,5 εκατ. τόνους η παραγωγή της Ευρώπης

Μετά βίας 1,5 εκατ. τόνοι ελαιολάδου θα διαµορφώσουν την προσφορά για τη νέα ελαιοκοµική περίοδο, σε µια συγκυρία που θέλει και την προσφορά σπορέλαιων περιορισµένη εξαιτίας της κακής σοδειάς στην κεντρική Ευρώπη αλλά και
το ουκρανικό ζήτηµα.

Τα δεδοµένα σύµφωνα µε τις τελευταίες εκτιµήσεις παραγωγής, που δηµοσίευσε η Copa-Cogeca θέλουν την ισπανική παραγωγή ελαιολάδου µειωµένη κατά 40%, κοντά στους 850.000 τόνους, έναντι των 950.000 τόνων που περίµενε η αγορά λίγο µόλις καιρό πριν. Κατά 40% µειωµένη είναι και η παραγωγή της Πορτογαλίας, ενώ 30% κάτω θα είναι και οι διαθεσιµότητες στο ιταλικό ελαιόλαδο. Από την άλλη, η Ελλάδα µε µια παραγωγή κοντά στο 30% αναµένει φέτος περίπου 300.000 τόνους.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία