BACK TO
TOP
Πληρωμές

Εκτός τσεκ οι παραγωγοί με εκτάσεις που χαρακτηρίστηκαν «δασικές»

Η πληρωμή του 70% της Ενιαίας Ενίσχυσης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26/10 θα επιφυλάσσει μια δυσάρεστη έκπληξη για τους παραγωγούς, σύμφωνα με όσα αναφέρει με άρθρο του στο Agronews ο Γεώργιος Χρ. Δημόκας, πρώην Καθηγητής ΤΕΙ Καλαμάτας, γεωπόνος Μελετητής στη Μαγνησία.

agro_dasika

13
8

Σύμφωνα με όσα αναφέρει: «Οι παραγωγοί των οποίων οι εκτάσεις είναι Αγροτεμάχια εντός των νέων κυρωμένων δασικών χαρτών με χαρακτηρισμό ζώνης «ΑΔ», «ΔΑ», «ΔΔ», «ΠΔ», «ΠΧ», «ΧΑ», «ΧΧ», ΑΝ/ΑΔ, ΑΝ/ΔΑ, ΑΝ/ΔΔ, ΑΝ/ΠΔ, δεν πρόκειται να πληρωθούν για τις αντίστοιχες εκτάσεις. Οι εκτάσεις αυτές δύναται να αποτελούν από ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα κάποιου αγροτεμαχίου μέχρι και το σύνολο της εκμετάλλευσης.

Οι συγκεκριμένες εκτάσεις ουσιαστικά θα θεωρηθούν εκτός συστήματος καθώς ανήκουν σύμφωνα με τους Δασικούς Χάρτες σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες. Συνέπεια των παραπάνω θα αποτελέσει και η μη πληρωμή των συγκεκριμένων εκτάσεων και για τα αντίστοιχα Γεωργό-Περιβαλλοντικά Προγράμματα όπως η «Βιολογική Καλλιέργεια» και η «Μείωση της Ρύπανσης Νερού». Το πιο σημαντικό και ουσιαστικό όμως είναι ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις δεν πρόκειται να πληρωθούν μέχρι να γίνει η οποιαδήποτε αλλαγή στους Δασικούς Χάρτες από τα κατά τόπους Δασαρχεία σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ κάτι που μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι και αρκετά έτη.


Γεώργιος Χρ. Δημόκας, πρώην Καθηγητής ΤΕΙ Καλαμάτας,
γεωπόνος Μελετητής στη Μαγνησία

Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι περισσότεροι πολίτες – παραγωγοί έχουν πραγματοποιήσει αντιρρήσεις ή εξαγορά πολλές όμως εξ αυτών να μην έχουν έως και σήμερα εξεταστεί από τα Δασαρχεία λόγω μειωμένου προσωπικού και μεγάλης γραφειοκρατίας. Επίσης υπάρχει υπάρχουν περιπτώσεις πολιτών που είχαν κάνει αίτηση σε ΔΑΟΚ για επικοιστικά, αναδασμούς, διανομές οι ΔΑΟΚ δεν έχουν αποστείλει την κατάλληλη ενημέρωση στα Δασαρχεία με συνέπεια πολλά εξ αυτών να έρχονται στους χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ ως Δασικά...!!! Τέλος υπάρχουν περιπτώσεις όπου παραγωγοί έχουν καταφύγει στο ΣΤΕ και το οποίο επίσης δεν έχει ακόμη γνωμοδοτήσει θετικά ή αρνητικά.

Συνεπώς σύμφωνα με όλα τα προαναφερθέντα το σύνολο των εκτάσεων της χώρας επιμερίζεται σε εκτάσεις για τις οποίες μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, άλλες οι οποίες έχουν οριστικά χαρακτηριστεί και πολλές για τις οποίες οι πολίτες – παραγωγοί έχουν πραγματοποιήσει αντιρρήσεις και εξαγορές. Δε γίνεται σε μια ευνομούμενη χώρα οι πολίτες και οι εκτάσεις τους να διαχωρίζονται.

Για το σκοπό αυτό και για μην χαθούν χρήματα από τις επιδοτήσεις που λαμβάνει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα συγκεκριμένα επιστραφούν πίσω, το γραφείο μας προτείνει να υπάρξει πρωτοβουλία από το ΥΠΑΑΤ μέσω Υπουργικής Απόφασης που να επιλύει το σύνολο των προβλημάτων που ανακύπτουν από την εφαρμογή των Δασικών Χαρτών».

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

03-04-2019 22:13Παπαγγελης

Νεος αγροτης 2014 Ενοικιαζω Έκταση 150 στρεμμάτων με πινακια και ενα βήμα πριν τον αναδασμό με νομο 1080 /80 με πολίτες που έχουν τα χωραφια τους με ΑΤΑΚ και βγάζουν την έκταση Χ. Α κόβουν τις επιδοτήσεις γιατι ετσι! Ενοίκια 3000 € απληρωτα, ΕΦΚΑ να τρέχει ΕΛΓΑ να τρέχει υποχρεώσεις να τρέχουν και πολλα προβληματα!ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΓΣΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ.ΑΠΛΑ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ

Απάντηση

29-10-2018 16:07Fyto

Προχειρότητα και ασχετοσύνη παντού. δυστυχώς την πληρώνουμε εμείς. Ντροπή θέλουν να λέγονται και αριστεροί ούστ!!!

Απάντηση

27-10-2018 18:47GREDAL

Κ. ΠΑΠΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕ , ΕΣΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕΣ ΟΜΩΣ, ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ Ο Κ . ΔΗΜΟΚΑΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ?ΕΣΥ ΤΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΟΛΑ ΕΓΙΝΑΝ ΟΠΩΣ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΕΣΥ ΟΤΙ ΕΓΙΝΑΝ?ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΣΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣ Η ΕΝΑΣ ΚΟΙΝΩΣ ΨΕΥΤΗΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΟΥ ΜΕΙΝΑΝΕ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ.ΕΣΥ ΠΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕΙΝΑΝΕ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΟΤΑΝ ΧΩΡΙΣ ΝΤΡΟΠΗ ΑΡΝΕΙΣΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Απάντηση

26-10-2018 23:34Farmer

Και πληρωμενες οι ενστασεις ... Και αυξημενοι οι φοροι... Και απληρωτες οι επιδοτησεις... Αηδιαζω που εχουμε δημοκρατια.

Απάντηση

26-10-2018 20:59ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ, ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ, ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΟΣ, ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΑΝΙΚΟ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΟΤΑΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΕ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ. ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ή ΡΩΤΗΣΑΤΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΔΗΜΟΚΑ ;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

25-10-2018 09:39Gredal

ΜΠΡΑΒΟ .ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΡΟΛΟΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ.ΝΤΡΟΠΗ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα