BACK TO
TOP
Πληρωμές

Δύο μεγάλες πιστώσεις, μία Μάιο και μία Ιούνιο, σε εκκρεμότητα οι ενισχύσεις κτηνοτρόφων χωρίς γη

Ολοκληρώθηκε µέσα στη Μεγάλη Εβδοµάδα η πληρωµή των συνδεδεµένων στη ζωική παραγωγή, µαζί µε κάποια άλλα ψιλά, συνολικού ύψους περί τα 100 εκατ. ευρώ, αλλά και η πίστωση της ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών ύψους 50 εκατ. ευρώ.

6_pin_77

Ελένη Δούσκα

24992
17

Δύο μεγάλες πιστώσεις σχεδιάζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για Μάιο και Ιούνιο, σε εκκρεμότητα οι  ενισχύσεις χωρίς γη       

Στο αµέσως επόµενο διάστηµα οι διοικητικοί του Οργανισµού Πληρωµών θα κινηθούν στα βήµατα της συνηθισµένης διαδικασίας, προκειµένου µέχρι το τέλος Ιουνίου να κλείσουν όλα τα υπόλοιπα της περσινής χρονιάς τόσο όσον αφορά την ενιαία ενίσχυση, αλλά και τα προγράµµατα. Οι πιστώσεις θα γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήµατα, ανάλογα µε το πως προχωρούν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι, µε περιθώριο µέχρι τις 30 Ιουνίου, όπως ορίζει ο κοινοτικός κανονισµός, προς αποφυγή καταλογισµών.

Οι µεγαλύτερες εκκρεµότητες αφορούν τα Βιολογικά, για τα οποία ακόµα δεν έχουν εγκριθεί οι σχετικές πιστώσεις, αλλά όσα έχουν µείνει απλήρωτα σχετικά µε την ενιαία, που µπλέκονται και µε το Εθνικό Απόθεµα. Χρήµατα περιµένουν ακόµα και οι κτηνοτρόφοι χωρίς γη για τα ειδικά δικαιώµατα, µε ποσό 2,7 εκατ. ευρώ για βοοτροφικές εκµεταλλεύσεις και 550.000 ευρώ περίπου για αιγοπροβατοτρόφους, κάποιες τελευταίες συνδεδεµένες στη φυτική παραγωγή, αλλά και όσοι βαµβακοπαραγωγοί δεν έπιασαν το πλαφόν και δεν πληρώθηκαν την ειδική ενίσχυση στα τέλη Μαρτίου.

Εν τω µεταξύ, πριν λίγες ηµέρες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε αναλυτικό προγραµµατισµό των επερχόµενων πληρωµών από τα καθεστώτα της βασικής ενίσχυσης, των συνδεδεµένων και των προγραµµάτων, δια στόµατος του υπουργού Γιώργου Γεωργαντά, ο οποίος απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Πουλά.

Ειδικότερα, το πλάνο των επόµενων πληρωµών µέχρι τα τέλη Μαΐου δείχνει: υπόλοιπα βασικής, πράσινης ενίσχυσης, ενίσχυσης γεωργών νεαρής ηλικίας και πληρωµές για συνδεδεµένες ρυζιού, κορινθιακής σταφίδας, µεταξοσκωλήκων, Βοοτρόφων (Μέτρο 1), Αιγοπροβατοτρόφων (Μέτρο 2) και ενισχύσεις ΜΝΑ: µαστίχα Χίου, VQBRD, παραγωγή γάλακτος για τυρί ΜΝΑ.

Όσον αφορά τα προγράµµατα προς πληρωµή µένουν ακόµα: Κοµφούζιο, 1η εκκαθάριση - 1η πρόσκληση, προστασία άγριας ορνιθοπανίδας, 1η εκκαθάριση - 1η πρόσκληση, προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άµφισσας, 1η εκκαθάριση - 1η πρόσκληση, διατήρηση αµπελοκοµικής πρακτικής στον αµπελώνα Θήρας, 1η εκκαθάριση - 1η πρόσκληση, Κοµφούζιο 1η εκκαθάριση - 2η, 3η πρόσκληση, καταπολέµηση ζιζανίων στους ορυζώνες - 1η εκκαθάριση - 1η πρόσκληση και εξισωτική - 2η εκκαθάριση.

Ενώ για τις αρχές Ιουνίου τοποθετείται η πληρωµή της 1ης εκκαθάρισης στη ∆ιατήρηση απειλούµενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων και για τα τέλη Ιουνίου η 1η εκκαθάριση για όλες τις προσκλήσεις στα Βιολογικά.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Αgrenda που κυκλοφορεί

Για Ιούνιο η ειδική βάµβακος για όσους δεν έπιασαν το πλαφόν

Το πρώτο αρχείο µε τους παραγωγούς βαµβακοπαραγωγούς που υπέστησαν ζηµιές από τις βροχοπτώσεις - πληµµύρες του περασµένου φθινοπώρου, µε αποτέλεσµα να µην πιάσουν το πλαφόν των κιλών που απαιτείται για να λάβουν την ειδική ενίσχυση των 70 ευρώ ανά στρέµµα απέστειλε ο ΕΛΓΑ στον ΟΠΕΚΕΠΕ, σύµφωνα µε σχετικό έγγραφο του φορέα. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, εντός των επόµενων ηµερών αναµένεται να στείλει και τα στοιχεία για τους υπόλοιπους, προκειµένου ο Οργανισµός Πληρωµών να προχωρήσει τη διαδικασία.

Σχετικά µε το χρόνο πίστωσης, στο χρονοδιάγραµµα πληρωµών του ΥπΑΑΤ, η ειδική ενίσχυση βάµβακος, µαζί µε υπόλοιπα συνδεδεµένων και άλλη µια παρτίδα βασικής, πράσινης ενίσχυσης και ενίσχυσης γεωργών νεαρής ηλικίας δροµολογείται για τα τέλη Ιουνίου.

Έγκριση 20 εκατ. ευρώ για τον παγετό σε προανθικό στάδιο

Με την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Θ. Σκυλακάκη πίστωσης ποσού 20 εκατ. ευρώ, λύνεται μετά από 13 μήνες, πολλές παλινωδίες και πιέσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων το ζήτημα που αφορά τις αποζημιώσεις από τον παγετό του 2021, στις καλλιέργειες που επλήγησαν στο προανθικο στάδιο. Σύμφωνα με τον βουλευτή Πέλλας της ΝΔ Λάκη Βασιλειάδη, η σχετική απόφαση κοινοποιήθηκε στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή, στάδιο το οποίο υποχρεωτικά διαρκεί 10 ημέρες, ενώ κατόπιν αναμένεται η σχετική ΚΥΑ.
Αυτό σημαίνει ότι η πίστωση των λογαριασμών των  πληγέντων παραγωγών τοποθετείται μέσα στον Μάιο. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω απόφαση αφορά κυρίως καλλιέργειες όψιμου κερασιού στις ορεινές περιοχές.

Εν τω μεταξύ, τη Μεγάλη Τρίτη πιστώθηκαν 29.280.073 εκατ. ευρώ για ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο στους λογαριασμούς 12.803 δικαιούχων από διάφορα ζημιογόνα αίτια, ασφαλιστικά καλυπτόμενα από τον ΕΛΓΑ (παγετό άνοιξης, καύσωνα, χαλάζι, βροχοπτώσεις κ.λπ. έτους 2021 και παγετό Ιανουαρίου 2022).

Πρόκειται για ποσό 30 εκατ. ευρώ περίπου, το σύνολο της ετήσιας κρατική επιχορήγησης του 2022, κατόπιν έγκρισης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των υπουργών  κ.κ. Γ.Γεωργαντά και Θ. Σκυλακάκη, το οποίο εγκρίθηκε και μπήκε στο ταμείο του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό στις 15 Απριλίου.

Τον Μάιο η ειδική ενίσχυση των χοιροτρόφων

Μέσα στον Μάιο και σίγουρα µετά το Πάσχα µεταφέρεται, σύµφωνα µε τις πληροφορίες η πληρωµή της ειδικής ενίσχυσης λόγω κορωνοϊού στους χοιροτρόφους. Και µπορεί ο αρχικός προγραµµατισµός των αρµοδίων να τοποθετούσε την εν λόγω πίστωση πριν το Πάσχα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, λόγω τεχνικών ζητηµάτων. Μεγάλο πρόβληµα προέκυψε µε τους χοιροτρόφους που είχαν δηλώσει τα ζώα τους στην Κτηνιατρική βάση, αλλά όχι και στο ΟΣ∆Ε. Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Πρέβεζας Κων. Μπάρκα µε αφορµή επιστολή διαµαρτυρίας της Οµάδας Χοιροτρόφων Ηπείρου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς ανέφερε πως θα επανέλθει µε νέα ρύθµιση. Να σηµειωθεί ότι οι απλήρωτοι παραγωγοί ανέρχονται σε 118 µε το σύνολο των ζώων τους στα 22.637, ενώ τα χρήµατα υπάρχουν στα ταµεία του υπουργείου και
η πληρωµή των δικαιούχων τοποθετείται µέσα στον Μάιο.

 

 

Σχόλια (17)
Προσθήκη σχολίου

18-05-2022 08:10Mariana

Η βασική ενισχύει για τους χοιροτροφος μας τό λένε εδώ και καιρό τα ζώα ..ποτέ θα τα πάρουμε από μήνα σε μήνα παμε και τίποτα 😭😭

Απάντηση

05-05-2022 19:48ioannis

εγω ξερω οταν ειναι να πληρωθουνε οι αλοδαποι οι ρωμα οι δημοσιοι κοπριτες υπαλληλοι και οι με τις τρελοσυνταξης αμεσως τα περνουν ενω οι αγροτες ε

Απάντηση

28-04-2022 09:55Βοσκος

Πήρα 50 ευρώ με 50 αγελάδες μπεεεεεεε

Απάντηση

23-04-2022 00:46tzelos

βαλτε τον ΠΑΝΑΓΟ να καθαρισει

Απάντηση

21-04-2022 22:04Χρήστος

Το κομφουζιο γιατί δεν πληρώθηκε σήμερα ? Ντροπή σας.

Απάντηση

21-04-2022 18:49ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΕΧΟΥΝ ΚΑΕΊ ΟΙ ΕΛΙΕΣ ΑΡΤΕΜΙΣΙΟΝ ΙΣΤΙΑΊΑΣ,ΔΗΛΩΜΕΝΕΣ Ε9 ΚΑΙ ΕΛΓΑ,ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ,ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΗΚΑ 80 ΡΙΖΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ ΑΚΟΎΣΑΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ.

Απάντηση

21-04-2022 16:22Πικολο

Δείτε λίγο τις πληρωμές ανά νομό από την σελίδα του Ελγα και θα σας λυθούν πολλές απορίες συνάδελφοι αγρότες για το ΠΟΥ και ΠΟΙΟΙ πήραν τις βαρβάτες αποζημιώσεις και εμείς ακόμα περιμένουμε …………………. Από τον Αύγουστο βρώμησε η δουλειά που πλήρωσαν κατ εξαίρεση 3-4 νόμους με την δικαιολογία ότι αυτοί πλήγηκαν παραπάνω από τον παγο. Τέτοια αδικία σαν την φετινή δεν νομίζω να έχει ξαναγίνει. Να γίνουν εκλογές να πάτε σπίτι σας.

Απάντηση

21-04-2022 16:15Γιωργος

Αισχος και ντροπη-ντροπη-ντροπη-ντροπη οχι μονο για την κυβερνηση,αλλα και για το agronews.και ο λογος ειναι ο εξης,ενω ξερετε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ οτι οι εξοφλησεις-εκκαθαρισεις υπολοιπων βασικης και πρασινης ενισχυσης γινονται δυστυχως καθυστερημενα παντα τελος ιουνιου,εσεις ως σαν να μην γνωριζετε,ως σαν να μην ξερετε και να μην θυμαστε,εχετε ξεκινησει απο αρχες ιανουαριου και μας παρυθιαζετε εις γνωσιν σας οτι οτι τελος γεναρη και μετα τελος φλεβαρη και μετα ξανα τελος μαρτη θα πληρωνονταν τα υπολοιπα ενιαιας ενισχυσης.ετσι λοιπον τωρα μας ανακοινωνετε για τελος ιουνιου.σωωωωωπαααα,αληθεια;;;;;;;δεν το ξεραμε μωρε,τωρα το μαθαμε πουας το ειπατε.εσας περιμεναμε.α ρε γουρουνια,κανετε πλατες καθε φορα στην εκαστοτε κυβερνηση.αφου ξερουμε ρε λαμογια οτι υπαρχει ευρωπαικη εντολη να εξοφληθουν οποια υπολοιπα ενιαιας εως τελη ιουνιου εκαστου ετους.χαζη θα ηταν η κυβερνηση να τα δινει νωριτερα;;;;το βρωμικο και ασχημο της υποθεσης ειναι οτι ενω το ξερετε αυτο,σιγονταρετε την κυβερνηση καθε λιγο και λιγακι οτι αναμενονται πληρωμες.απο την πρωτη στιγμη,απο τα τελη δεκεμβρη καταλαβα οτι παμε για ιουνιο.εσεις γιατι κανατε την παπια;;;;γιατι εισαστε ανεκαθεν ενα εργαλειο της εκαστοτε κυβερνησης.ο αγροτικος κοσμος σας σιχαινετε.ποτε κανεις σας δεν ειναι στο πλευρο του.εισαστε ολοι δημοσιοι υπαλληλοι κηφηνες.

Απάντηση

21-04-2022 15:17Αθανάσιο Ρούφουλας

Για τις συνδεδεμένες ντομάτες που έχουν πάθει ζημιά δεν κάνετε τίποτα ...... Πρέπει ο υπουργός να μεριμνήσει !!! Τι πρέπει να κάνουμε??? Περιμένουμε 5 - 10 χρόνια ... Τι θέλετε ?? Να έρθουμε στην Αθήνα να τα σπάσουμε? Και φέτος είχε 30 ημέρες καύσωνα και βάλατε 40% για μαζεμένες αλλά και για αμαζευτες. Πώς λοιπόν θα λάβουν την συνδεδεμένη αφού δεν έχουν συμπληρώσει τους τόνους,? Τι πρέπει να κάνουμε? Να πάμε στον υπουργό? Αυτή είναι η κυβέρνηση των αρίστων? ευχαριστώ!!!

Απάντηση

21-04-2022 14:50Πάττυ

Είστε για τον γάιδαρο Καβάλα να μην πω κάτι άλλο..... Μας έχετε από τον Οκτώβριο χωρίς λεφτά με τις βασικές ενισχύσεις και με το πρασινισμα και με τις μεταβιβάσεις... Από Οκτώβρη πήγατε Δεκέμβριο τίποτα... Από Δεκέμβριο Φεβρουάριο τιποτα... Από Φεβρουάριο τέλος Μαρτίου τίποτα... Από τέλος Μαρτίου πριν Πάσχα και πάλι τίποτα... Τώρα με την ανακοίνωση πήγαμε τέλη Μαίου... Είστε για κλωτσιές να τα παίρνετε κ οι άλλοι να ψωφανε....

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα