BACK TO
TOP
Πληρωμές

Συμπληρωματική πληρωμή τσεκ 40 εκατ. και άλλα 200 βιολογικών

Τουλάχιστον µία πληρωµή την εβδοµάδα φαίνεται να βγάζει ο Νοέµβριος προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους, αρχής γενοµένης από τα 110 εκατ. ευρώ σε 33.088 δικαιούχους της Θεσσαλίας για αποζηµιώσεις φυτικής παραγωγής λόγω του Daniel.

6_pin_152

Ελένη Δούσκα

14288
11

Συμπληρωματική πληρωμή τσεκ 40 εκατ. και άλλα 200 βιολογικών εντός Νοεμβρίου

Θέµα χρόνου θεωρείται η πίστωση των 76 εκατ. ευρώ για την επιστροφή του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου, ενώ σειρά θα πάρουν µέχρι το τέλος του µήνα ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ για εξόφληση περιβαλλοντικών µέτρων της περσινής χρονιάς και προκαταβολή του έτους 2023. Εν τω µεταξύ, φαίνεται να προχωρούν µε πυρετώδεις ρυθµούς τις τελευταίες ηµέρες οι προετοιµασίες για µια συµπληρωµατική πληρωµή της βασικής ενίσχυσης, σε µια ύστατη προσπάθεια η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και οι πολιτικοί προϊστάµενοι να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τα όσα ακολούθησαν της προκαταβολής του τσεκ την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι θέµα ηµερών να προχωρήσει ο Οργανισµός Πληρωµών στην εν λόγω συµπληρωµατική πίστωση, που θα κινηθεί κοντά στα 40 εκατ. ευρώ και µε την οποία θα καλυφθούν τόσο όσοι είδαν λιγότερα χρήµατα ακόµα και από όσα προέβλεπε η σύγκλιση και το νέο πλαίσιο της ΚΑΠ, αλλά και αρκετοί από εκείνους που δεν πληρώθηκαν καθόλου στην πρώτη πληρωµή, ήτοι και ορισµένοι µε µεταβιβάσεις.

Μάλιστα, σύµφωνα πάντα µε το ρεπορτάζ, αυτός είναι και ο λόγος που το σύστηµα παραµένει κλειστό και δεν έχει προχωρήσει η υπόθεση των διορθωτικών δηλώσεων στα eco-schemes, κάτι που εκτός και αν οι αρχές επιδείξουν πάρα πολύ γρήγορα αντανακλαστικά τις επόµενες ηµέρες, καθιστά δύσκολη ή ακόµα και «επικίνδυνη» µια προκαταβολή του «πρασινίσµατος» δηλαδή των eco – schemes µαζί µε την εξόφληση του ∆εκεµβρίου.

Όπως εξήγησαν ειδικοί στο www.agronews.gr και την Agrenda µια βιαστική και πρόχειρη πληρωµή, θα έκανε περισσότερο καλό παρά κακό στους ιθύνοντες, αφού εν προκειµένω, ο τρόπος µε τον οποίο υπολογίζονται οι ενισχύσεις των οικολογικών σχηµάτων, θα µπορούσε να υποχρεώσει σε δεύτερο χρόνο τις αρχές ακόµα και στην ανάκληση ποσών.

Κατά συνέπεια, από την εξόφληση του ∆εκεµβρίου θα λείπουν δύο καθεστώτα ενισχύσεων τα οποία στην περασµένη περίοδο πληρωνόντουσαν παραδοσιακά αυτό το µήνα, µε βάση πάντα την ανακοίνωση ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αυτά είναι η συµπληρωµατική ενίσχυση νεαρών αγροτών 28 ευρώ και τα eco-schemes ύψους 425 εκατ. ευρώ. Σηµειώνεται πως το 2022 από τις άµεσες ενισχύσεις οι αγρότες έλαβαν ύστερα από την εξόφληση ποσό ύψους 850 εκατ. ευρώ (τσεκ, πρασίνισµα, συµπληρωµατική νέων) και φέτος µε βάση πάντα τον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα µπουν το ∆εκέµβριο στο λογαριασµό των αγροτών 395 εκατ. ευρώ µε τα υπόλοιπα να µην γνωρίζει κανείς ακόµα το πότε. Για τα eco-schemes όπως έγραψε πρώτη η Agrenda, το πιθανότερο είναι η πληρωµή να έρθει µέσα στην ερχόµενη Άνοιξη καθώς είναι πανθοµολογούµενο πως δεν προλαβαίνει την επεξεργασία των στοιχείων ο Οργανισµός, ο οποίος προφανώς δεν συµπεριέλαβε το συγκεκριµένο καθεστώς στην ανακοίνωση για την πληρωµή ∆εκεµβρίου. Έκπληξη αποτελεί η απουσία της συµπληρωµατικής ενίσχυσης νεαρών αγροτών, η οποία είναι ακόµη πιο εύκολη πλέον στην πληρωµή της, καθώς είναι «µετρηµένα κουκιά» και δεν υπολογίζεται µε βάση ποσοστό επί των δικαιωµάτων. Αλλά, υπολογίζεται µε βάση τη διαίρεση των στρεµµάτων (έως 250 στρέµµατα ανά εκµετάλλευση) µε το συνολικό διαθέσιµο ποσό.

Και αφού όλα αυτά βγουν αισίως µέχρι το τέλος Νοεµβρίου, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν να περιµένουν τα εξής:

  • Εξόφληση, πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, της βασικής ενίσχυσης, της αναδιανεµητικής ενίσχυσης και της εξισωτικής αποζηµίωσης, ύψους περίπου 650 εκατ. ευρώ.
  • Πληρωµή των eco-schemes, µε τις πληροφορίες να δείχνουν προς την άνοιξη, αφού προηγηθεί η έκδοση των σχετικών εφαρµοστικών και σαφών κατευθύνσεων για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί


Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

20-11-2023 22:27Giannis

Με τα βιολογικά ξέρει κανείς πότε θα πληρωθούν;;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

20-11-2023 20:02Μαρια

Με τα βιολογικά του 2023 τι θα γίνει έχουμε καμία ενημέρωση ;

Απάντηση

18-11-2023 20:43Γιώργος

Ε που είναι τα μπλόκα τι γίνεται? Έχουμε να δούμε σοβαρά μπλόκα αγροτών μια τετραετία τουλάχιστον γιατί έτσι? Σας κοιμηζουν με ψίχουλα κάθε μήνα από 200 ευρώ

Απάντηση

18-11-2023 18:35Αλεξ

Για πληρωμές από ελγα αποζημιώσεις ξέρουμε κάτι ;;;

Απάντηση

18-11-2023 15:06Στυλιαννη

Καλησπέρα για πιο λόγο δεν έχω πάρει λεφτά με της ζημιές που γινανε στα κτήματα μου στην Ζαγορά Πηλίου

Απάντηση

18-11-2023 14:43Giannis

Ενίσχυση Αμάλθειας που είναι δεν ξαναειπανε τίποτα γι'αυτό Ε?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

18-11-2023 12:19OG agrotis

Πληρωμή Αμάλθεια από το καλοκαίρι την περιμένουμε,δεν την έχουμε ξεχάσει!

Απάντηση

18-11-2023 12:06maria

Δια στόματος υπουργού ελαλησε και είπε ότι λείπουν 88 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα αρχικώς προγραμματισμένα, που είναι αυτά ? Τώρα τη 40 εκατ , λείπουν αλλα 48 εκ , . Από τα 40 της συμπληρωματικής ποιος θα πρωτοπληρωθει ? Η θα μας πιστωσουν κάνα 1,00 € στρ συμπλήρωμα κ άιντε στο καλό . Άραγε εκεί στο ΥπΑΑΤ και την κυβέρνηση, έτσι εννοούν την διαφάνεια να μην δίνουν εξηγήσεις . Ωραία πράγματα θα μαντέψουμε εμείς που πήγαν τα χρήματα . Η μαντεψια όμως η δικιά μας δεν οδηγεί κ σε τόση καλή διαφάνεια, μυστικά βάλτου , έχεται όλοι σας για αυτό ρίχνεται ο ένας την ευθύνη στον άλλον ( ΟΠΕΚΕΠΕ,Υππατ ) μόνο που στο βάλτο το δικό σας συμπαρασηρεται κ εμάς τα βατράχια που έχουμε μεινη χωρίς οξυγόνο . Λαμόγια όλοι σας . Αλλά βρίσκεται έδαφος και τα κανεται όλα αυτά , εάν πηγενατε και τα κάνατε όλα αυτά σε άλλη κοινωνική τάξη δεν θα προλαβενατε από το πυξ λαξ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα