BACK TO
TOP
Πληρωμές

Από την Πέμπτη τα 180 εκατ. ευρώ για βιολογικά, σπάνιες φυλές και νιτρικά

Μετά την εξόφληση των περσινών υπολοίπων από τα προγράµµατα, κι ενώ είναι στην τελική ευθεία και η πληρωµή της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου και της συµπληρωµατικής πίστωσης επί της φετινής βασικής, το ενδιαφέρον του αγροτικού κόσµου πέφτει τώρα στην πληρωµή της προκαταβολής των αγροπεριβαλλοντικών του 2023.

6_pin_153

Ελένη Δούσκα

23960
64

Από την Πέμπτη τα 180 εκατ. ευρώ για προκαταβολές σε βιολογικά, σπάνιες φυλές και νιτρικά 2023

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες οι εν λόγω πληρωµές δροµολογούνται για την ερχόµενη εβδοµάδα, αρχής γενοµένης από την Πέµπτη 30 Νοεµβρίου και σταδιακά. Άλλωστε, ο δρόµος έχει ανοίξει µε τη δηµοσίευση των σχετικών αποφάσεων µε τις εγκρίσεις των ποσών ανά δράση.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές, οι πρώτες αποφάσεις που είχαν πάρει ΦΕΚ είχαν να κάνουν µε το πρόγραµµα των Βιολογικών (γεωργία και κτηνοτροφία), τις Σπάνιες Φυλές και την Απονιτροποίηση, ενώ αναµένεται να ακολουθήσουν και αντίστοιχες για το Κοµφούζιο, τον Ελαιώνα Άµφισσας, τους Αµπελώνες Θήρας, τη ζιζανιοκτονία ορυζώνων και την προστασία άγριας ορνιθοπανίδας. Να σηµειωθεί ότι στα εγκεκριµένα ποσά συµπεριλαµβάνονται και κάποια χρήµατα που αφορούν αδιάθετα υπόλοιπα παλαιότερων ετών.

Τις επόµενες ηµέρες, λοιπόν, θα γίνουν και οι τελευταίοι διασταυρωτικοί έλεγχοι µε τις δοκιµαστικές πληρωµές από την πλατφόρµα του gov.gr, µέσω της οποίας τρέχει από πέρυσι η πληρωµή των προγραµµάτων.

Η προκαταβολή και φέτος θα είναι για όλα τα µέτρα στο 70% και θα αφορά συνολικό ποσό της τάξης των 180 εκατ. ευρώ περίπου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί τόσο από τον Οργανισµό Πληρωµών όσο και από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Να σηµειωθεί ότι το ποσό αυτό είναι µικρότερο από άλλες χρονιές, καθώς έχουν λήξει οι δεσµεύσεις για κάποιες από τις παλαιότερες προκηρύξεις.

Κατά τα γνωστά, µόλις η διαδικασία της πληρωµής ολοκληρωθεί, θα δοθεί στους παραγωγούς το περιθώριο να προχωρήσουν σε εντάσεις κατά των αποτελεσµάτων, προκειµένου να γίνουν οι όποιες διορθώσεις και να ακολουθήσει νέα πίστωση, που θα συµπεριλαµβάνει και όσους από αυτούς δικαιωθούν.

Και αφού όλα αυτά βγουν αισίως µέχρι και το τέλος της ερχόµενης εβδοµάδας, εκτός απροόπτου, κατόπιν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν να περιµένουν τα εξής:

  • Εξόφληση, πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, της βασικής ενίσχυσης, της αναδιανεµητικής ενίσχυσης και της εξισωτικής αποζηµίωσης, ύψους περίπου 650 εκατ. ευρώ.
  • Πληρωµή των eco-schemes, µε τις πληροφορίες να δείχνουν προς την άνοιξη, αφού προηγηθεί η έκδοση των σχετικών εφαρµοστικών και σαφών κατευθύνσεων για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Έκλεισαν οι εκκρεµότητες του 2022 για τα προγράµµατα µε 8,7 εκατ. ευρώ

Εν τω µεταξύ, µέσα στην περασµένη εβδοµάδα ολοκληρώθηκαν σταδιακά οι πιστώσεις ύψους 8,7 εκατ. ευρώ σε 86.682 δικαιούχους για υπόλοιπα από αγροπεριβαλλοντικά έργα του 2022, σύµφωνα µε την ανακοίνωση του Οργανισµού Πληρωµών, στην οποία τονίζεται ότι θα ακολουθήσει και νέα νέα πίστωση για όσες λίγες αιτήσεις απαιτούσαν συµπληρωµατικό έλεγχο.

Να σηµειωθεί ότι στην πληρωµή αυτή συµπεριλήφθηκε και το ποσό του 1,11 εκατ. ευρώ για την πρώτη πρόσκληση στο Κοµφούζιο, που δεν είχαν εδώ και τόσους µήνες πληρωθεί οι δικαιούχοι της εν λόγω δράσης. Επίσης, από τα χρήµατα αυτά τα Βιολογικά αφορούν 5,7 εκατ. ευρώ και υπόλοιπα Νιτρορύπανσης 1,4 εκατ. ευρώ. 

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί




Σχόλια (64)
Προσθήκη σχολίου

02-12-2023 07:03ΝΙΚΟΣ

ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ .ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΔΟΥΛΕΜΑ ΣΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΑΖΟΥΝ ΛΑΓΟΥΣ ΜΑΛΑΚΕΣ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

01-12-2023 16:20Κρητη

Εγώ να σας ρωτήσω κάτι; εφόσον είμαστε όλοι τόσο απογοητευμένοι και δυσαρεστημένοι με όλα αυτά γιατί δεν έχουμε βγει ακόμα στους δρόμους ;; ποτέ άλλοτε δεν έχουν υπάρξει τόσο χάλια πληρωμές, αλλά παραλληλα, δεν κουνιέται και φύλλο... Έχει καταστραφεί ο Έλληνας αγρότης και κτηνοτρόφος. Πρέπει να πάρουμε τον έλεγχο στα χέρια μας, ως πότε θα αφήνουμε τα λαμόγια και τους απατεώνες να μας ρουφανε το μεδούλι;; ΕΛΑΑΑΑ ΞΥΠΝΉΣΤΕ ΛΙΓΟ!!!!!!

Απάντηση

30-11-2023 22:48Agros

Agronews παλιοβοθροsite γαμιεσ@ι ασυστολα

Απάντηση

30-11-2023 16:48Dacretan

Αρχίσαμε πάλι τα περσινά..κάθε μέρα να λένε ότι σήμερα μπαίνει και λεφτά να μην βλέπουμε

Απάντηση

30-11-2023 12:59Γιάγκος ΚΟΥΤΣΑΒΑΚΗΣ

Κουραδομαγκες την πατήσαμε.Μας δούλεψαν πάλι τα καθικακια.θα τρώμε σανό πάλι για 20 ημέρες μέχρι 15 δεκεμβρη

Απάντηση

30-11-2023 10:09Νικος

Κανένα νέο παίζει;

Απάντηση

30-11-2023 00:02ΑΝΘΡΩΠΟΣ

ΖΗΜΊΑ ΓΚΡΆΟΥ......

Απάντηση

29-11-2023 20:43Βαγγελης

Πέμπτη ή από Πέμπτη;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

29-11-2023 14:58Κωνσταντίνος Μητσοτακης

Πάλι θα σας γλεντήσει το καμάρι μου και φέτος και εσείς θα χτυπιεστε

Απάντηση

28-11-2023 23:57Καρδίτσιωτης

Γαμω της πουτανας τα βάσανα. Αφραγκοι μέχρι νεωτέρας. Και έχει κάτι γυφτορουμανακια 24χρονα θανατος! Θα φύγουν αγαμητα, και η επένδυση του βιοχρηματος θα καταλήξει σε τσίπουρα και μανικιούρ και κομμωτηρια από τής κυράδες μας! Φτου γκαντεμια¡

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα