BACK TO
TOP
Πληρωμές

Μπλοκάρει πληρωμές παλιών μέτρων του ΠΑΑ η μη αναδιανομή πόρων

Την ώρα που στο ΥΠΑΑΤ κάνουν λογαριασµούς για την ανακατανοµή κονδυλίων στην ΚΑΠ, όπως φαίνεται δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν τα υπόλοιπα χρήµατα του περασµένου Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης.

mplokaroun-pliromes-tou-PAA

Γιώργος Κοντονής

1580
5

Μπλοκάρει πληρωμές παλιών μέτρων του ΠΑΑ η καθυστέρηση αναδιανομής πόρων περιόδου 2014-2021

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, έχουν προκύψει κάποια υπόλοιπα από το ΠΑΑ 2014-2020 τα οποία θα πρέπει να απορροφηθούν, µε το µέτρο για τα Παρακάρλια ύψους 40 εκατ. ευρώ να είναι εκείνο για το οποίο προορίζονται µερικά εξ αυτών. Ωστόσο, καθώς απαιτείται τροποποίηση του χρηµατοδοτικού σχήµατος του ΠΑΑ η οποία και έχει «ξεχαστεί», έχουν µπλοκάρει οι πληρωµές στα υπόλοιπα διαρθρωτικά Μέτρα όπως είναι των Συµβούλων και της Μεταποίησης. Σηµειώνεται εδώ πως επίσηµα τουλάχιστον δεν έχει υπάρξει η έγκριση από την ΕΕ, µε τον αρχικό φάκελο που είχε παραδοθεί από τη χώρα µας να στέλνεται πίσω για διορθώσεις. Ως εκ τούτου µέχρι να γίνει αυτή η τροποποίηση στον φάκελο του ΠΑΑ, οι πληρωµές θα παραµένουν µπλοκαρισµένες.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 959 της Agrenda


Για 120.000 στρέµµατα η κάλυψη του διαφυγόντος κέρδους

Υπενθυµίζεται ότι το Μέτρο για τα Παρακάρλια αφορά τις εκτάσεις στη Θεσσαλία (περίπου 120.000 στρέµµατα µε βάση την εικόνα του δορυφόρου Copernicus) που βρίσκονται κάτω από το νερό και για δύο χρόνια, το Μέτρο αυτό θα είναι σε θέση να καλύψει το απολεσθέν εισόδηµα. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόταση αφορά την ενίσχυση σε τρεις οµάδες καλλιεργειών τις Αρόσιµες (βαµβάκια, βιοµ. Ντοµάτα, σιτηρά, µηδική κ.λπ), τις ∆ενδρώδεις (το 80% αφορά αµυγδαλεώνες) και τις Κηπευτικές (κυρίως υπαίθριες ντοµάτες) µε ξεχωριστά στρεµµατικά ποσά.

Κρίσιµο είναι να δεχτεί η κοινότητα πως πρόκειται για µία περίπτωση που δικαιολογεί µεγαλύτερη επιδότηση από τον περιορισµό που επιβάλλεται από τον µεταβατικό κοινοτικό κανονισµό του ΠΑΑ (Καν. ΕΕ 2020/2220) για την περίοδο 2021-2022, ο οποίος ορίζει µέγιστη ενίσχυση 60 ευρώ το στρέµµα και 90 ευρώ αντίστοιχα για αροτραίες και δενδρώδεις. Όπως και να έχει, η επιδότηση θα δίνεται µε βάση την καλλιέργεια που έχει δηλωθεί από τους πληττόµενους αγρότες στο ΟΣ∆Ε 2023 και θα καλύπτει τα έτη ενίσχυσης 2024 και 2025. Επιπλέον θα πρέπει να αντικαθιστά και όλες τις άµεσες ενισχύσεις όπως είναι για παράδειγµα η βασική και οι συνδεδεµένες. Πάντως θα πρέπει να είναι σε θέση να καλύπτει όλο το διαφυγόν κέρδος που έχουν οι παραγωγοί που δεν µπορούν να µπουν στα χωράφια τους, κάτι που προβλέπεται στο τεχνικό δελτίο που έχει αποσταλεί προς έγκριση.

Οι 3 προτάσεις για ευελιξία του Αυγενάκη

Κατά την τοποθέτησή του στο περασμένο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι πρέπει να εξετασθούν άμεσα οι εξής προτάσεις:

  • Να διατίθεται το 2% του ετήσιου προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση κλιματικών κρίσεων για ειδικές ενισχύσεις έπειτα από κλιματικές καταστροφές.
  • Να δίνεται ευελιξία στα κράτη - μέλη να μπορούν να τροποποιήσουν το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ και να μεταφέρουν πόρους μεταξύ των δύο Πυλώνων ή από έτος σε έτος.
  • Να υπάρχει ευελιξία στην εφαρμογή των λεγόμενων οικολογικών σχημάτων και ευελιξία παρεκκλίσεων στην εφαρμογή τους στις περιπτώσεις που απαιτείται.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο χρόνος είναι οριακός για την έγκρισή τους, καθώς για την άμεση εφαρμογή τους πρέπει να έχουν προωθηθεί σε όλα τα ενδιάμεσα στάδια και κυρίως από την επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, την τελευταία, το πιθανότερο,
πριν από τις ευρωεκλογές.

 

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

01-04-2024 09:54Γιωργος

Ολα,ολο μπλοκαρουν στον οπεκεπε και στον ελγα καθε μερα με εναν αφορισμενο/αναθεματισμενο απο επισκοπο.εχει χασει την μπαλα ο μιστερ μπιν.τον εχει τρελανει ο αφορισμος και η κακια και το κομπλεξ που εχει μεσα του.και δεν με απασχολει καν αν αντιδρατε μερικοι.τοσο σας κοβει,μεχρι εκει ξερετε,μεχρι εκει καταλαβαινετε.η αληθεια ειναι αυτη και ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ.αντε γιατι εχει κουρασει παρα πολυ με το να στηριζετε εναν βαρεμενο κομπλεξικο να μας κυβερναει.κουρασατε τις ζωες μας και τις ψυχες μας.ειστε υπευθυνοι που ψηφιζετε εναν βαρεμενο.τα ιδια μυαλα εχετε κι εσεις.αμαν πια!!!!!!!εσεις καλα τα παθαινετε αφου ετσι επιλεξατε.εμεις τι φταιμε!!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα