BACK TO
TOP
Πληρωμές

Επόμενες πληρωμές πριν εκλογές με ρέστα βασικής και συνδεδεμένων

∆ύο αναγνώσεις φαίνεται πως είχαν οι Πασχαλινές πληρωµές. Από τη µία η απογοήτευση και ο εκνευρισµός του αγροτικού κόσµου, για τις «πετσοκοµένες» ενισχύσεις στα eco-schemes, για τις απλήρωτες συνδεδεµένες και για τα «τεχνικά λάθη», που επιστρατεύτηκαν ως δικαιολογία για τα κακώς κείµενα.

pliromes-vasikhs-sindedemenes

Ελένη Δούσκα

8161
27

Επόμενος γύρος πληρωμών  πριν τις εκλογές με ρέστα βασικής και συνδεδεμένων

Από την άλλη πλευρά, οι ανακοινώσεις των αρµοδίων για πληρωµές «άλµα στο µέλλον», µε ένα υψηλότατο ποσοστό ακρίβειας και η σιωπή όσον αφορά την τακτοποίηση των απλήρωτων και το χρονοδιάγραµµα για την απαραίτητη συµπληρωµατική πίστωση. Βέβαια ο χρόνος πιέζει. Σε λιγότερο από ένα µήνα είναι οι Ευρωεκλογές και δεν είναι λίγοι οι αγρότες που τις περιµένουν προκειµένου να εκφράσουν την τεράστια και δίκαιη δυσαρέσκειά τους. Και επειδή αυτό το γνωρίζουν καλά οι αρµόδιοι των πληρωµών τόσο στην πλατεία Βάθη όσο και στη ∆οµοκού, ο στόχος δείχνει µια πρώτη συµπληρωµατική πληρωµή πριν τις κάλπες και δη µέχρι την Παρασκευή 7 Ιουνίου. Το µεγαλύτερο κοµµάτι της διορθωτικής αυτής πίστωσης θα αφορά τις συνδεδεµένες ενισχύσεις, που σηµαίνει ότι δεν υπάρχει καµία δυνατότητα για νωρίτερα. Κι αυτό γιατί µέχρι το τέλος Μαΐου θα είναι ανοιχτή η ηλεκτρονική εφαρµογή προκειµένου οι παραγωγοί να προχωρούν σε καταχωρήσεις ποσοτήτων για 10 καθεστώτα. Μια ανακοίνωση από τον ίδιο τον Οργανισµό Πληρωµών παραδοχής της προβληµατικής πληρωµής που προηγήθηκε. 

Άλλωστε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σε πρόσφατη συνέντευξή του ανέφερε ότι «οι πληρωµές θα συνεχισθούν. Ήδη γίνεται έλεγχος σε τρεις περιπτώσεις συνδεδεµένων και οι πληρωµές θα ολοκληρωθούν εντός Ιουνίου». 

Εν τω µεταξύ, δεν γίνεται λόγος από κανέναν για τα οικοσχήµατα, ενώ οι περισσότερες δηλώσεις του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη επί των πληρωµών επιµένουν να αφορούν τον έλεγχο των 16.500 δεσµευµένων ΑΦΜ, από τα οποία ανακοινώθηκε ότι περί τα 7.000 έχουν πληρωθεί και περί τα 800 έχουν σταλεί στη ∆ικαιοσύνη. Ο ίδιος επιπλέον τονίζει µετ’ επιτάσεως ότι ο έλεγχος συνεχίζεται και έχει να κάνει µε όλες τις εκκρεµείς υποθέσεις από το 2014.

Βέβαια, πρέπει να σηµειωθεί ότι όσον αφορά τα υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης της περσινής χρονιάς, η µόνη πληρωµή που έγινε αφορούσε µόλις περίπου 16.000 παραγωγούς, οι οποίοι δεν είχαν πληρωθεί βασική ενίσχυση τον περασµένο Οκτώβριο και το ∆εκέµβριο για διάφορους λόγους, όπως γιατί ήταν σε έλεγχο ή δεν είχε εκδοθεί τίτλος δικαιωµάτων. 

Μέχρι 31 Μαΐου εκ νέου καταχωρίσεις ποσοτήτων για 10 συνδεδεµένες

Το ενδεχόµενο µιας διορθωτικής πίστωσης µέσα στον Ιούνιο επιβεβαιώνει και η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, µε την οποία καλούνται όλοι οι ενδιαφερόµενοι παραγωγοί µέχρι και την Παρασκευή 31 Μαΐου να προχωρήσουν σε καταχωρήσεις ποσοτήτων για 10 συνδεδεµένα καθεστώτα άµεσων ενισχύσεων του έτους ενίσχυσης 2023, προκειµένου να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις και να ακολουθήσει µια νέα συµπληρωµατική πληρωµή σε όσους έµειναν εκτός. 

Μάλιστα, ο φορέας διευκρινίζει στους δικαιούχους παραγωγούς ότι η εφαρµογή καταχώρησης ποσοτήτων αφορά τα εξής συνδεδεµένα καθεστώτα άµεσων ενισχύσεων του έτους ενίσχυσης 2023: βιοµηχανικής ντοµάτας, πορτοκαλιών προς χυµοποίηση, σπόρων σποράς, ρυζιού, κορινθιακής σταφίδας, αραβόσιτου, οσπρίων για ανθρώπινη κατανάλωση, πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών, πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών και µήλων. Συνδεδεµένες ενισχύσεις για τις οποίες οι παραγωγοί έχουν ήδη κάνει λόγο για λειψές πληρωµές και αδικίες.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί



Σχόλια (27)
Προσθήκη σχολίου

14-05-2024 22:48Μία Βελέτζα

Τα χρήματα των επιδοτήσεων έχουν κατατεθεί στο ελληνικό κράτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Οκτώβρη του 2023. Η κυβέρνηση έχει καταχραστεί αυτά τα χρήματα και τα διαχειρίζεται για να κλείσει άλλες τρύπες... αυτό είναι αλητεία 🤬

Απάντηση

12-05-2024 10:30Κούλης

Για Βόδια έχουν τούς αγροτοκτηνοτροφους

Απάντηση

12-05-2024 06:02Αγανακτησμενος

Όσο κυβερνά ο αφορισμενος μιστερ-μπιν και η συμμορία του,τα χειρότερα θα είναι πάντα μπροστά μας.Τουλαχιστον έμαθα ότι στην συνάντηση με τον Ερντι,κλείδωσαν το γιουσουφακι του σουλτανου και δεν θα ξαναπροσκυνησει ο ραγιάς.Να ενημερώσω το πιστό κοινό μου ότι ουδεμία σχέση έχω με ορισμένους δήθεν αγανακτισμένους που με αντιγράφουν τελευταία..Απαγκιστρωθειτε αδέλφια από τα ψίχουλα των επιδοτήσεων(όπως έκανα εγώ)και ρίξτε το βάρος στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.Οι πληρωμές λίγο πολύ,έτσι θα πηγαίνουν.Αγαπη μονο,ο Κύριος μαζί μας.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

11-05-2024 22:22George

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ ΗΡΘΕ Ο ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΧΑΙΟ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΗΤΑΝ 40 ΑΤΟΜΑ. 25 ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ 15 ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ.ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΜΉΝΥΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΈΣ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

11-05-2024 20:18George

Μας έχουν για μοσχάρια νομίζοντας ότι έτσι θα αρπάξουν πάλι την ψήφο μας και μετά μην τον είδατε. Μαύρο στους κλέφτες μαυρογιαλουρους!!

Απάντηση

11-05-2024 15:51Argiro

Διαβάζω για κοκορομαχιες μεταξύ των κομμάτων (κυβέρνησης και αλλού κομματος)για τις πληρωμές και ο κύριος Αγγελάκης ότι όλα κύλησαν σωστά για την ΚΡΉΤΗ μάλλον κοιμάται των ύπνο του δικαίου, ας βγει να ρωτήσω τους αγρότες για τις πληρωμές που ήταν ένα .ΜΗΔΕΝΙΚΟ.ΟΑΓΡΟΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ< ΖΩΟ >ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΕΤΑΣ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ...........

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

11-05-2024 13:14ellas

εγω ειχα κομφουζιο και αρωματικα φυτα και πηρα μονο το κομφουζιο η πουστια μεγαλη απο το γραφειο οσδε η απο τον οπεκεπε ...μπορει να με απαντηση καποιος

Απάντηση

11-05-2024 10:16Δημήτρης

Όσοι δηλώσαμε στα echo schemes αναβαθμίδες πήραμε ταρχιδια μας, μηδέν δεν τα πλήρωσαν και κανείς δεν μιλάει γι'αυτό.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

11-05-2024 09:54Nikos

παει και η ΝΔ

Απάντηση

11-05-2024 09:25Αγροτης

Θέλουν δεν θέλουν θα πληρωσουν7Ιουνιου γατί ειναι σε επιτήρηση. Την πάτησαν τα λαμόγια.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα