BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Ταξική μεροληψία

∆εν τελειώνουν, ως φαίνεται, ποτέ τα προβλήµατα!

iatsa__1__2_2

454
0

Αγρότες-παραγωγοί που θέλουν να εξάγουν τα προϊόντα τους υποχρεούνται να εγγραφούν στο Γ.Ε.ΜΗ ανοίγοντας επιτήδευµα µε ΚΑ∆: Εξαγωγή εγχώριων νωπών αγροτικών προϊόντων που ανήκει στη κατηγορία «Χονδρικό εµπόριο φρούτων και λαχανικών». Αυτό, σύµφωνα µε κοινοβουλευτική παρέµβαση 53 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σηµαίνει απώλεια της ιδιότητας του κατά κύριο επάγγελµα αγρότη για τους παραγωγούς, που αντιµετωπίζονται πλέον ως έµποροι, µε αποτέλεσµα την απώλεια και επιδοτήσεων.

Οι µικροί και µεσαίοι παραγωγοί δηλαδή θα µπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους ή στους εµπόρους ή στις λαϊκές αγορές και να αποκλείονται ως προς τη διάθεση τους στις ξένες αγορές. «Αυτό δεν αποτελεί αναπτυξιακή πολιτική, αλλά ταξική µεροληψία» επισηµαίνουν οι τοµεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και καλούν τους αρµόδιους της πλατείας Βάθη σε λύσεις άµεσα. 

Χάλια η χρονιά φέτος για τους παραγωγούς κερασιού. Πρώτα η παραγωγή χτυπήθηκε από το χαλάζι και µετά ήρθαν και οι συνεχόµενες βροχοπτώσεις, που έσκισαν τον καρπό και έκαναν το προϊόν µη εµπορεύσιµο. ∆εν ήταν λίγοι οι παραγωγοί που δεν προχώρησαν σε συγκοµιδή. Άλλωστε το κόστος ήταν υψηλό και τα εργατικά δυσεύρετα και ακριβά. Τώρα ζητούν στρεµµατική ενίσχυση, όπως έγινε µε τους σταφυλοπαραγωγούς ποικιλίας Crimson, στους οποίους καταβλήθηκαν de minimis ώστε να αναπληρωθεί το χαµένο εισόδηµα τους. Βέβαια για πληρωµή…. του χρόνου! 

Κι ενώ οι αγορές και τα χρηµατιστήρια παίζουν µε τα νεύρα των παραγωγών και όπως φαίνεται στο βαµβάκι όλα είναι…. Λυµένα, συνάντηση µε τη διοίκηση της  ∆ιεπαγγελµατικής Βάµβακος είχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Εκεί, σου λέει, εστίασαν στην προοπτική δηµιουργίας ενός Μουσείου για το βαµβάκι στην καρδιά του θεσσαλικού κάµπου που να απεικονίζει όλα τα στάδια καλλιέργειας του βαµβακιού και να περιλαµβάνει και συνεδριακό κέντρο. Οι ιδέες καλές είναι, όλοι συµφωνούµε, η ουσία όµως είναι αλλού, λένε οι καλιεργητές! 

Στην Ιαπωνία, πάλι, µάλλον ζουν στον κόσµο τους. Εκπρόσωπος εταιρείας που διαθέτει δίκτυο τοπικών ξενοδοχείων, πριν λίγες µέρες αγόρασε σε δηµοπρασία ένα τσαµπί σπάνια ρωµαϊκά ρουµπινένια σταφύλια στην τιµή ρεκόρ των 1,5 εκατ. γιεν, δηλαδή περίπου 10.700 ευρώ, όπως µετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι NHK. Υπάρχουν, σου λέει, µόνο 27 κοµµάτια από αυτή την ποικλία, της οποίας οι ρώγες έχουν µέγεθος µπάλας του πινγκ πονγκ και γλυκιά γεύση! Αυτά είναι!                                    

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία