BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ισχυρή χρηματοδότηση αγροτών από τράπεζες το δόγμα Λιβανού στη Βάθη

Αξιοποίηση πλαισίου ανασυγκρότησης για ισχυρή χρηµατοδότηση των αγροτικών εκµεταλλεύσεων.

3212313213213

Γιάννης Πανάγος

46
6

Αλλαγή πολιτικής σε υπουργείο, συνεταιρισµούς, τράπεζες, µε στόχο την ενθάρρυνση των αγροτικών εκµεταλλεύσεων να επενδύσουν στην ανάπτυξη της παραγωγής, ενισχύοντας µάλιστα τη διασύνδεσή τους µε την αγορά, είναι το νέο «δόγµα» βάσει του οποίου αναµένεται να κινηθεί το επόµενα διάστηµα ο τοµέας της αγροδιατροφής.

Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, εγκαθίσταται στο στρατηγείο της πλατείας Βάθη µε σαφέστατες οδηγίες να αναβαθµίσει τη θέση των αγροτικών εκµεταλλεύσεων και να φέρει τους αγρότες πιο κοντά στη λογική, είτε της καθετοποιηµένης παραγωγής, όπου αυτό είναι δυνατό, είτε της στενής συνεργασίας µε τις µεταποιητικές µονάδες και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε τα προϊόντα να δένουν «γάντι» µε τη ζήτηση της αγοράς.

Αυτό το οποίο έχει διαµορφωθεί από την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εντεύθεν, είναι µια άναρχη αγορά η οποία δεν υπακούει σε κανόνες και δεν βρίσκει έκφραση σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας παραγωγής. Πολλές, µικρές, διάσπαρτες και πολυσύνθετες οργανώσεις, που αδυνατούν να βρουν κοινό τόπο µε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις µεταποίησης και εµπορίας των αγροτικών προϊόντων, στρέφουν ολοκληρωτικά το ενδιαφέρον τους στις κοινοτικές ενισχύσεις. Αποτέλεσµα, η αγροτική δραστηριότητα να γίνεται µε γνώµονα την επιδότηση και όχι τις ανάγκες της αγοράς.

Απαιτείται, όπως προκύπτει µε σαφήνεια και από την έκθεση Πισσαρίδη, οµαδική λειτουργία και µεγέθυνση. Οι αγροτικές επιχειρήσεις θα πρέπει, να µεγαλώσουν είτε ως ιδιωτικά εταιρικά σχήµατα είτε ως συλλογικότητες (οµάδες και συνεταιρισµοί), βελτιώνοντας το παραγωγικό τους προφίλ, ενδυναµώνοντας τις συνεργασίες µε τα επόµενα στάδια τις αλυσίδας αξίας και βελτιώνοντας παράλληλα τη διαπραγµατευτική τους θέση.

Σε µια τέτοια προοπτική οι τράπεζες θα πρέπει να είναι αρωγοί και καθοδηγητές. Μ’ αυτή την έννοια, η τραπεζική χρηµατοδότηση θα πρέπει να βασίζεται σε αναπτυξιακά πλάνα και όχι σε βραχυπρόθεσµα ανοιχτά δάνεια (τύπου Α∆Α), µε εγγύηση τις επιδοτήσεις και υποθήκη την περιουσία ή το παραγόµενο προϊόν.

Οι δυνατότητες που προσφέρονται από το πλαίσιο ανασυγκρότησης, τα κοινοτικά ταµεία, τις παρεµβάσεις εγγυοδοσίας και την υπερβάλλουσα ρευστότητα στο διεθνές τραπεζικό σύστηµα, είναι ευνοϊκά για την αλλαγή πορείας.

Αυτό που χρειάζεται σ’ αυτή τη φάση, είναι ικανή και αξιόπιστη πολιτική ηγεσία που να µπορεί να πείσει για το νέο όραµα αγροτικής - οικονοµικής ανάπτυξης που έχει ανάγκη η χώρα. Αυτό που δεν χρειάζεται είναι πελατειακή λογική και διχαστικές προσεγγίσεις.

Στο χώρο της αγροτικής παραγωγής υπάρχουν δυνάµεις που έχουν πάρει το µήνυµα και είναι σε θέση να συµβάλουν στο νέο οραµατισµό. Την ίδια στιγµή και οι τράπεζες µπορούν να πεισθούν ότι έχουν συµφέρον και δεν θα χάσουν άλλη µια φορά τα λεφτά τους. 

 

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

11-01-2021 15:23Ελληνόπουλος Κώστας

Ολα τα παραπάνω ηχούν ωραία στα αφτιά μας. Προερχόμενος από τον χώρο της δεντροκαλλιεργιας και μη έχοντας σχέση με τις επιδοτήσεις παλεύουμε να επιβιώσουμε μόνο μέσω της παραγωγής. Ωστόσο στους τομείς της πώλησης της προώθησης της διαφήμισης και της χρηματοδότησης των εκμεταλλεύσεων μας έχουμε αφεθεί στη μοίρα μας μη έχοντας κανέναν κρατικό σχεδιασμό για τα παραπάνω ούτε και καμία μελέτη για το τι ζητά ή θα ζητήσουν οι αγορές. Ας έλπισουμε η καινούρια ηγεσία του ΥΠΑΑΤ θα σκύψει στα προβλήματα του κλάδου έχοντας ανοιχτά τα αφτιά της και δεν θα μείνει μόνο σε βαρυσημαντες αναγγελίες. Διόρθωση τα λεφτά των τραπεζών που χάθηκαν δεν είναι δικά τους λεφτά αλλά δικά μας που τα έχουμε πληρώσει και ξαναπληρωσει

Απάντηση

11-01-2021 15:16XristosX

από παπάρια σε παπάρια πάτε... γιατί δίνετε λεφτά στις άχρηστες ιδιωτικές Φάληρημένες τράπεζες για να της διαδώσετε άλλη μία φορά αφήνοντας τον αγροτικό τομέα σε μαύρο χάλι! Φτιάξτε επιτέλους Μία αγροτική αναπτυξιακή τράπεζα όπου θα χρηματοδοτεί μόνο επενδύσεις στον αγροτικό χώρο! Αν θέλετε πραγματικά να αναπτυχθεί ο Αγροτικός τομέας στην Ελλάδα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

11-01-2021 09:05Ο κουτσομπολης

Να ειχαμε να λεγαμε,λογια,λογια,λογια ,χορταδε κανενας μ αυτα ; δωστε πρωτα τα αγροτ. πετρελαια της επιστροφης ,ουτε συτα δεν μπορειτε και αφειστε παλι τις θεωρίες ισα ισα για να ελπιζουν οι αγρότες οτι δηθεν κατι θ σλλαξει

Απάντηση

10-01-2021 20:59Κωνσταντίνος

Με καθοδηγητες τις χρεωκοπιμενες τράπεζες, που δημιούργησαν, και δημιουργούν ένα σωρό προβλήματα, θα έχουμε αγροτική ανάπτυξη.

Απάντηση

10-01-2021 17:40Ρίτσαρντ

Κλασσικές αερολογίες Της Agrenda!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές