BACK TO
TOP
Θεσμικά

Έρχεται νόμος για νομιμοποίηση πρόχειρων στάβλων και νέες άδειες

Ανοίγει ο δρόμος για τη νομιμοποίηση πρόχειρων στάβλων ενώ αναμένεται να διευκολυνθεί και η έκδοση νέων αδειών για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις βάσει σχεδίου νόμου που αναμένεται να βγει σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

7__1_

34
2

Γραφειοκρατικά κωλύματα που δυσκολεύουν την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας φιλοδοξεί να εξαλείψει το νομοσχέδιο για τις σταβλικές εγκαταστάσεις που παρουσίασε τη Δευτέρα 31 Μαΐου στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός.

 Με το νομοσχέδιο διευκολύνεται η διαδικασία νομιμοποίησης των πρόχειρων καταλυμάτων ζώων, τα οποία βάσει των στοιχείων προσεγγίζουν ποσοστό 50% - 60% του συνόλου, ενώ παράλληλα γίνεται άρση των περιορισμών και των αγκυλώσεων για την αδειοδότηση των νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

 Με το νομοσχέδιο «Ρύθμιση θεμάτων και επίλυση χρόνιων προβλημάτων που αφορούν την ίδρυση και λειτουργία των υφιστάμενων και των νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων» του ΥΠΑΑΤ:

 1. επιδιώκεται μία ολιστική προσέγγιση του πλαισίου που διέπει τη διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων,
 2. δημιουργείται ένα βιώσιμο αναπτυξιακό επιχειρηματικό πλαίσιο,
 3. ενισχύεται η αγροτική επιχειρηματικότητα,
 4. εκσυγχρονίζονται οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις,
 5. τηρούνται οι προβλεπόμενοι υγειονομικοί και περιβαλλοντικοί όροι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Green Deal.

 

Στόχος του νομοσχεδίου αποτελεί η επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

 Τα βασικότερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στη γραφειοκρατία και στα αυστηρά πλαίσια που δυσκολεύουν τους εν ενεργεία κάθε προσπάθεια νομιμοποίησης και εκσυγχρονισμού των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και αποτρέπουν τους εν δυνάμει νέους κτηνοτρόφους από το να εισέλθουν στον κλάδο.

 Συγκεκριμένα:

 • Επαναδιατυπώνεται  ο ορισμός των πρόχειρων καταλυμάτων.
 • Απλοποιείται και διευρύνεται η λίστα με τα υλικά κατασκευής των πρόχειρων καταλυμάτων.
 • Επικαιροποιείται ο χωροταξικός σχεδιασμός των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και η διαδικασία αδειοδότησής τους. 
 • Διευρύνεται η καθετοποίηση της παραγωγής.
 • Απλοποιείται το θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με την αδειοδότηση και τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών.
 • Εγκρίνονται υπό όρους οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις.
 • Παρέχεται η δυνατότητα νομιμοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών κτηνοτροφικής εγκατάστασης, διευρύνοντας τα χρονικά περιθώρια για τη συμμόρφωση των ενδιαφερομένων και τη νομιμοποίηση των εγκαταστάσεών τους.
 • Απλοποιείται η διαδικασία ίδρυσης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων των υποκατηγοριών Α1 και Α2, της κατηγορίας Β΄ και κάτω των ορίων της κατηγορίας Β και ορίζουμε νέες προθεσμίες.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση το επόμενο χρονικό διάστημα

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

01-06-2021 17:42Καραγιάννης Γρηγόριος

Επιτέλους πρέπει να απλοποιηθεί η αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και κυρίως των εκτατικών εκτροφών. Το σημερινό θεσμικό πλαίσιο απαιτεί κατόψεις σε λαμαρίνες, ΕΟΑ σε περιοχές Νατούρα για 100πρόβατα και πάει λέγοντας. Είναι προτιμότερο να αδειοδοτήσεις πυρηνικό εργοστάσιο παρά στάβλο. Τα ζώα λειτουργούν αρμονικά με το περιβάλλον εδώ και χιλιάδες χρόνια, πρώτα πήγαν αυτά στα βουνά και μετά οι ανεμογεννήτριες και οι κάθε λογής επιχειρήσεις. Δεν μπορεί για ένα στάβλο να απαιτείται η έγκριση 5υπηρεσιών ( αρχαιολογία, δασαρχείο, ΕΟΤ, πολεοδομία, Νατούρα και η τριμελής επιτροπή). Ελπίζω και εύχομαι να μην κινηθεί στα ίδια ο νέος νόμος, διαφορετικά είναι προτιμότερο να τους πουν δεν σας θέλουμε.

Απάντηση

01-06-2021 13:097b279207

Γράφτε κανά νέο ρε, τέτοιοι νόμοι "έρχονται" πάντα προεκλογικά. Πείτε ότι έρχονται εκλογές και ότι κάτ πρέπ να γράψουμε για τα υπουργεία μη χαθεί η επιχορήγηση, και για τα κλικ φυσικά. Εν τω μεταξύ, όλες οι μάντρες, συνεργεία και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων π βρίσκονται μπαίνοντας στα γιάννενα με τέτοιες άδειες είναι φτιαγμένα. Μη σ πω οι επαύλεις του κωλόσογου.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές