BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ενίσχυση ρευστότητας και διάλογο διαρκείας με τον αγροτικό κόσμο

Συνδυαστικό πακέτο άμεσων μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και οργανωμένο διάλογο μακράς πνοής που να βάζει σε καινούργιες ράγες την υπόθεση της αγροτικής παραγωγής, συνθέτουν μια ειλικρινή βάση πάνω στην οποία θα μπορούσε να αναζητηθεί διέξοδος στο αγροτικό ζήτημα.

KAR_0627

Γιάννης Πανάγος

35
17

Ενίσχυση ρευστότητας με άμεση τακτοποίηση σε χρωστούμενα άνω των 700 εκατ. ευρώ και διάλογο διαρκείας με τον αγροτικό κόσμο   

Η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι δεν πρόκειται για αναμέτρηση με πολιτικά χαρακτηριστικά, η θέση των αγροτών έχει καταστεί εδώ και καιρό επισφαλής και μια ρεαλιστική αναζήτηση λύσεων, μόνο καλό θα έκανε στην περαιτέρω θωράκιση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της οικονομικής πορείας της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση, μόνο να κερδίσει έχει από μια ισορροπημένη πρόταση που θα αφήνει περιθώρια συνεννόησης και θα δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους - οδηγούς των τρακτέρ να επιστρέψουν στις εστίες τους με το κεφάλι ψηλά. Άλλωστε 6 μήνες περίπου μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποτιμήσει τα προβλήματα του αγροτικού χώρου και να προσπαθήσει μέσα από τακτικισμούς να… παρακάμψει την πραγματικότητα.


Το γεγονός μάλιστα ότι, σε λίγους μήνες έρχονται ευρωεκλογές, δεν αφήνει περιθώρια για τεχνικές πολώσεις, επικίνδυνες αναμετρήσεις και μάχες χωρίς νικητές, ειδικά από τη στιγμή που οι αγρότες έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής, με έναν αγώνα βασισμένο σε ευρωπαϊκά πρότυπα, να έχουν την κοινωνία με το μέρος τους.

Δεν συνιστά λοιπόν λύση, καθιερωμένες ενισχύσεις, όπως είναι π.χ. η επιστροφή ενός μικρού μέρους από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, η οποία ίσχυε εις διπλούν παλιότερα και εφαρμόστηκε κατά το ήμισυ την τελευταία διετία, να επανέρχονται όπως το ξαναζεσταμένο φαγητό και να λογίζονται ως το υπ’ αριθμόν ένα μέτρο ενίσχυσης των αγροτών υπό τις παρούσες συνθήκες.


Απαιτείται σύνεση. Και πρώτα απ’ όλα, να αποδοθούν στους αγρότες τα οφειλόμενα:

  • Τα 100 και πλέον εκατομμύρια ευρώ των άμεσων ενισχύσεων που λιμνάζουν λόγω της αδυναμίας του ΟΠΕΚΕΠΕ να κάνει τη δέουσα κατανομή.
  • Τα 430 εκατ. ευρώ των eco-schemes που μόνο στην Ελλάδα δεν έχουν δοθεί στους δικαιούχους, επίσης λόγω ασυνεννοησίας των αρμόδιων αρχών.
  • Τα περισσότερα από 180 εκατ. ευρώ του ΕΛΓΑ για το 2023 που αποδίδονται σε «τεχνικούς λόγους» και λείπουν από μια αγορά που τα έχει ανάγκη.
  • Τα υπόλοιπα των ενισχύσεων προς τους Θεσσαλούς που μένουν μετέωρα.

Εννοείται βέβαια το αγροτικό πετρέλαιο, όχι ως προκαταβολή αλλά ως σύνολο υποχρέωσης για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, μιας και οι συνθήκες το επιβάλουν.

Μετά απ’ όλα αυτά, θα ήταν στοιχειώδης υποχρέωση μιας υπεύθυνης κυβέρνησης, να αρχίσει άμεσα ένας οργανωμένος διάλογος μακράς διάρκειας, με ξεκαθαρισμένη ατζέντα, αντιπροσωπευτική και επαρκή εκπροσώπηση των αγροτών και συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα αξίας, με στόχο να μπει τάξη στο αγροτικό ζήτημα. Να αντιμετωπισθούν οι γνωστές σε όλους παθογένειες και ταυτόχρονα να διαμορφωθεί ένας εμπεριστατωμένος οδηγός πλεύσης που βγάλει την ελληνική γεωργία από τα σημερινά αδιέξοδα.


Η κινητικότητα των τρακτέρ στους εθνικούς δρόμους, έδωσε αυτές τις μέρες την ευκαιρία σε πολλούς να αντιληφθούν το μέγεθος των προβλημάτων και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για την ανάταξη της ελληνικής γεωργίας. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να επανεξετάσει από μηδενική βάση το όλο θέμα, να επανεξετάσει τη στάση της έναντι των αγροτών και να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση άρσης του αδιεξόδου. Οι συνθήκες το απαιτούν, η αγορά το χρειάζεται και μια κυβέρνηση με φιλελεύθερες απόψεις και κεντρώα λογική οφείλει να ανταποκριθεί με γενναιότητα και χωρίς περιστροφές στα ζητούμενα.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

 

Σχόλια (17)
Προσθήκη σχολίου

21-02-2024 13:26Νικος

Ξεφτυλοκηβερνηση.ξεφτυλοκρητηκη. Αν.υπαρχει.θεος.αυτα.που.μας.κανετε. Να.πληροθουν.σε.εσας.οχι.στα.παιδια. Σας.το.αλλο.το.παλιοσκυλο.ο.αωδονης. Στα.χειρουργια.το.απογευμα.εκοψε. Ταρηφα.300.εως.2000.ευρο.ενας.φτωχος Που.δεν.εχει.παει.για.τη.γουβα.και.παλι Λέο.να.πατε.ολο.στο.διαολο.βρομερι. Σκουλήκια.

Απάντηση

20-02-2024 18:49ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Είσαι ψεύτης μεγάλος Πανάγος...ολο το καιρό μέχρι προχτές υποστηρίζες την κυβέρνηση είσαι γελοίος.... Και τώρα που οι αγρότες πανε Αθήνα τάζεις λεφτά παλιογελοιε νομίζεις ότι μιλάς σε ζώα?παλιοβρωμιαρη

Απάντηση

20-02-2024 18:38ΑΓΡΌΤΗΣ

τώρα που μας τελεωσανε πήγατε στο Σύνταγμα όλοι.να τον στήριξε πάλι τον γουρλοματτη στις εκλογές.αυτοί είναι ίδιοι με τα κόμουνια.το 74 η ΝΔ νομιμοποίησε το ΚΚΕ.τα ίδια σκατα είναι φασίστες.

Απάντηση

20-02-2024 13:47maria

Διαβάζωντας τα σχόλια , καταλαβαίνω ότι εγώ είμαι αγρότης/ κτηνοτρόφος άλλου κράτους . Είμαι στο επάγγελμα κοντά στα 29χρόνια . Ποτέ δεν είχα αξία δικαιωμάτων 60 / 70 / 80 ευρώ . Είχα στα αροτραια 40 βασική κ έχω πάει στα 21 κ στον βοσκότοπο που μου δώσανε κατανομή το 2014 / _ 15 δεν θυμάμαι χρονολογία είχα 18 κ πήγα 12 . Τελικά υπάρχουμε κ εμείς τα παιδιά ενός κατώτερου θεού κ αγροτοκτηνοτροφοι γ κατηγορίας . Μάλλον η κοπριά κ η λάσπη η δική μου ήταν διαφορετικού χρώματος από της υπόλοιπης χώρας .

Απάντηση

20-02-2024 12:11Νίκος.

Αρε.χουντα.που.θελετε.σημερα. Να.τα.εβλεπε.ο.παπαδοπουλος Κατέδειξαν.εκτελεση.ολοι.στο. Σύνταγμα.για.αυτο.το.εφαγανε. Να.ψορευουνε.τα.αποβραζματα. Και.300.δολοφονη..τα.βλεπουνε. Τα.σκουρατους.και.εχουνε.τους. Αστυνομικούς.φυλανε.αυτους. Και.της.κυριεςτους.πληρονη.ο Μαλακησμενος.ο.λαος.τους. Εγκληματίες.δολοφονους.μιλαμε. Για.προστηχους.το.σηψαμα.ο. Γουρλοματης.ταλεπορη.το.κοσμο.

Απάντηση

20-02-2024 11:44Γιώργιος

Γιατί κανένας δεν μιλάει για κατοχύρωση επαγγέλματος 100/100 με τά προνόμια επιδοτήσεις πετρέλαιο ρεύμα κλπ νά τά οφελουνται οι αγρότες και όχι οι βουλευτές πρωθυπουργοί βοιωμηχανοι κλπ συμβαίνει σε άλλες χώρες αυτό, ό αγρότης δεν μπορεί νά πάρει προνόμια βουλευτή, δικηγόρου, γιατρού κλπ εντωμεταξύ όλοι γίνονται αγρότες μόλις βγουν στην σύνταξη σε βάρος των αγροτών

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

20-02-2024 10:28ΑΕΛ

ΚΥΡΙΕ ΠΑΝΑΓΟ ,ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΡΑΨΑΤΕ ΕΝΑ ΑΛΗΘΙΝΌ ΚΑΙ ΟΥΣΙΟΔΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΑ,ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΈΛΛΟΝ ΝΑ ΤΑ ΛΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΩΣ ΕΧΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΧΡΏΜΑΤΑ ΚΟΜΜΆΤΩΝ,ΜΕ ΟΥΔΈΤΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΉΘΕΙΕΣ,ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΦΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΓΡΌΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ,ΤΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε ΧΩΡΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗΣ ,ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ,ΣΤΟΝ ΒΩΜΌ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΏΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ, ΘΑ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΟΥ ΕΙΠΕ, ΘΑ ΕΧΕΤΑΙ ΧΡΗΜΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΤΗ ΘΑ ΦΑΩ!!!!!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

20-02-2024 09:42Χρήστος

Ξέχασες να γράψεις και 23.000.000 € χρωστάνε στο υπόμετρο 6,3.. λεφτά που θα δίνουν στο τέλος του 23.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

20-02-2024 08:39Βασιλης

Με το άρθρο σας σήμερα και χτες μας δώσατε να καταλάβουμε ότι ξέρετε πολυ περισσότερα όσων αναφορά τα αγροτικά προβλήματα από κάποιους «ειδικούς καθηγηταδες» που διαβασα σε σχετικο άρθρο της Καθημερινής χτες.Εξάλλου όλη η Ευρώπη στενάζει από τις αποφάσεις των χαρτογιακάδων των Βρυξελλών,αυτών που αποφάσισαν για τη νέα ΚΑΠ χωρίς να λαμβάνουν υπόψη του τι πραγματικα συμβαίνει στην αγροτικη Ευρώπη.

Απάντηση

20-02-2024 08:37Γιώργος

Οι περισσότεροι αγρότες δεν διαμαρτύροται γιατί δεν παίρνουνε καν δικαιώματα κυρίως ή πιο καινούργιο αγρότες και αυτό έγινε με την καινούργια καπ του 2014 που δεν έδωσε στους νέους σχεδόν τίποτα ενώ ευνόησε τους παλιούς αυτοκράποια στιγμή πρέπει να σταματήσει και πρέπει να πάρουν όλοι τα ίδια δικαιώματα δεν γίνεται μετά 100 στρέμματα να παίρνει άλλος 25€ το στρέμμα και άλλος με 100 στρέμματα πάλι να παίρνει 70,80€ το στρέμμα είναι ανισό και πρέπει να παίρνουνε το ίδιο αυτά είχα να πω και για αυτό τους ψηφίσαμε να κάνουνε δίκαιο καταμερισμό και όχι επιδόματα χατζηδάκη να τα πληρώνουμε όλοι στο τέλος και αυτήν που τα πήρανε και αυτήν που δεν τα πήρανε

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές