Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Άμυνα στα 24 λεπτά για το σκληρό έβγαλε ο διαγωνισμός των 627 τόνων στον συνεταιρισμό Νίκαιας

Καθαρή τιμή παραγωγού στα 24 λεπτά το κιλό εξασφαλίζει το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νίκαιας, κατά τη διάρκεια του οποίου διατέθηκαν στην αγορά 627 τόνοι από το σκληρό σιτάρι εσοδείας 2020 που είχε ελεύθερο, δηλαδή χωρίς σύμβαση, στις αποθήκες του ο συνεταιρισμός.

grain_elevator_wheat

913
0

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει όμως η δεύτερη διαπραγμάτευση του συνεταιρισμού για τα σιμβασιοποιημένα σκληρά σιτάρια για τα οποία πέτυχε θεαματική βελτίωση της τιμής παραγωγού στα 25 λεπτά το κιλό.

Ο τελευταίος διαγωνισμός για τις ελεύθερες ποσότητες δίνει πάντως μια βαθιά ανάσα στην αγορά που το τελευταίο διάστημα παρουσίαζε σημάδια κόπωσης με το εμπόριο να πιέζει για τα 23 λεπτά το κιλό ή και λίγο παρακάτω σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις.

Εξασφαλίζοντας με την τελευταία πράξη τα 24 λεπτά το κιλό, η αγορά δείχνει να ανακόπτει την πτωτική τάση και να βάζει υποθήκη για επαναπροσέγγιση σε έναν δεύτερο γύρο των τιμών που σημειώθηκαν την περίοδο του Ιουλίου, όταν οι άδειες αποθήκες και οι ανάγκες της βιομηχανίας ζυμαρικών για αντικατάσταση του εξαντλημένου στοκ διαμόρφωσαν ισχυρά ανοδικό κλίμα στην αγορά.

Δικαίωμα σε καλύτερη τύχη για τις τιμές παραγωγού δίνει βέβαια και η δεύτερη διαπραγμάτευση του Συνεταιρισμού Νίκαιας για τα συμβολαιακά σιτάρια «έγραψε» τα 25 λεπτά το κιλό για έναν όγκο 1.573 περίπου τόνων, παραγωγή που θα απορροφήσει η Μέλισσα Κίκιζας. Η τρίτη διαπραγμάτευση είναι προγραμματισμένη για την 15η Νοεμβρίου, ενώ η πρώτη που έγινε τον Ιούλιο, εξασφάλισε τα 26 λεπτά στον παραγωγό.

Ο κλειστός πλειοδοτικός διαγωνισμός, είναι η πρώτη ουσιαστικά μεγάλη πράξη που σημειώνεται στην εσωτερική αγορά μετά την παύση του καλοκαιριού, η οποία όπως όλα δείχνουν έρχεται να βάλει ένα φρένο στην πτωτική πορεία της αγοράς σκληρού σιταριού. Οι φήμες που θέλουν την σοδειά του Καναδά να σπάει πολλά ρεκόρ από άποψη όγκου, πίεσαν σημαντικά τις ευρωπαϊκές αγορές παρά το γεγονός ότι η φετινή εμπορική χρονιά χαρακτηρίζεται από μειωμένη παραγωγή στην γηραιά ήπειρο, πέρα από την ενισχυμένη ζήτηση που διαμόρφωσε η συνθήκη της πανδημίας. Σε αυτό το πλαίσιο, στα σκληρά σιτάρια, που διαπραγματεύονται στην Ιταλία, σημαντική μείωση -κατά 12 ευρώ ο τόνος- σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Φότζια. Συγκεκριμένα, τα ποιοτικά σιτάρια με ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 13% διαμόρφωσαν τιμή αποθήκης παραγωγού στα 280-285 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα με ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιμή αποθήκης παραγωγού έφτασε τα 270-275 ευρώ ο τόνος.

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα και λίγο πριν οι κομπίνες ξεκινήσουν το αλώνισμα στα παραγωγικά κέντρα του Καναδά, ισχυρό κύμα κακοκαιρίας ενδέχεται να υποβαθμίσει αισθητά για την αγορά την ποιότητα της πρώτης ύλης.

Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα παραμένουν ρευστά και οι προβλέψεις για την πορεία της αγοράς σκληρού στην Ευρώπη και τον κόσμο είναι αυτήν την περίοδο πιο επισφαλείς από όσο ποτέ μέσα στο 2020.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία