BACK TO
TOP
Πληρωμές

Σε τρία σημεία ο επιτόπιος έλεγχος ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή άμεσης ενίσχυσης

Τρία σημεία ελέγχου περιλαμβάνει το εγχειρίδιο ΟΠΕΚΕΠΕ για τους διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις ώστε να διαπιστωθεί αν ακολουθούνται οι υποχρεώσεις αιρεσιμότητας για τη λήψη της ενιαίας ενίσχυσης.

sta-tria-shmeia-epitokios-elegxos-tou-opekepe

Γιώργος Κοντονής

7337
6

Σε τρία σημεία ο επιτόπιος έλεγχος ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή άμεσης ενίσχυσης

Όπως αναφέρεται στο σχετικό εγχειρίδιο τα τρία σημεία ελέγχου έχουν να κάνουν:

1) «Κλίμα και περιβάλλον»: Ο αγρότης ελέγχεται μεταξύ άλλων για ακαλλιέργητα περιθώρια σε περιοχές υγροτόπων, τη διαχείριση των υπολειμμάτων της καλλιέργειας, αν ακολουθεί τους κανόνες προστασίας των νερών από τη νιτρορύπανση κ.α.

Το ελέγχεται η υποχρέωση «Φυτοκάλυψης» που σήκωσε αρκετή κουβέντα πέρσι, αλλά φέτος αναμένεται να αλλάξει. Συγκεκριμένα θα ελεγχθεί από το ημερολόγιο εργασιών και κατά την επιτόπια επίσκεψη, η ύπαρξη φυτικής κάλυψης κατ’ ελάχιστο την περίοδο από τις 15/11 εκάστου έτους έως και τις 05/03 του επόμενου έτους.

Εφόσον απαιτείται να γίνει προετοιμασία του εδάφους για την επόμενη εαρινή καλλιέργεια, ο παραγωγός δύναται να διακόψει την εδαφοκάλυψη πριν τις 05/03, λαμβανομένου υπόψη ότι το χρονικό διάστημα από τη διακοπή έως την εαρινή σπορά, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τέσσερις (4) εβδομάδες. 27 Α5. ΠΣ. Σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμόρφωσης σε αγροτεμάχια με αρόσιμες καλλιέργειες, και μόνο εφόσον ο γεωργός είναι δικαιούχος των δράσεων του Μ10 και του Μ11 με φυτικό κεφάλαιο, τότε ελέγχεται η ύπαρξη φυτικής κάλυψης κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων, μέχρι την προετοιμασία του εδάφους για την επόμενη σπορά, ανάλογα με την καλλιέργεια σε περίπτωση έκτασης με κλίση άνω του 10%, και σημειώνεται ως «ελέγχθηκε». Σε περίπτωση που δεν είναι δικαιούχος των μέτρων 10 ή/και 11 τότε σημειώνεται μηχανογραφικά η ανωτέρω απαίτηση ως ανεφάρμοστο.

2) «Δημόσια Υγεία και Υγεία των Φυτών»: Ελέγχεται μεταξύ άλλων η ύπαρξη συγκεκριμένου χώρου συγκέντρωσης όλων των απορριμμάτων της εκμετάλλευσης, ώστε να εξασφαλίζεται η συγκέντρωση όλων των ρυπογόνων στοιχείων και των συσκευασιών των αγροχηµικών (π.χ. συσκευασίες λιπασμάτων). Επιπλέον, ελέγχεται η καλή κατάσταση και ορθή συντήρηση των αγροτικών εγκαταστάσεων, ιδιαίτερα ώστε να αποτρέπεται η διαφυγή ρύπων προς το περιβάλλον.

3) «Καλή διαβίωση των ζώων»: Ο έλεγχος των απαιτήσεων πραγματοποιείται σύμφωνα με τα κάτωθι ανά σημείο του υποδείγματος:

  • Ανεπάρκεια προσωπικού, επιθεωρήσεων ή τήρησης μητρώων
  • Ελλιπής ελευθερία κίνησης ενσταβλισμένων ή ελλιπής προστασία αγελαίων ζώων
  • Ακαταλληλότητα σταβλικών εγκαταστάσεων ή ακαταλληλότητα / ελλιπής επιθεώρηση - συντήρηση μηχανολογικού εξοπλισμού ή κακές συνθήκες φωτισμού, αερισμού, υγρασίας, θερμοκρασίας, υγιεινής
  • Μη ορθή παροχή τροφής & νερού ή άλλων ουσιών
  • Αντικανονικοί ακρωτηριασμοί ή βλαπτικές μέθοδοι εκτροφής

Αναλυτικά θα βρείτε το εγχειρίδιο διαθέσιμο εδώ.


Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

31-03-2024 09:01Βαγγελης

Τα 280 εκατομυρια προστιμο πιος θα τα πληρωσει; παλι οι αγροτες η διοικηση του οπεκεπε πρεπει να παει φυλακη,ο πρωθηπουργος τι κανει δεν τα βλεπει;

Απάντηση

30-03-2024 16:39Πιτσικαμορτης

Μαλλων τα τρία θα πάρετε και από τους αγρότες τον Ιούνιο

Απάντηση

29-03-2024 14:10Η Λογική

ΡΕ ΔΕΝ ΓΑΜΙΕΣΤΕ ΛΕΩ ΕΓΩ. Εδώ καταστραφήκαμε στην Θεσσαλία και εσείς τον χαβά σας! Απλήρωτους μας έχετε από ΤΑ ΠΑΝΤΑ (τσεκ 88εκ που δια μαγιάς χάθηκαν, αποζημιώσεις, αρωγή, eco σχήματα συνδεδεμένες ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΟΥ 2023 και ακόμα τίποτα) ΛΑΜΩΓΙΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΝΑ ΕΝΑ!

Απάντηση

29-03-2024 13:36ΓΙΏΡΓΟΣ

ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΑ ΤΡΊΑ ΣΗΜΕΊΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΆΡΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΑΜΙΕΣΑΙ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα