BACK TO
TOP
Θεσμικά

ΕΦΚ και πετρέλαιο απλή ρητορική για το κόστος λέει ο Αραχωβίτης

Στο  κόστος παραγωγής το πετρέλαιο είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι και ακόμα λιγότερος είναι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα. Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, τονίζοντας παράλληλα ότι «το μεγάλο κόστος είναι η άρδευση και η ηλεκτρική ενέργεια στην άρδευση».

Araxwvitis

0
4

Επιπλέον ο υπουργός επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση θεσμοθέτησε τις ενεργειακές κοινότητες, όπου μπορεί να παράγεται από τον ΤΟΕΒ ή από ομάδα παραγωγών ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμη πηγή και αυτή να εξοφλεί τον λογαριασμό της ΔΕΗ. «Μάλιστα, χρηματοδοτούμε το κόστος της ανανεώσιμης πηγής ενέργειας», σημείωσε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

Στην εκπομπή «Πρώτη Είδηση» της ΕΡΤ μίλησε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης. Τα κυριότερα σημεία των απαντήσεων του Υπουργού ήταν τα εξής:

  • «Το βασικό είναι ότι έχουμε φύγει από τα αιτήματα διαχείρισης των επιδοτήσεων και μπαίνουμε στην ουσία των προβλημάτων. Μιλάμε για το κόστος, την ποιότητα και την ασφάλιση της παραγωγής. Τα προβλήματα είναι πολλά. Δεν λύνονται με ανέξοδους λαϊκισμούς, ούτε με συνθήματα.»
  • «Με το ν. 4172/2013 ο αγρότης θα φορολογούνταν ως επιτηδευματίας από το πρώτο ευρώ για το σύνολο των εισοδημάτων και το σύνολο των επιδοτήσεων. Η κυβέρνηση αυτή έφερε αφορολόγητες τις επιδοτήσεις του Β΄ Πυλώνα, 12.000 αφορολόγητο στην πράσινη ενίσχυση και στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και το γενικό αφορολόγητο μέχρι 9.550 στο εισόδημα και τη βασική ενίσχυση.»
  • «Μετά το κλείσιμο της Αγροτικής Τράπεζας, δεν υπάρχει ρευστότητα, που είναι η αιτία της συσσώρευσης των περισσότερων προβλημάτων και της συμπίεσης των τιμών. Γιατί όταν δεν έχεις ρευστό, ο έμπορος θα κατεβάσει την τιμή. Ο προγραμματισμός της πληρωμής των επιδοτήσεων είναι βασικό.»
  • «Σε μια σειρά προϊόντα φάνηκε το υψηλό κόστος παραγωγής. Αναλύεται σε εργασία, κόστος λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, σπόρων, πολλαπλασιαστικού υλικού, ενέργειας, όλα αυτά είναι στοιχεία του κόστους. Εμείς παρεμβαίνουμε σε ένα-ένα από αυτά.»
  • «Ήδη έχουμε λύσει το πρόβλημα με τους παράτυπα διαμένοντες εργάτες γης από Τρίτες Χώρες. Ένας εργάτης κάνοντας χρήση διάταξης του 2016 μπορεί να λάβει δικαίωμα εργασίας με εξάμηνη αναστολή απομάκρυνσης. Δηλαδή μπορεί για ένα εξάμηνο να πάρει ΑΦΜ-ΑΜΚΑ και να δουλέψει σε αγροτικές εργασίες κανονικά.
  • Επιλύσαμε το ίδιο πρόβλημα που είχαμε με τους εργάτες γης Τρίτων Χωρών που συνορεύουν με τη χώρα μας, που περνάνε τα σύνορα με τουριστική βίζα και μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να δουλέψουν νόμιμα στα χωράφια.»
  • «Στα λιπάσματα κάναμε παρεμβάσεις. Είχαμε ένα σημαντικό πρόβλημα που είχε σχέση με τους ελέγχους και τον εκτελωνισμό τους κατά την εισαγωγή τους. Αυτό ήταν ένα διοικητικό πρόβλημα, που όμως είχε συνέπεια στο κόστος παραγωγής. Και αυτό το επιλύσαμε.»
  • «Για την ενέργεια: Στο κόστος παραγωγής το πετρέλαιο είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι και ακόμα λιγότερος είναι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα. Έχει επικρατήσει περισσότερο σαν ρητορική, αλλά δεν είναι η ουσία του προβλήματος εκεί. Μεγάλο κόστος είναι η άρδευση και η ηλεκτρική ενέργεια στην άρδευση. Από το 2009 έως το 2014 είχαμε μία ραγδαία αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος. Από το 2015 και μετά παρέμεινε σταθερή. Ταυτόχρονα θεσμοθετήσαμε τις ενεργειακές κοινότητες, όπου μπορεί να παράγεται από τον ΤΟΕΒ ή από ομάδα παραγωγών ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμη πηγή και αυτή να εξοφλεί τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Μάλιστα, χρηματοδοτούμε το κόστος της ανανεώσιμης πηγής ενέργειας.»
  • «Όλα μας τα κίνητρα θα δίνονται στις συλλογικότητες. Για να μειώσεις το κόστος παραγωγής θα πρέπει να έχεις συνεργασίες. Το μειονέκτημα του μικρού κλήρου θα πρέπει να το κάνουμε πλεονέκτημα. Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος.»
  • «Τον Δεκέμβριο προχωρήσαμε στην ικανοποίηση του χρόνιου αιτήματος των κινητοποιήσεων για την προστασία των επιδοτήσεων, καθώς και σε κρατικές ενισχύσεις σε μια σειρά από προϊόντα, όπου οι παραγωγοί έπαθαν ζημιά.»
  • «Η δακοκτονία για το 2019 έχει ξεκινήσει 4 μήνες νωρίτερα. Το πρόβλημα για το 2018 δεν ήταν μόνο το πρόβλημα του δάκου. Το γλοιοσπόριο ήταν αυτό που υποβάθμισε την παραγωγή και ήταν αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών. Είχαμε συνδυασμό παραγόντων. Γι’ αυτό η χώρα μας έχει ζητήσει τη συνδρομή της Κομισιόν για έκτακτη χρηματοδότηση και αναμένουμε το δεύτερο ραντεβού με τον Επίτροπο κ. Φιλ Χόγκαν. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να στηρίξουμε την ελαιοκαλλιέργεια.»
Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

20-02-2019 17:59BΟΥΛΑ ΜΑΡΜΑΡΑ

Στην κτηνοτροφια δεν εχουμε ρευμα,το βασικο ειναιτο πετρελαιο και για γεννητριες και μετακινησεις.Συλλογικοτητες και κινητρα,για ποιες συλλογικοτητες να μιλησουμε στα μικρα και απομονωμενα νησια?Με ποια κινητρα?Πως θα προστατεφτει ο μικρος παραγωγος?

Απάντηση

19-02-2019 23:20ΜΠΡΕΛΛΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ποιο ηλεκτρικό ρεύμα κυριοι? Όταν καλλιεργεις ξερικες καλλιέργειες γιατί στην περιοχή που δουλεύεις δεν υπάρχει νερό ούτε για να πιεις, χωρίς να έχει γίνει ποτέ ούτε ένα αρδευτικό εργο. Όταν παράγεις ποιοτικό σκληρό σιτάρι με 0,20 € /KG όταν το κόστος είναι παραπάνω από την τιμή ανά κιλο, όταν παράγεις ποιοτικά οσπρια αδιάθετα και πλέον κτηνοτροφικα χωρίς κανένα φραγμο στις εισαγωγές και ζώντας πάνω σε μηχανήματα για την παραγωγή αυτων περίπου 1800 ώρες μηχανηματος το χρονο, καίγοντας πετρέλαιο κίνησης με 1,40€. ΤΙ νά το κάνω το ρεύμα??ειλικρινά κύριε υπουργέ κάθε μερα που περνάει μετανιώνω που έμεινα στο τόπο αυτό που γεννήθηκα, μεγάλωσα και πονάω. ΣΤΑΜΑΤΉΣΤΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΡΗΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΠΛΆ ΠΈΣΤΕ ΜΟΥ ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΣΤΟ ΜΙΚΡΌ ΓΙΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΌΛΑ ΑΥΤΑ. ΜΠΡΕΛΛΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Απάντηση

19-02-2019 21:06ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΦΟΥΝΤΖΟΣ

Εχεις την εντύπωση πως ολη η επικράτεια εχει αρδευτικά εργα;Υπάρχουν πάρα πολές περιοχές που δεν εχουν αρδευτικο δίκτυο και η αρδευση γίνετε με αντλίες που για να δουλέψουν χρειάζεται ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΟΟΟ και εχει σήμερα 1,45 κατάλαβες άσχετε;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές