BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Εμπόδια για το μοντέλο εκτατικών ενισχύσεων της ΚΑΠ μετά το 2027

Να περάσουν οι δοµικές αλλαγές στους κανονισµούς της ΚΑΠ ακόµα και πριν τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, εξετάζει η Κοµισιόν µε στόχο αυτές να εφαρµοστούν από το έτος ενισχύσεων 2024, ωστόσο οι αγρότες δεν θα πρέπει να περιµένουν σοβαρές παρεκκλίσεις ως προς τους φιλοπεριβαλλοντικούς στόχους, ούτε κάποια γενναία αναδιάρθρωση προς την εµπορική πολιτική και τις εισαγωγές από Τρίτες Χώρες.

KAP2027-epidotiseis-Oukrania

Γιώργος Κοντονής

2399
18

Εμπόδια για το μοντέλο εκτατικών ενισχύσεων της ΚΑΠ μετά το 2027, μεγάλες οι αξιώσεις σε επιδοτήσεις Ουκρανίας

Τα παραπάνω υποστήριξε ο Αναλυτής Πολιτικών της DG Agri, Πέτρος Αγγελόπουλος, µιλώντας την περασµένη Πέµπτη στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης, σε επιτελείς του ΥΠΑΑΤ και καθηγητές του Γεωπονικού Αθηνών που είναι στην οµάδα χάραξης του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ. Μιλώντας συγκεκριµένα για το τι µέλλει γεννέσθαι από εδώ και πέρα, ο κ. Αγγελόπουλος ανέφερε πως υπάρχουν πιέσεις από τα κράτη-µέλη να γίνουν σύντοµα οι τροποποιήσεις στου στρατηγικό σχέδιο, κάτι που εξετάζεται, αν και η θέση της Κοµισιόν είναι αυτές να γίνουν από τον επόµενο χρόνο. Ως εκ τούτου, έκανε λόγο για «στοχευµένες» αλλαγές µέσα από τις 500 προτάσεις των κρατών-µελών, χωρίς όµως να δώσει µία πιο ξεκάθαρη εικόνα. Μέσα σε αυτές θα είναι η εξαίρεση των εκµεταλλεύσεων κάτω των 100 στρεµµάτων από τους κανόνες αιρεσιµότητας, διευκολύνσεις στο monitoring και ορισµένες τροποποιήσεις στις πράσινες υποχρεώσεις.

Αναφορικά µε το µέλλον της ΚΑΠ, ο ίδιος είπε πως αυτή την περίοδο γίνεται η µελέτη επιπτώσεων της εφαρµογής της και το 2025 όπου θα έχει αποφασιστεί και το Πολυετές ∆ηµοσιονοµικό Πλαίσιο, θα γίνει η επίσηµη πρόταση της Κοµισιόν για την ΚΑΠ µετά το 2027.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι προβληµατισµοί που εξέφρασαν οι καθηγητές του ΓΠΑ και σύµβουλοι για το σχεδιασµό της ΚΑΠ στην Ελλάδα, Στάθης Κλωνάρης και Κωνσταντίνος Τσιµπούκας. Ο κ. Κλωνάρης εστίασε σε 3 ζητήµατα:

Πρώτον: Το ζήτηµα της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. Όπως είπε το 2030 που θα είναι µέλος της από τα 365 δις ευρώ της ΚΑΠ, σε αυτήν πρέπει να πάνε τα 86 δις ευρώ µειώνοντας τον προϋπολογισµό στη χώρα µας δραµατικά. Στην ερώτηση πώς θα το αντιµετωπίσει αυτό η Κοµισιόν, ο κ. Αγγελόπουλος συµµερίστηκε τους προβληµατισµούς και είπε πως «τώρα συλλέγουµε στοιχεία, το θέµα διεύρυνσης το λαµβάνουµε υπόψιν, γίνονται µελέτες επίπτωσης και όλα θα εξαρτηθούν από το νέο Πολυετές ∆ηµοσιονοµικό Πλαίσιο».

∆εύτερον: Η ΚΑΠ είναι εχθρική προς τις µικρές και οικογενειακές εκµεταλλεύσεις που είναι ο πυλώνας της ελληνικής γεωργίας, καθώς όλες οι άµεσες ενισχύσεις δίνονται µε συνάρτηση το µέγεθος της εκµετάλλευσης (εκταρικά). Για αυτό, ο κ. Κλωνάρης πρότεινε να παρέχονται µε έναν άλλο τρόπο, όπως για παράδειγµα µε µέτρηση Τυπικής Απόδοσης ενός αγρότη.

Τρίτον: Αν τελικά µετά τις ευρωεκλογές µπουν πολλά κόµµατα που είναι κατά του ευρωπαϊκού δοµήµατος, πώς θα σχεδιαστεί η νέα ΚΑΠ το 2025 και µε ποια κονδύλια; Ο κ. Αγγελόπουλος επ’αυτού συµφώνησε πως πολλά θα εξαρτηθούν από την κατανοµή των δυνάµεων.

Από την πλευρά του ο κ. Τσιµπούκας έθεσε τον προβληµατισµό του και την λεγόµενη «κοινωνική αιρεσιµότητα» που πρέπει να ισχύσει από το 2025. Όπως είπε οι επιπτώσεις για τους δενδροκαλλιεργητές και τους κτηνοτρόφους θα είναι πολύ µεγάλες, θα έχουµε νέες αντιδράσεις σε σύντοµο χρονικό διάστηµα και πρέπει µε κάποιον τρόπο να υπάρξει οικονοµική υποστήριξη για αυτήν την υποχρέωση. Παράλληλα, συµφώνησε πως θα διευκόλυνε η πληρωµή των άµεσων ενισχύσεων να είναι πολυπαραγοντική (π.χ να λαµβάνει υπόψη την εργασία, το κεφάλαιο κ.λπ) για να γίνεται πράγµατι δίκαιη κατανοµή. Επίσης, εξέφρασε και τους προβληµατισµούς του για το µέγεθος των επιδοτήσεων στα eco-schemes που δεν συνάδουν µε τη φιλοδοξία τους και δεν ανταποκρίνονται στην πραγµατικότητα. «Ίδια χρήµατα, επιπλέον υποχρεώσεις έχουν οι αγρότες», ανέφερε. Στα παραπάνω, το στέλεχος της Κοµισιόν, είπε χαρακτηριστικά «δεν διαφωνώ σε τίποτα», και πως «θέλουµε να κάνουµε τις αλλαγές στο πλαίσιο διαλόγου. Έχουµε 500 προτάσεις από κράτη µέλη να εξετάσουµε και υπάρχουν ακόµα υψηλές περιβαλλοντικές φιλοδοξίες».

Σχόλια (18)
Προσθήκη σχολίου

09-03-2024 10:17Έλλην

Όλος τυχαίος εξαφανίστηκε η ουκρανια από τον τίτλο γιατί άραγε

Απάντηση

08-03-2024 18:21Γιωργος

Άντε ρε Πούτιν αρχηγέ μην αφήσεις ούτε ένα στρέμμα στην Ουκρανία παρτα όλα να σωθούμε μας κυβερνάνε μεγάλοι μαλακες σε όλοι την Ευρώπη

Απάντηση

08-03-2024 17:36Ττ

Μας λένε για τα 86 δισ που θα πάρει η ουκρανια μπορεί κάποιος από τους χαρτογιακαδες να μας πει τι ποσοστό ελέγχουν η δύο τρεις εταιρείες στο πρωτογενή τομέα της Ουκρανίας ποσα δισ θα πάρουν αυτές η εταιρίες που είναι μέσα μέτοχοι όλοι η χαρτογιακαδες της ευρωπαϊκής ένωσης και ο habo λέει μια μεγάλη αλήθεια η περισσότερες επιδοτήσεις πάνε σε άσχετους όπως λέει και σε κάτι βοσκοτοπια χωρίς ζωα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)

08-03-2024 15:46habo

To οτι επιδοτησεις παιρνει ολος ο Ελληνικος πλυθησμος και οχι οι αγροτες περασε απο κανενος το μυαλο να ρωτησει; Στο ευρυτερο οικογενειακο περιβαλλον 1000 περιπου στρ , οι επιδοτησεις καταληγουν σε γιατρους, δημοσιους υπαλληλους , διευθυντες εταιρειων στην Αθηνα . Δηλωση ΟΣΔΕ κανουν ομως παππουδες και γιαγιαδες πανω απο 90 χρονων . Και τι παει να πει κατα κυριο επαγγελμα αγροτης ; Η εισαι η δεν εισαι; Ενας καφετζης αγροτης ειχε πει καποτε , οτι τα πιο ξεφτιλισμενα επαγγελματα ειναι του καφετζη και του αγροτη , οποιοσδηποτε εχει το ελευθερο να το κανει , για ολα τα αλλα χρειαζονται αδειες .

Απάντηση

08-03-2024 10:40ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΑΕ

Εντάξει να βάλουμε τους Ουκρανούς στην ΕΕ για να πεθάνουν όλοι οι άλλοι. Ας την κατάκτηση η Ρωσία να τελειώνουμε με τους φασίστες.

Απάντηση

08-03-2024 09:36Μαυρος

αν θα υπαρχει ουκρανια που δεν το βλεπω ρωτηστε και τον βλαντιμιρ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

08-03-2024 08:57ΑΓΡΟΤΗΣ

Την περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων η πονηρουλιδες της κυβέρνησης αυτής έκαναν κάποιες διαρροές ότι δήθεν θα δώσουν δώρο Πάσχα σε χαμηλό συνταξιούχους και άλλους φυσικά ήταν άλλο ένα ψέμα τής κυβερνήσεις για να κοροϊδέψει τον λαό εχθές ο υπουργός οικονομικών βγήκε και είπε δεν υπάρχει περίπτωση να δώσουν δώρο Πάσχα πως να τους χαρακτήρισεις αυτούς τους ανθρώπους το μόνο που κάνουν είναι να κοροϊδεύουν τον λαο

Απάντηση

08-03-2024 08:39Έλλην

Μια μικρή λεπτομέρεια πρέπει να υπάρχει η ουκρανια για να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης το μόνο που τους καίει τώρα είναι η ευρωεκλογές όπως είπε και ο Μητσοτάκης δεν πρέπει να είναι ψήφος διαμαρτυρίας πρέπει να τον ψηφίσουμε ξανά για να μας ξεκάνει ποιο γρήγορα μάλλον μόνο αυτό τον καίει

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά