BACK TO
TOP
Advertorial

Σταματήστε την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων, μία από τις μεγαλύτερες απειλές στον χοιροτροφικό τομέα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) ως εστιακό σημείο της EFSA στην Ελλάδα, ενώνουν τις δυνάμεις τους για τέταρτη χρονιά, στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την υποστήριξη της καταπολέμησης της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ).

EFSA

186
1

Η εκστρατεία «Σταματήστε την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων- #StopASF» ευαισθητοποιεί κτηνοτρόφους, κυνηγούς και κτηνιάτρους σε δεκαοκτώ ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, σχετικά με αυτήν την εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια και τους ενθαρρύνει να αναλάβουν δράση για να σταματήσουν την εξάπλωσή της.

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χοιρινού και προϊόντων χοιρινού κρέατος στον κόσμο, με περίπου 5 εκατομμύρια τόνους να εξάγονται ετησίως. Αυτό καθιστά τη χοιροτροφία, μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητες στον τομέα της κτηνοτροφίας στην Ευρώπη. Από την εκτροφή χοίρων παράγεται το 8,5% της συνολικής παραγωγής του γεωργικού τομέα στην Ευρωπαϊκή ένωση των 27 κρατών μελών. Η παγκόσμια ζήτηση για χοιρινό κρέας αυξάνεται, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ο κλάδος της χοιροτροφίας αντιμετωπίζει τη σοβαρή απειλή της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ), η οποία προκαλεί σημαντική οικονομική ζημιά σε εθνικό επίπεδο στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων είναι μια καταστροφική και εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που προσβάλλει οικόσιτους και άγριους χοίρους. Είναι αβλαβής για τον άνθρωπο, αλλά έχει σημαντικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις σε πολλές χώρες. Οι περιοχές που πλήττονται από την ΑΠΧ υφίστανται σημαντικές οικονομικές απώλειες λόγω της απώλειας ζώων, των περιορισμών στις εξαγωγές ζώων και κρέατος και του κόστους των μέτρων ελέγχου. Η ασθένεια μπορεί να πάρει αρκετά χρόνια για να εξαλειφθεί. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια για την ΑΠΧ στην Ευρώπη, επομένως μία εστία μπορεί να οδηγήσει στη σφαγή μεγάλου αριθμού χοίρων που εκτρέφονται σε μια πληγείσα περιοχή.

Δεδομένου ότι τα κρούσματα ΑΠΧ έχουν καταστροφικά αποτελέσματα, η πρόληψη, η ανίχνευση και η δήλωση είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό αυτής της θανατηφόρας ασθένειας.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι με οικόσιτους χοίρους ή αγριόχοιρους, πρέπει να θυμούνται κάποιες βασικές οδηγίες ώστε να ανιχνεύσουν εγκαίρως πιθανές περιπτώσεις ΑΠΧ και να τις δηλώνουν στις τοπικές αρχές ή στους αρμόδιους κτηνιάτρους.

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων είναι εξαιρετικά σημαντική για όλους τους εμπλεκόμενους, ειδικά για τους ίδιους τους χοιροτρόφους. Τα πιο συχνά και οφθαλμοφανή συμπτώματα είναι ο πυρετός, η απώλεια όρεξης ή βάρους, η απώλεια ενέργειας, ο έμετος, η διάρροια και η ερυθρότητα του δέρματος. Χρειάζεται σχολιαστικός καθαρισμός και απολύμανση, ενώ οι τροφές των ζώων αλλά και τα ίδια τα ζώα θα πρέπει να προέρχονται από αξιόπιστες πηγές.

Οι κυνηγοί και οι απλοί περιπατητές θα πρέπει να μην πλησιάζουν νεκρούς αγριόχοιρους και να τους δηλώνουν στις τοπικές αρχές, όταν τους εντοπίζουν. Ο εξοπλισμός των κυνηγών θα πρέπει να υφίσταται απολύμανση πριν την απομάκρυνση από την περιοχή του κυνηγιού και δεν θα πρέπει να πραγματοποιούνται επισκέψεις σε χοιροτροφεία μετά το κυνήγι. Τέλος, δεν θα πρέπει να αφήνονται εντόσθια σε δάση και χωράφια ενώ τα ζώα δεν πρέπει να ταΐζονται με κρέας θηραμάτων.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο της εκστρατείας ΑΠΧ της EFSA για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και γραφήματα, έτοιμες προς χρήση αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλο υλικό. 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

26-07-2023 12:06Νωντας

Ψεματα ειναι ολα παραμυθια να πουμε νσ κονομανε μοναχσ οι εταιρειες που τα φτιαχνε ολα αυτα τα διαολια.Δεν πληρωνω ουτε 1 εβρω κοπριες

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία