BACK TO
TOP
Branding

Η ΚΑΣΕΛΛ ΑΕ πρωτοπορεί με τεχνικές αιχμής για την πιστοποίηση των προϊόντων της ελιάς

Η ΚΑΣΕΛΛ ΑΕ συνεχίζει να πρωτοπορεί στον χώρο του έξτρα παρθένου ελαιολάδου με την επιστράτευση καινοτόμων τεχνικών και εργαλείων για την διασφάλιση και πιστοποίησης της ταυτότητα και καθαρότητας του ελαιολάδου.

Kasell_logo_gr1b

104
1

Η γεωπόνος Άννα Βλάχου, υπεύθυνη του τμήματος ποιοτικού ελέγχου της ΚΑΣΕΛΛ, και επιβλέπουσα του έργου ΕΛΑΙΩΝ, τονίζει την σημασία και την θετική συνεισφορά που θα έχει το έργο στην τυποποίηση και εμπορευματοποίηση του Λακωνικού αλλά και γενικότερα του Ελληνικού ελαιολάδου. To έργο ΕΛΑΙΩΝ προτείνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα καινοτόμων μεθοδολογικών εργαλείων για την ιχνηλασιμότητα, πιστοποίηση και έλεγχο της αυθεντικότητας του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς, το οποίο θα «προστατεύει» τα προϊόντα από νοθείες και θα αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο την αξία τους στις αγορές. «Όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στο έργο συνεισφέρουν ενεργά με τις πρωτοποριακές γνώσεις τους στον χώρο του ελαιολάδου, σε ένα κλίμα εξαιρετικής συνεργασίας», συμπληρώνει η κα. Βλάχου. 

Πιο συγκεκριμένα, το έργο ΕΛΑΙΩΝ απαρτίζεται από τις παρακάτω τρεις βασικές, και αλληλοσυμπληρωνόμενες τεχνολογίες αιχμής:

  • Χρήση εργαλείων μοριακής ιχνηλασιμότητας.

Στόχος είναι να αναπτυχθούν ταχυαναλυτικές ταινίες DNA και μεθοδολογία για την μοριακή ταυτοποίηση, με γυμνό μάτι, της ποικιλίας του ελαιολάδου και της ελιάς και τον προσδιορισμό της νοθείας με άλλα φυτικά έλαια. Το αποτύπωμα του DNA είναι ο μόνος αξιόπιστος και αδιαμφισβήτητος τρόπος διαλεύκανσης του είδους των φυτικών ελαίων και της ποικιλίας προέλευσης του ελαιολάδου, καθώς το DNA δεν επηρεάζεται από εδαφοκλιματικές συνθήκες. Η γνώση του DNA από μόνη της προσδίδει προστιθέμενη αξία στο προϊόν.

  • Πιστοποίηση γεωγραφικής προέλευσης των προϊόντων (ελιάς και ελαιολάδου με φασματομετρία μαζών.
  • Ψηφιακή αναγνώριση

Η ψηφιακή αναγνώριση των καρπών ελληνικών ποικιλιών βρώσιμης ελιάς, μπορεί να πραγματοποιηθεί με την χρήση του κινητού τηλεφώνου και μια εξειδικευμένης εφαρμογής. Η εφαρμογή θα χρησιμοποιεί την κάμερα της συσκευής για να λαμβάνει την εικόνα, και σε πραγματικό χρόνο θα μπορεί να παρέχει τα αποτελέσματα της διάγνωσης.


Οι φορείς του προγράμματος:

  • Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ)
  • Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο (ΜΑΙΧ)
  • Πανεπιστήμιο Πατρών
  • Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιακών (ΕΠΙΤΣ)
  • Αγκρολαμπ ΑΕ AGROLAB)
  • Κασελλ Ανώνυμη Βιομηχανική & Εμπορική εταιρεία ελαιολάδου & Λιπασμάτων (ΚΑΣΕΛΛ ΑΕ)
  • Αγροτικός Ελαιοπαραγωγικός συνεταιρισμός Πιστοποιημένα Αγροτικά προϊόντα (ΑΕΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ)

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

19-11-2021 06:24Αποστολος

Καλημέρα και καλή δύναμη να εχουμέ Διαθέτω γύρω στα 25 στρέμματα ελιές Στο νησί της Σαμοθράκης ,και θέλω να Πάρω πιστοποίηση βιολογικής παραγωγής Παρακάλω ενημερώστε με αν έχετε τη δυνατότητα συνεργασίας Ευχαριστώ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία