BACK TO
TOP
Διεθνή

Σε μονοετή επέκταση της έγκρισης για τη γλυφοσάτη προσανατολίζεται η Κομισιόν

Στις 15 Δεκεμβρίου συμπληρώνεται η πενταετία (2017-2022) επέκτασης της έγκρισης της γλυφοσάτης, εν μέσω ασυμφωνίας μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού μπλοκ σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους της φυτοπροστατευτικής ουσίας για άνθρωπο και περιβάλλον.

farmer-applies-herbicide-glyphosate-on-field-December-2020-1280x720

Γιάννης Ρούπας

481
0

Το ζήτημα της μονοετής ανανέωσης της άδειάς της έχει τεθεί ήδη δύο φορές σε ψηφοφορία (14 Οκτωβρίου, 15 Νοεμβρίου) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την πρόταση ωστόσο να μην καταφέρνει να συγκεντρώσει πλειοψηφία μεταξύ των κρατών μελών και το πλαίσιο έγκρισης της γλυφοσάτης να βρίσκεται στον αέρα.

Η μπάλα είναι τώρα ξανά στο γήπεδο της Κομισιόν, καθώς το Σώμα των Επιτρόπων μπορεί μετά τις δύο αποτυχημένες ψηφοφορίες να δώσει το πράσινο φως για επέκταση της έγκρισης από μόνο του.

Ωστόσο, έχοντας στα υπόψιν πως η σχετική επικαιροποιημένη έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για την επικινδυνότητα της γλυφοσάτης δεν θα είναι διαθέσιμη πριν τον Ιούλιο του 2023, την ευρεία χρήση της δραστικής ουσίας και την νομική υποχρέωση της Κομισιόν να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι πριν τις 15 Δεκεμβρίου, οι πιθανότητες η Κομισιόν να μην προχωρήσει σε μονοετή ανανέωση της έγκρισης θεωρούνται από πολύ μικρές έως μηδαμινές.

Στις 14 Οκτωβρίου, τα κράτη μέλη της ΕΕ με την ψήφο τους μπλόκαραν την πρώτη πρόταση της Κομισιόν στη Μόνιμη Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα φυτά, τα ζώα, τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (SCoPAFF). Παρόμοια τύχη είχε η πρόσφατη δεύτερη ψηφοφορία στις 15 Νοεμβρίου.

Η γλυφοσάτη αποτελεί το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο ως δραστική ουσία στα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, με το ζήτημα της ανανέωσης της να είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο καθώς οι απόψεις διίστανται σχετικά με τον αντίκτυπο της γλυφοσάτης στην υγεία και το περιβάλλον.

Oι διαφωνίες σχετικά με το εάν η γλυφοσάτη πρέπει να ταξινομηθεί ως καρκινογόνα ουσία αποτελεί πεδίο συζητήσεων και διαμάχης από το 2017. Τότε, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε δημοσιοποιήσει μία σχετική Έκθεση Κινδύνου 6.000 σελίδων, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το glyphosate (γλυφοσάτη) ούτε προκαλεί καρκίνο ούτε -όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τους κανόνες της ορθής γεωργικής πρακτικής- συνιστά κίνδυνο για το περιβάλλον. Σχετικές μελέτες του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, καθώς και η κοινή συνεδρίαση FAO-ΠΟΥ για τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων (JMPR) έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα. Μόνο ένας οργανισμός —ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC)— έχει διαφορετική άποψη όσον αφορά την αξιολόγησή του για πιθανή σύνδεση μεταξύ της γλυφοσάτης και του καρκίνου στον άνθρωπο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία