BACK TO
TOP
Διεθνή

Μειωμένη ως 45% παραγωγή καλαμποκιού στην Ουκρανία, κερδίζει εκτάσεις ο ηλίανθος

Η παραγωγή καλαμποκιού της Ουκρανίας αναμένεται να συρρικνωθεί στους 22-23 εκατομμύρια τόνους τo 2022 έναντι 41,9 εκατομμύρια τo 2021 λόγω μείωσης των εκτάσεων εξαιτίας της ρωσική εισβολής, ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας, Μίκολα Σόλσκι.

Implications-of-Ukraine-war-for-corn-markets-is-significant

1396
0

«Θα ήταν θετικό να καταφέρουμε να συλλέγουμε 22 έως 23 εκατομμύρια τόνους (καλαμποκιού)», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters ο υπουργός Γεωργίας. Το υπουργείο, τον Σεπτέμβριο, προέβλεψε την καλλιέργεια καλαμποκιού το 2022 σε 25 έως 27 εκατομμύρια τόνους.

Ο Σόλσκι σημείωσε επίσης ότι οι ουκρανοί αγρότες αντιμετωπίζουν έλλειψη καυσίμων και κεφαλαίων. «Αυτό σημαίνει μικρότερη παραγωγή και χειρότερη ποιότητα κόκκων το 2023», είπε.

Η Ουκρανία έχει ήδη ολοκληρώσει τη συγκομιδή σιταριού και κριθαριού το 2022, αλωνίζοντας 19,4 εκατομμύρια και 5,6 εκατομμύρια τόνους αντίστοιχα.

Οι αγρότες είχαν επίσης συγκομίσει 18,4 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού από το 70% των σπαρμένων εκτάσεων με απόδοση 627 κιλά ανά στρέμμα στις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας.

Η συνολική συγκομιδή σιτηρών ανήλθε σε σχεδόν 45 εκατομμύρια τόνους στις 15 Δεκεμβρίου και το υπουργείο, το οποίο έχει προβλέψει συνολική συγκομιδή 51 εκατομμυρίων τόνων, είπε ότι 49,2 εκατομμύρια τόνοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξαχθούν, ανάλογα με την υλικοτεχνική κατάσταση.

Οι εξαγωγές της Ουκρανίας έχουν μειωθεί σημαντικά μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν λόγω του πολέμου και των ρωσικών αποκλεισμών των ουκρανικών θαλάσσιων λιμανιών.

Βέβαια, τρία μεγάλα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας ξεμπλοκαρίστηκαν στα τέλη Ιουλίου στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας.

Περισσότερος ηλίανθος και λιγότερο καλαμπόκι

Ο ουκρανός υπουργός σημείωσε πως η συγκομιδή αραβόσιτου μέσα στο χειμώνα εμποδίζει τους αγρότες να σπείρουν ξανά καλαμπόκι σε αυτά τα χωράφια, με τον ηλίανθο να λογίζεται ως μια πιθανή καλλιέργεια αντικατάστασης την επόμενη άνοιξη.

«Το μάζεμα του καλαμποκιού το χειμώνα σημαίνει ότι τα χωράφια δεν θα είναι έτοιμα για την ανοιξιάτικη σπορά του καλαμποκιού και αυτός είναι ένας άλλος λόγος που θα σπαρθεί λιγότερο καλαμπόκι. Τα χωράφια θα γεμίσουν με άλλες καλλιέργειες», σημείωσε.

Η Ουκρανία είχε συγκομίσει 10,1 εκατομμύρια τόνους ηλιόσπορου από 4,6 εκατομμύρια εκτάρια, ή από το 98% της αναμενόμενης έκτασης, από τα μέσα Δεκεμβρίου. Η συγκομιδή ηλιόσπορου ανήλθε συνολικά σε 16,38 εκατομμύρια τόνους το 2021.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία