BACK TO
TOP
Διεθνή

Νέο πρόγραμμα 2,7 εκατ. δολαρίων για καλλιέργεια κουκιών στις ΗΠΑ

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο με 2,7 εκατομμύρια δολάρια από το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, στοχεύει στην καλλιέργεια των κουκιών στις μεσοατλαντικές πολιτείες των ΗΠΑ. Τα κουκιά, ένα όσπριο γνωστό στη Μεσόγειο και άλλες περιοχές, προκειμένου να γίνει ένα ολοκληρωμένο κομμάτι της διατροφής στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανοίγοντας νέες προοπτικές για τη βιώσιμη γεωργία.

broad-bean-growing-guide-how-grow-broad-beans-raised-beds-growing-broad-beans-backyard_851001-172

48
0

Τα κουκιά είναι ένα όσπριο με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, πολύ γνωστό στην Ελλάδα και στις άλλες μεσογειακές χώρες, αλλά και στην Αφρική και την Ασία, όπου χρησιμοποιείται ευρέως σε συνταγές. Αντίθετα, δεν είναι και στις Ηνωμένες το ίδιο γνωστό Πολιτείες. Αυτό φιλοδοξεί να το αλλάξει ένα διακολεγιακό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται με το ποσό των 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων από το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Εθνικού Ινστιτούτου Τροφίμων και Γεωργίας, με σκοπό να καλλιεργηθούν κουκιά στις μεσοατλαντικές πολιτείες των ΗΠΑ, ως μία βιώσιμη φθινοπωρινή και χειμερινή καλλιέργεια.

«Η ανάπτυξη καλλιεργειών ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή είναι ένας τρόπος για να επιτευχθεί η αγροτική βιωσιμότητα σε ένα εξελισσόμενο περιβάλλον», δήλωσε η επικεφαλής του προγράμματος, καθηγήτρια Maria Balota. «Μπορούμε να βελτιώσουμε την αντοχή των παραδοσιακών ποικιλιών φυτών σε πιο ακραίες θερμοκρασίες και σε βροχοπτώσεις μέσω της αναπαραγωγής. Όμως εκτός από αυτήν τη στρατηγική, μπορούμε να αναζητήσουμε καλλιέργειες που ταιριάζουν φυσικά σε αυτό το νέο περιβάλλον. Τα κουκιά είναι ένα όσπριο ψυχρών εποχών που ταιριάζει στα συστήματα χειμερινής παραγωγής των μεσοατλαντικών πολιτειών».

Βιώσιμη καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη

Πέρα από την καλλιέργεια ενός ανθεκτικού οσπρίου που μπορεί να ευδοκιμήσει στο φθινοπωρινό και το χειμερινό κλίμα των μεσοατλαντικών πολιτειών, οι ερευνητές επιδιώκουν να προσελκύσουν τους καταναλωτές να δοκιμάσουν τα άγνωστα σε αυτούς κουκιά. Θα δημιουργήσουν επίσης σχετικά προγράμματα για αγρότες και βιομηχανικούς εταίρους και θα συγκαλέσουν μια συμβουλευτική επιτροπή για τα κουκιά, η οποία θα συνεδριάζει ετησίως για να αξιολογήσει το πρόγραμμα και τις δυνατότητες για ευρύτερη παραγωγή κουκιών.

«Τα κουκιά ενισχύονται σε δημοτικότητα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της αυξανόμενης τάσης προς τον βιγκανισμό», δήλωσε η
Balota. «Μεταξύ των οσπρίων, τα κουκιά έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη –50% περισσότερη σε σχέση με τα φασόλια λίμα, με βάση τα προκαταρκτικά δεδομένα μας– γεγονός που τα καθιστά μια υπέροχη επιλογή για φυτικής προέλευσης προϊόντα πρωτεΐνης για vegan διατροφή. Φυσικά, η κατανάλωση φρέσκων και ξηρών σπόρων κουκιών είναι απολύτως λογική σε χούμους, σούπες και σοταρισμένα πιάτα ή πουρέδες. Ή, αν θέλετε, σε σαλάτες μαζί με νεαρά, φρέσκα φύλλα. Οι μίσχοι και τα παλιά φύλλα μπορούν να περάσουν στο έδαφος για να βελτιώσουν το χώμα. Όλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από αυτό».

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η καλλιέργεια κουκιών θα αποδειχθεί μια βιώσιμη καλλιέργεια που θα φέρει θρεπτικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη στις μεσοατλαντικές πολιτείες. «Γιατί να μην προσπαθήσουμε να καλλιεργήσουμε ένα όσπριο ως κύρια καλλιέργεια που μπορεί να αποφέρει στους αγρότες οφέλη στο έδαφος, μαζί με κάποια χρήματα;. Θα είναι μια νίκη για τους αγρότες της Βιρτζίνια, την οικονομία της πολιτείας και το κλίμα», εκτιμά η
Maria Balota.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία