BACK TO
TOP
Τράπεζες

Ενίσχυση μεσαίας τάξης ο στόχος στο εθνικό σχέδιο για την Κομισιόν

"Τα χρήματα που έχουμε εξασφαλίσει από την Ευρώπη είναι πάρα πολλά και είναι, ίσως, η τελευταία μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία που έχουμε να αλλάξουμε συνολικά τη χώρα, να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές μας, να δώσουμε ένα πράσινο και τεχνολογικό πρόσημο στην ελληνική οικονομία"

ΤΑΜΕΙΟ-ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ-shutterstock_1742659598

24
0

Η συγκεκριμένη πρωθυπουργική αποστροφή μόνο τυχαία δεν είναι. Εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες και με το πέσιμο της αυλαίας στη Σύνοδο Κορυφής, που άναψε "πράσινο φως" σε κονδύλια-μαμούθ, η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης θέτουν επί τάπητος στρατηγικές και στόχους για την αξιοποίηση της οικονομικής δύναμης πυρός του Ταμείου Ανάκαμψης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου της νέας Προγραμματικής Περιόδου. Πρόκειται για μία "δεξαμενή" περίπου 72 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και το πώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα ποσά θα αποτυπωθεί στο συνεκτικό εθνικό σχέδιο που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κυβερνητικά στελέχη αναδεικνύουν, διαρκώς, τους ορίζοντες που ανοίγονται για την ενίσχυση του κόσμου της εργασίας, την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την ελάφρυνση των νοικοκυριών από φορολογικά βάρη. "Με το σχέδιο που επεξεργαζόμαστε, έχοντας ως πρώτη ύλη την έκθεση Πισσαρίδη, στοχεύουμε να τοποθετήσουμε ξανά την Ελλάδα στον χάρτη ενός κόσμου που αλλάζει. Και να επενδύσουμε τα σημαντικά ευρωπαϊκά κεφάλαια, προκειμένου να γίνει η ζωή των Ελλήνων καλύτερη", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

Οι στόχοι

Όπως ο ίδιος έχει αφήσει να διαφανεί, μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις του, πολιτικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι, μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος, να ωφεληθούν παραγωγικές κοινωνικές κατηγορίες, οι οποίες έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος τα προηγούμενα χρόνια. Όπως εξηγούν κυβερνητικοί παράγοντες, κομβικό ρόλο στο Ελληνικό Σχέδιο θα διαδραματίσει η ενίσχυση των εργαζομένων, μέσω της μείωσης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, που έβαζαν φρένο, όπως σημειώνουν, στην πραγματική οικονομία και τροφοδοτούσαν την παραοικονομία.

Η σταδιακή μείωση σε φόρους και εισφορές αφορά σε:

-Έκτακτες επιβαρύνσεις που ήρθαν στο προσκήνιο στις εποχές των μνημονίων, όπως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης ή το τέλος επιτηδεύματος. 

-Σημαντική μείωση του μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την τόνωση της απασχόλησης, ιδίως των νέων και των γυναικών.
-Καινοτόμες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα στον ΟΑΕΔ, που κρίνονται σημαντικές, προκειμένου οι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι να βρουν δουλειά.

"Η ελάφρυνση του βάρους στη μισθωτή εργασία δημιουργεί ένα ανοδικό σπιράλ οικονομικής ανάπτυξης, με πολλαπλασιαστικά οφέλη στο εισόδημα των Ελλήνων και στην αύξηση του μεγέθους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς θα μεγαλώνει η συνολική πίτα της οικονομίας. Η ελκυστικότερη μισθωτή εργασία θα οδηγήσει σε σταδιακή αύξηση των θέσεων απασχόλησης. Η μείωση των φόρων θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα την αύξηση της εγχώριας αποταμίευσης που θα ανατροφοδοτεί την ενίσχυση των επενδύσεων", αναφέρουν στελέχη. "Παράλληλα με την τόνωση των μικρότερων επιχειρήσεων, θα αυξάνεται και ο αριθμός των επιχειρήσεων μεσαίου και μεγαλύτερου μεγέθους, καθώς θα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για περισσότερες προσλήψεις και μεγαλύτερες επενδύσεις. Η επίτευξη οικονομιών κλίμακος θα φέρει νέες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές. Και τελικά, μέσω της ενίσχυσης του κόσμου της εργασίας, τα οφέλη θα διαχυθούν σε ολόκληρη την οικονομία", προσθέτουν.

Όπως αναφέρει η ενδιάμεση έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, η συστηματική αύξηση του κατά κεφαλήν πραγματικού εισοδήματος αποτελεί κεντρικό στόχο για την ελληνική οικονομία, ώστε αυτό να συγκλίνει σταδιακά με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. "Ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια εντελώς προβλέψιμη αντιπολιτευτική τακτική μιλάει για "μνημόνιο" θέλοντας να ακυρώσει τον προοδευτικό-αναπτυξιακό χαρακτήρα της Έκθεσης. Ετικέτα που φαντάζει έως αστεία αφού στην Έκθεση όχι μόνο δεν προβλέπονται περικοπές μισθών και νέοι φόροι, αλλά αντιθέτως προβλέπεται σειρά ελαφρύνσεων στην εργασία και στα μεσαία στρώματα. Αντί να ετοιμάζονται για μία ουσιαστική συζήτηση με επιχειρήματα, στην Κουμουνδούρου αναπαράγουν εύκολα κλισέ της αντιμνημονιακής περιόδου. Μιλούν, μάλιστα, για μνημόνιο όταν έφεραν κι εφάρμοσαν το πιο σκληρό", σχολιάζουν παράγοντες.

Συνεχής ενίσχυση της μεσαίας τάξης

Μαζί με την αφαίρεση φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κυβερνητικοί παράγοντες κάνουν λόγο και για σημαντική ενίσχυση της μεσαίας τάξης.  

"Οι Έλληνες και ειδικά η μεσαία τάξη είχαν συνθλιβεί από τους φόρους. Όσο περισσότερο φορολογείς τους πολίτες, τόσο περισσότερο δυσπιστούν προς το κράτος και έχουν κίνητρο να φοροδιαφεύγουν. Η κυβέρνησή μου κι εγώ εφαρμόζουμε τα αυτονόητα για τη μείωση της  φορολογικής επιβάρυνσης που έχει καταστεί αφόρητη και για τη τόνωση της ανάπτυξης, αυξάνοντας την παραγωγικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πίεσε τη μεσαία τάξη και κάθε παραγωγικό πολίτη, αντιμετωπίζοντάς τους σαν πηγή φορολογικής αιμοδοσίας αφαιρώντας την προστασία που απολάμβαναν μέχρι τότε. Εμείς, αντιθέτως, αποκαθιστούμε, μέρα με την ημέρα, με δυναμικές παρεμβάσεις και μεθοδικά, την εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος. Θεραπεύουμε τις πληγές που άφησε πίσω της η λαϊκίστικη άσκηση της εξουσίας". Αυτό έχει σημειώσει εδώ και καιρό ο πρωθυπουργός. Η μείωση και η άρση των επιβαρύνσεων βρίσκεται, εξακολουθητικά, στην πρώτη γραμμή. Και, κατά τα φαινόμενα, η αναζωογόνηση της μεσαίας τάξης είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία