BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Βέλτιστες γεωργικές πρακτικές με νέα πλήρη πακέτα εισροών

"Σε αυτό το νέο και διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον , οι παραγωγοί θα πρέπει να βελτιστοποιήσουν τις πρακτικές για την προστασία των καλλιεργειών τους ώστε να μην έχουν απώλεια τη σοδειάς και τελικά του εισοδήματός τους, με την καθοδήγηση πάντα των γεωπόνων" αναφέρει ο Γιώργος Τσικριτέας, Γεωπόνος Msc στο Τμήμα Marketing ΑΛΦΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ, σε συνέντευξή του στο ειδικό ένθετο "Φυτοπροστασία & Θρέψη" που κυκλοφόρησε με την Agrenda τον Μάιο.

Tsikriteas_Giwrgos

25
0
  1. Παρατηρούμε στον τομέα της φυτοπροστασίας μια τάση για όλο και ήπιες παρεμβάσεις με όλο και πιο φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις. Τι σημαίνει οικονομικά αυτό, τόσο για τον παραγωγό όσο και τις επιχειρήσεις του κλάδου;

"Η αυστηροποίηση του κανονιστικού πλαισίου της διάθεσης και χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων από την Ε.Ε. έχει οδηγήσει στην απώλεια πολλών δραστικών ουσιών. Απόρροια του παραπάνω γεγονότος, αλλά και της τάσης που υπάρχει για συνεχή μείωση των εφαρμογών συμβατικών προϊόντων φυτοπροστασίας (πολλές φορές μέσω και της «δαιμονοποίησης» όλου τον κλάδου) είναι η διαφαινόμενη τάση για χρήση ηπιότερων και πιο φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων . Σε αυτό το νέο και διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον , οι παραγωγοί θα πρέπει να βελτιστοποιήσουν τις πρακτικές για την προστασία των καλλιεργειών τους ώστε να μην έχουν απώλεια τη σοδειάς και τελικά του εισοδήματός τους, με την καθοδήγηση πάντα των γεωπόνων. Οι επιχειρήσεις από την άλλη πλευρά θα πρέπει επίσης να αναδιαμορφώσουν το πακέτο των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών ώστε να μη βρεθούν εκτός του ανταγωνισμού με επακόλουθο την απώλεια εσόδων.

Η ΑΛΦΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ δείχνοντας την άμεση απόκρισή της στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται έχει προχωρήσει και συνεχίζει να προχωρά στην ανάπτυξη και διάθεση νέων, καινοτόμων προϊόντων που σε συνδυασμό με τα «παραδοσιακά» και υπό την καθοδήγηση των έμπειρων γεωπόνων της οδηγούν στο προσδοκώμενο για τον παραγωγό αποτέλεσμα με ταυτόχρονη ικανοποίηση των αυξημένων απαιτήσεων της αγοράς."

  1. Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια την φυτοπροστασία με την θρέψη των φυτών να έρχονται όλο και πιο κοντά. Ισχύει; Και που οδηγεί αυτή η σύγκλιση;

 Οι κλάδοι της φυτοπροστασίας και της θρέψης των φυτών ήταν και συνεχίζουν να είναι αλληλένδετοι, καθώς ο ένας χρειάζεται τον άλλο για  ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα: ένα εύρρωστο φυτό μπορεί πιο εύκολα να «δεχτεί» τις επεμβάσεις της φυτοπροστασίας για να είναι και υγιές και το αντίθετο. Βάσει της παραπάνω διαπίστωσης, ο παραγωγός αλλά και ο γεωπόνος θα πρέπει να δείχνουν την ίδια επιμέλεια σε ότι αφορά την ορθή εφαρμογή τόσο των προϊόντων θρέψης όσο και φυτοπροστασίας σύμφωνα με τις διαπιστωμένες ανάγκες της κάθε καλλιέργειας.

  1. Η νέα τεχνολογία διαχείρισης των εφαρμογών φυτοπροστασίας και θρέψης, δηλαδή το πλέγμα της «ευφυούς γεωργίας», επιδρά και πόσο στις στρεμματικές αποδόσεις και πως συνδέεται με το οικονομικό αποτέλεσμα των εκμεταλλεύσεων;

Η χρήση των τεχνολογιών της ψηφιακής εποχής αποτελεί σαφώς μια πρόκληση για τους κλάδους της φυτοπροστασίας όσο και της θρέψης.  Το γεγονός αυτό συμπεραίνεται από τις πολυάριθμες μελέτες όσο κι εφαρμογές κυρίως μικρής κλίμακας που δείχνουν ότι μπορεί να διαφοροποιηθεί ο παραδοσιακός τρόπος άσκησης των εργασιών της φυτοπροστασίας και της θρέψης.

Μέσω των νέων τεχνολογιών θα μπορούσε να επέλθει αύξηση στις στρεμματικές αποδόσεις, καθώς ο παραγωγός θα έχει πλέον στη διάθεσή του πολυάριθμα δεδομένα (σε σχέση παράδειγμα με τις καιρικές συνθήκες, τον κίνδυνο εμφάνισης εχθρών ή ασθενειών, την θρεπτική κατάσταση των καλλιεργειών κ.α.), όσο και νέες πιο ακριβείς μεθόδους εφαρμογής των προϊόντων θρέψης και φυτοπροστασίας. Η επίδρασή τους στο οικονομικό αποτέλεσμα των εκμεταλλεύσεων θα μπορούσε να είναι θετική, καθώς μια αύξηση της στρεμματικής απόδοσης με την χρήση των απαραίτητων και μόνο εισροών θρέψης και φυτοπροστασίας, θα είχε ως τελικό αποτέλεσμα την αύξηση του εισοδήματος, εφόσον βέβαια ικανοποιούνται και άλλοι παράγοντες που επιδρούν στη διαμόρφωσή του (πορεία τιμών, ανταγωνισμός κ.α.). Επιπλέον, σημαντικό στοιχείο αποτελεί και το κόστος κτίσης και συντήρησης των νέων τεχνολογιών από τους παραγωγούς, καθώς και η ορθή εκπαίδευσή τους και καθοδήγηση στη χρήση τους.

Παρ’ όλα αυτά η χρήση τέτοιων τεχνολογιών από τους δυο προαναφερόμενους κλάδους, διέπεται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες κι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον για την Ελλάδα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

Γιώργος Τσικριτέας, Γεωπόνος Msc στο Τμήμα Marketing ΑΛΦΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ,

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία