BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Νέα παραγωγική κατεύθυνση για κηπευτικά θερμοκηπίου που ανοίγουν ξένες αγορές

Νέα υβρίδια, ολοκληρωµένες λύσεις φυτοπροστασίας και θρέψης και µια αγορά που αναπτύσσει τάσεις εδραίωσης των άλλοτε εξειδικευµένων προτάσεων κηπευτικών, δίνουν νέα κατεύθυνση στην ελληνική θερµοκηπιακή παραγωγή.

23-35_COVER

175
0

Με πλέον των 40.000 στρεµµάτων θερµοκηπιακής καλλιέργειας, ντοµάτες, πιπεριές και τα υπόλοιπα προϊόντα της κατηγορίας βρίσκουν διέξοδο στα Βαλκάνια και συναντούν ξανά το διευρυµένο κανάλι της εστίασης που ήταν κλειστό κατά τις προηγούµενες δύο χειµερινές περιόδους.

Από τη Beef στο βελανίδι και από το κέρατο στη Φλωρίνης

Τάση ισχυρή προς το βελανίδι καταγράφεται στην αγορά θερµοκηπιακής ντοµάτας, που φέτος επιταχύνει µε στρεµµατική αύξηση έως και 15% για τη χειµερινή περίοδο Νοεµβρίου 2021– Απριλίου 2022, όσο διατηρείται εµπορικά ένα δυνατό ρεύµα εξαγωγής προς τη Βουλγαρία και τα Βαλκάνια.

Προς την εξειδίκευση οδεύει η παραγωγή θερµοκηπιακών κηπευτικών στην Ελλάδα, µε τους συσχετισµούς ανάµεσα στις καλλιέργειες να παραµένουν αµετάβλητοι. Με άλλα λόγια, οι διαφοροποιήσεις συντελούνται εντός των υφιστάµενων κατηγοριών κηπευτικών, µε τους παραγωγούς να κόβουν για παράδειγµα εκτάσεις από την κλασσική µεγαλόκαρπη beef και να κινούνται προς το τσαµπί, τη ροζ ντοµάτα και ιδίως το βελανίδι. Άλλωστε µε υψηλά στα 3 ή ακόµα και 3,5 ευρώ το κιλό, τα βελανίδια αφήνουν περιθώριο κέρδους στον παραγωγό έως και 2 ευρώ. Ωστόσο η αγορά διαµορφώνει µια µεσοσταθµική τιµή περί των 2 ευρώ το κιλό, ενώ οτιδήποτε κάτω από τα 1,10 ευρώ, φέρνει σε οριακή θέση την καλλιέργεια. 

Αντίστοιχα και στις πιπεριές, η τάση που εκδηλώθηκε πέρυσι µε τις Φλωρίνεις, αναµένεται πως θα συνεχιστεί φέτος, µε την αγορά να πληρώνει υψηλές τιµές λόγω έντονης ζήτησης από την κατανάλωση. 

Προ ολίγων εβδοµάδων η νέα σεζόν εγκαινιάστηκε για την θερµοκηπιακή ντοµάτα της Πελοποννήσου στα 1,40 ευρώ το κιλό, λόγω έντονης έλλειψης στην εγχώρια αγορά, αφήνοντας µια παρακαταθήκη για το υπόλοιπο.

Για το επόµενο διάστηµα, το ενδιαφέρον του εµπορίου εστιάζει κυρίως στην Κρήτη, όπου βρίσκονται περίπου οι µισές εκτάσεις θερµοκηπιακής καλλιέργειας στη χώρα (20.000 σε ένα σύνολο 40.000 στρεµµάτων). Το µοµέντουµ υπαγορεύει πως η ζήτηση βρίσκει ξανά ρυθµό µε την αγορά να µην αφήνει περιθώρια συµφόρησης όπως συνέβη τις προηγούµενες δύο χρονιές, κατά τις οποίες οι εκµεταλλεύσεις έγραψαν ζηµιές.




Μετά τις βροχές περονόσπορος στη ντοµάτα θερµοκηπίου 

Την εµφάνιση του περονόσπορου σε καλλιέργειες µε ντοµάτα θερµοκηπίου περιµένουν παραγωγοί και γεωπόνοι στις περιοχές των νοµών Μαγνησίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Φθιώτιδας και στα Σερβωτά Τρικάλων, µετά τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις. Ο παθογόνος µύκητας, όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου, αρχίζει τον σχηµατισµό εξανθήσεων όταν επικρατούν χαµηλές θερµοκρασίες 6-26o C και υψηλή σχετική υγρασία 80-95%..

Οι ειδικοί συστήνουν σε όσους παραγωγούς διαπιστώσουν συµπτώµατα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους µε ψεκασµούς κάλυψης και καλό λούσιµο των φυτών, µε κατάλληλα επιτρεπόµενα και εκλεκτικά για τον περονόσπορο φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα. Επανάληψη του ψεκασµού συστήνεται µετά από 8 ηµέρες.

Όσον αφορά την Tuta Absoluta, διαπιστώνεται ότι οι συλλήψεις των ακµαίων του εντόµου στο δίκτυο φεροµονικών παγίδων συνεχίζονται και εµφανίζονται υψηλοί πληθυσµοί στις καλλιέργειες ντοµάτας θερµοκηπίου. Οι γεωπόνοι συστήνουν στους καλλιεργητές να προχωρήσουν άµεσα σε επεµβάσεις µε κατάλληλα εγκεκριµένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προσβολές από το ωίδιο στις καλλιέργειες µε κολοκυθιές στους νοµούς Μαγνησίας, Καρδίτσας Λάρισας, Τρικάλων και στο, Παλαµά Φθιώτιδας. Σύµφωνα µε τους καλλιεργητές, τα συµπτώµατα είναι µικρές, λευκές κηλίδες στην πάνω επιφάνεια των φύλλων, στους µίσχους και στους βλαστούς, µε χαρακτηριστικές αλευρώδεις εξανθήσεις. Ο µύκητας είναι υποχρεωτικό παράσιτο, διαχειµάζει πάνω σε ζωντανά φυτά (καλλιεργούµενα ή ζιζάνια), από τα οποία προέρχονται οι αρχικές µολύνσεις. Τα κονίδια µεταφέρονται µε τον άνεµο, γι’ αυτό οι γεωπόνοι συνιστούν αποµάκρυνση των προσβεβληµένων φύλλων από τα φυτά και ψεκασµό των φυτών µε επιτρεπόµενα φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα αµέσως µόλις εµφανισθούν τα πρώτα συµπτώµατα και επανάληψη αυτού µετά από 8 ηµέρες.

Συνδυαστικές λύσεις απο την BASF απο το σπόρο εως τη συγκοµιδή κηπευτικών

H γεωργία ήταν και παραµένει µια από τις πιο δύσκολες και σηµαντικές δουλειές στον κόσµο.

Όλοι εσείς που ασχολείστε µε την ελληνική γεωργία και βρίσκεστε στην πρώτη γραµµή των εξελίξεων, καλείστε συχνά να αντιµετωπίσετε αντίξοες συνθήκες, ανατροπές και προκλήσεις.

Στη BASF  βασικός µας στόχος ήταν και παραµένει, η στήριξη σας µε ολοκληρωµένες προτάσεις που βοηθούν στην αύξηση της παραγωγής, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των καλλιεργειών σε ακραίες συνθήκες και στη µείωση του οικολογικού αποτυπώµατος των γεωργικών δραστηριοτήτων.

Η πρότασή µας περιλαµβάνει καινοτόµες και συνδυαστικές λύσεις από το σπόρο έως στη συγκοµιδή, που διευκολύνουν την καθηµερινότητά σας και ενισχύουν το έργο σας. Συνδυάζουµε τα καταξιωµένα προγράµµατα φυτοπροστασίας, τις νέες προτάσεις µας στη αγορά του σπόρου  και το ψηφιακό µετασχηµατισµό της γεωργίας µε µοναδικό σκοπό να καλύψουµε τις ανάγκες σας και να σας οδηγήσουµε στην επιτυχία. 

Κάτω από την οµπρέλα των Nunhems, στη BASF προσφέρουµε κάτι παραπάνω από σπόρους λαχανικών. Προσφέρουµε συνεργασίες και λύσεις µε κέντρο τον πελάτη για ολόκληρη την τροφική αλυσίδα των λαχανικών από τον παραγωγό µέχρι και τον τελικό καταναλωτή, σε συνδυασµό µε τις ανάγκες και τις τάσεις της εποχής.

Η ελληνική γεωργία απαιτεί συνδυασµούς λύσεων και καινοτοµία σε όλα τα επίπεδα. Κι εµείς είµαστε εδώ για να συνεισφέρουµε σε αυτήν την προσπάθεια.

Το µέλλον της γεωργίας ξεκινάει εδώ!

Ολόκληρο το αφιέρωμα για τα κηπευτικά διαθέσιμο ΕΔΩ














 


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία