BACK TO
TOP
Farming

Τελειωτικό χτύπημα η χαλαζόπτωση σε Πέλλα, Ημαθία, Καβάλα

Μετά το καταστρεπτικό τρίτο κύμα παγετού της 9ης και 10ης Απριλίου που «καφέτιασε» τους κάμπους σε Μακεδονία και Θεσσαλία, οι δενδροκαλλιέργειες των περιοχών της Έδεσσας και Ημαθίας σφυροκοπήθηκαν και από χαλαζόπτωση το πρωί της Δευτέρας 19 Απριλίου.

20210419_08181

66
1

 Ο παραγωγός μήλων Θεωδόρου Νίκος που είχε προλάβει να ανοίξει τα αντιχαλαζικά δίχτυα πάνω από την καλλιέργειά του, είδε τους όχι και τόσο «τυχερούς» συναδέλφους του να χάνουν ότι μπορεί να γλίτωσε από τον παγετό σε μηλιές, ροδακινιές και κερασιές στην λεκάνη της Ζαγορίτιδας. Η χαλαζόπτωση έπληξε την περιοχή στις 6:00 το πρωί και διαρκόντας μισή ώρα με ιδιαίτερη σφοδρότητα προκάλεσε ιδιαίτερα εκτεταμένες ζημιές σε οφθαλμούς, άνθη και καρπίδια.

«Οι καταστροφές που υπέστη το φυτικό κεφάλαιο στις δενδρώδεις καλλιέργειες θα πάει έως και δύο χρόνια πίσω τους παραγωγούς», δηλώνει ο Ιορδάνης Τζαμτζής, θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας και ζητά την άμεση εκτίμηση ζημιών και καταβολή προκαταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες που επλήγησαν.



Κυψέλη Ημαθίας

Αντίστοιχες αναφορές καταφθάνουν και από την Κυψέλη Ημαθίας, που η χαλαζόπτωση σημειώθηκε στις 12:00-13:00 το μεσημέρι, με 5.000-6.000 στρέμματα με δενδρώδεις καλλιέργειες να παρουσιάζουν εκτεταμένες ζημιές ιδίως σε αμυγδαλιές και αχλαδιές που βρίσκονταν στην αρχή της καρπόδεσης. Ο παραγωγός νεκταρινιών Αριστείδης Πετράκης αναφέρει πως η καταστροφές στην περιοχή φτάνουν ακόμα και το 100% της φετινής παραγωγής. «Τριάντα χρόνια είμαι επαγγελματίας αγρότης και πρώτη φορά βλέπω τέτοια καταστροφή από χαλάζι», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Ό,τι λιγοστό γλίτωσε από το πρόσφατο κύμα παγετού στις περιοχές Άμμος, Αγ. Βαρβάρα, Μελίκη, Αλεξάνδρεια, Κοπανό, Νάουσα, το αποτέλειωσε το χαλάζι», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ενημέρωσή του για τις ζημιές στον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο Τάσος Χαλκίδης, Πρόεδρος του Αγροτικού συλλόγου Παραγωγών Βέρροιας.


Αμπέλια, Νέα Πέραμος, Καβάλα

Στα όριά τους έχουν φτάσει και οι παραγωγοί του νομού Καβάλας βλέποντας τα χωράφια τους να σκεπάζονται από το χαλάζι. «Τα εναέρια αντιχαλαζικά δίχτυα φαίνεται να είναι η μόνη λύση για να προστατευτούν τα δέντρα μας», τονίζει ο πρόεδρος της κοινότητας Νέας Περάμου, Μάκης Ζουμπλιός. Σε άλλες περιπτώσεις ούτε τα ανοιχτά δίχτυα δεν σώσαν τους παραγωγούς, αφού λόγω της μεγάλης σφοδρότητας του φαινομένου, σκίστηκαν. ιδιαίτερο πλήγμα δέχθηκαν ροδάκινα, βερίκοκα και αμύγδαλα ενώ τα αμπέλια που βρίσκονταν στην έναρξη της νέας βλάστησης με τους ρυφερούς βλαστούς παρουσιάζουν μεγάλες ζημιές με τους αμπελουργούς να ανησυχούν ιδιαίτερος για την πορεία ανάπτυξης και παραγωγής τους, συμπληρώνει ο κ. Ζουμπλιός.


Με στοιχεία από laosnews, kavalanews, emvolos, ert

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

21-04-2021 17:31Σπύρος

Αποτελείωσε και την μελισσοκομια επίσης,αλλά ποιος νοιάζεται;όλα αλυσίδα είναι,

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές