BACK TO
TOP
Farming

Με ανώτερη γεύση και ανθεκτικότητα στην ξηρασία ένα ξεχασμένο είδος καφεόδεντρου

Σε πυκνά τροπικά δάση της Σιέρα Λεόνε, επιστήμονες ανακάλυψαν εκ νέου ένα είδος καφέ που δεν είχε εντοπιστεί στην άγρια ​​φύση εδώ και δεκαετίες.

2_coffee_Brazil_900x

37
0

Πρόκειται για ένα φυτό που, όπως λένε, μπορεί να εξασφαλίσει το μέλλον αυτού του πολύτιμου αγαθού, το οποίο απειλείται από την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ερευνητές δήλωσαν ότι το είδος που ονομάζεται Coffea stenophylla, έχει μεγαλύτερη αντοχή στις υψηλότερες θερμοκρασίες από τον καφέ Arabica που αποτελεί το 56% της παγκόσμιας παραγωγής και τον καφέ Robusta που αποτελεί το 43%. Ο καφές stenophylla, κατά τους ερευνητές, έχει ανώτερη γεύση, παρόμοια με την ποικιλία Arabica.

Ο βοτανολόγος Aaron Davis, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Plants, δήλωσε ότι το Coffea stenophylla καλλιεργείτο σε μέρη της Δυτικής Αφρικής και εξαγόταν στην Ευρώπη μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, προτού εγκαταλειφθεί ως καλλιέργεια μετά την εισαγωγή του robusta.

Πολλοί αγρότες σε ολόκληρη τη ζώνη καλλιέργειας καφέ στον κόσμο βιώνουν ήδη τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η γεύση της ποικιλίας Arabica χαρακτηρίζεται ως ανώτερη και είναι ακριβότερη από την ποικιλία robusta. Ωστόσο, η ποικιλία Arabica έχει περιορισμένη ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και, σύμφωνα με ερευνητές, η παγκόσμια παραγωγή της θα μπορούσε να μειωθεί τουλάχιστον κατά 50% στα μέσα του αιώνα.

Το Coffea stenophylla διατηρείται σε μέση ετήσια θερμοκρασία 24,9 βαθμών Κελσίου, δηλαδή 1,9 βαθμούς περισσότερους από τον καφέ robusta και έως 6,8 βαθμούς περισσότερους από τον καφέ Arabica, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η ανακάλυψη αυτή, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να βοηθήσει στη μελλοντική προστασία μιας βιομηχανίας καφέ που υποστηρίζει την οικονομία πολλών τροπικών χωρών. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, η ποικιλία stenophylla θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως καφές υψηλής ποιότητας από αγρότες σε θερμότερα κλίματα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές