BACK TO
TOP
Farming

Σε εξέλιξη η πτήση της δεύτερης γενιάς πράσινου σκουληκιού στα βαμβάκια, τα όρια επέμβασης

Αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η πτήση της γενεάς Ιουλίου του πράσινου σκουληκιού και δεν διαπιστώνονται μέχρι τώρα προβλήματα φυτοπροστασίας στους μακροσκοπικούς ελέγχους στην περιοχή της Δράμας, ενώ παρατηρείται επίσης αυξημένη δραστηριότητα φυσικών εχθρών σύμφωνα με τους γεωπόνους της τοπικής ΔΑΟΚ.

cotton-flower-1361052

3730
0

Το παρόν Δελτίο εκδίδεται από τη ΔΑΟΚ Δράμας σε συνεργασία με το Π.Κ.Π.Φ.Π.Ε. Καβάλας και απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς για την ενημέρωσή τους για την αποτελεσματική φυτοπροστασία του βαμβακιού. Αφορά στο διάστημα μέχρι το άνοιγμα των πρώτων καρυδιών και αποσκοπεί στην οργάνωση αποτελεσματικής διαχείρισης της καλλιέργειας.

Οι γεωπόνοι της ΔΑΟΚ Δράμας συνιστούν επέμβαση με κατάλληλο και εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό σκεύασμα αποκλειστικά σε περίπτωση που καταμετρηθούν περισσότερα από 6-8 προνύμφες πράσινου σκουληκιού σε 100 τυχαία φυτά.

Διαπιστώσεις

Σε εξέλιξη είναι η πτήση της γενεάς Ιουλίου τού πράσινου σκουληκιού και δεν διαπιστώνονται προβλήματα φυτοπροστασίας στους μακροσκοπικούς ελέγχους. Παρατηρείται επίσης αυξημένη δραστηριότητα φυσικών εχθρών.

Παρακολουθείται η εξέλιξη της γενεάς αυτής και συλλέγονται προγνωστικά δεδομένα για τον χρόνο εμφάνισης της επόμενης, κρίσιμης γενεάς του Αυγούστου.

Ας σημειωθεί πως οι βαμβακοφυτείες στην Π.Ε. Δράμας βρίσκονται γενικώς στο στάδιο της άνθησης. Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται καλλιέργειες καταπονημένες από ασφυκτικές συνθήκες στο έδαφος, ιδιαίτερα στους αγρούς με βαριά εδάφη.

Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

  • Να αποφεύγονται πρακτικές που προωθούν περαιτέρω την οψίμιση της καλλιέργειας:
  • Να αποφευχθεί η άρδευση για ικανό χρονικό διάστημα. Καταγράφεται αυξημένη δραστηριότητα χρύσοπα. Το είδος αυτό καταβροχθίζει αβγά και νεαρά σκουλήκια.
  • Μόλις οι εδαφικές συνθήκες το επιτρέψουν, συνιστάται η εφαρμογή ανασχετικού (mepiquat chloride 5 SL, διάφορα σκευάσματα) σε καλλιέργειες με αυξημένη ανάπτυξη, μεγάλα μεσογονάτια και καθυστερημένη άνθηση -καρποφορία (σε υψηλές θέσεις των φυτών).
  • Οι συνθήκες τού προηγούμενου διαστήματος συνέβαλαν στη μειωμένη απορρόφηση τού αζώτου και του καλίου. Σε αγρούς με ιστορικό πρόωρης γήρανσης να εφαρμοστεί άμεσα καλιούχος λίπανση διαφυλλικώς. Σε καλλιέργειες με σοβαρή καταπόνηση από την υποξία στο έδαφος, συνιστάται η ταυτόχρονη διαφυλλική χορήγηση καλίου, αζώτου και των μικροθρεπτικών στοιχείων μολυβδαίνιο και κοβάλτιο που συμβάλλουν στην άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της. Σε καλλιέργειες καθυστερημένης ανάπτυξης λόγω υποξίας είναι αναγκαίο το σκάλισμα αερισμού, μόλις οι εδαφικές συνθήκες το επιτρέψουν.
  • Η τυχόν παρουσία σκουληκιών αυτής της γενεάς δεν είναι επικίνδυνη, επειδή στο τρέχον διάστημα δημιουργούνται διαρκώς εκμεταλλεύσιμα καρποφόρα όργανα. Αν απαιτηθεί επέμβαση συνιστώνται μόνον τα μικροβιακά σκευάσματα.

Παρακολούθηση της καλλιέργειας.

α. Καλούνται οι καλλιεργητές να παρακολουθούν τις καλλιέργειές τους.

β. Γενική σύσταση: Να αποφεύγεται η εκτέλεση ψεκασμών «προληπτικά». Οι εφαρμογές εντομοκτόνων με την παρατήρηση αβγών στα φυτά είναι άστοχες.

Σκοπός: η διαφύλαξη των φυσικών εχθρών μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Η παρουσία τους είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού.

γ. Το όριο επέμβασης κατά της τρέχουσας γενεάς (Ιουλίου) είναι η καταμέτρηση 6-8 σκουληκιών σε 100 φυτά.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές