BACK TO
TOP
Farming

Σωστή αποφύλλωση στο βαμβάκι με ψεκασμό 12-15 μέρες πριν τη συγκομιδή

H αποφύλλωση στο βαµβάκι είναι µια απαραίτητη επέµβαση διότι έτσι επιτυγχάνεται µείωση της έκθεσης της παραγωγής σε τυχόν αντίξοες καιρικές συνθήκες, µείωση του σαπίσµατος των καρυδιών, ελαχιστοποίηση του κινδύνου «καραµέλας», µηχανοσυλλογή χωρίς απώλειες µε µεγαλύτερο ποσοστό συλλογής στο «πρώτο χέρι» και διασφαλίζει την προστασία του συγκοµιζόµενου βαµβακιού από την ποιοτική υποβάθµιση λόγω χρωµατισµού των ινών και  την παρουσία ξένων υλών και δηµιουργεί καλύτερες συνθήκες αποθήκευσης.

image001_3

Ελένη Δούσκα

1393
1

Οι  βαµβακοφυτείες αυτή την εποχή βρίσκονται στο στάδιο της  πλήρους καρποφορίας και του ανοίγµατος των καρυδιών. Τόσο ο χρόνος εφαρµογής των αποφυλλωτικών στο βαµβάκι όσο και η εφαρµοζόµενη ποσότητα του αποφυλλωτικού είναι καθοριστικοί παράγοντες για την επιτυχία της επέµβασης. Τα αποφυλλωτικά πρέπει να εφαρµόζονται όταν έχει ανοίξει τουλάχιστον το 60% των καρυδιών, δεδοµένου ότι πρόωρη αποφύλλωση βλάπτει την ποιότητα του βαµβακιού και µπορεί να έχει τα αντίθετα από τα επιθυµητά αποτελέσµατα όπως µισοανοιγµένα  καρύδια και «καραµελοποίησή» τους.

Άλλωστε, αυστηρές και συγκεκριµένες είναι οι προϋποθέσεις για την επιτυχή αποφύλλωση στο βαµβάκι, σύµφωνα µε τις οδηγίες γεωπόνων από τις κατά τόπους υπεύθυνες ∆ΑΟΚ. Όπως επισηµαίνεται, όσο πιο υγιή είναι τα βαµβακόφυτα µε πράσινα φύλλα σε λειτουργία, τόσο πιο αποτελεσµατική θα είναι η αποφύλλωση. Για την αύξηση της αποτελεσµατικότητας των αποφυλλωτικών απαιτούνται οι παρακάτω συνθήκες:

1) ευνοϊκές θερµοκρασίες ηµέρας και νύχτας (πάνω από 15-18 ο C ) για 4-5 ηµέρες µετά την εφαρµογή, 

2) χαµηλή εδαφική υγρασία  και

3) να επικρατεί  ηλιοφάνεια.

Σηµειωτέον, αντίθετες καιρικές συνθήκες παρεµποδίζουν ή καθυστερούν τη δράση τους.

Καθοριστικής σηµασίας είναι και η εφαρµοζόµενη ποσότητα του αποφυλλωτικού, λένε οι γεωπόνοι. Μεγαλύτερη ποσότητα από την κανονική συνήθως ξηραίνει τα φύλλα και τα αφήνει κολληµένα στα φυτά, µε αποτέλεσµα την ποιοτική υποβάθµιση του προϊόντος αφού υπάρχει κίνδυνος τριµµένα ξηρά φύλλα να αναµιχθούν µε τις ίνες του βαµβακιού, ενώ αν είναι µικρότερη ποσότητα από την κανονική τότε τα φύλλα δεν πέφτουν. Η αποφύλλωση πρέπει να πραγµατοποιείται 12-15 ηµέρες περίπου πριν τη συγκοµιδή ώστε να δοθεί χρόνος να ωριµάσουν καλύτερα τα καρύδια και το ανοιγµένο βαµβάκι να µη µείνει για µεγάλο διάστηµα εκτεθειµένο στις καιρικές επιδράσεις.

 

Πολύ καλή διαβροχή φυλλώµατος

Σε ανεπτυγµένες ή όψιµες ποικιλίες όταν υπάρχει πλούσιο φύλλωµα, µεγάλη ανάπτυξη του φυτού οπότε υπάρχει και ανάγκη για πρόωρη ωρίµανση, πρέπει να γίνεται διπλή εφαρµοφή του αποφυλλωτικού. Η πρώτη εφαρµογή µε τη µισή συνιστώµενη δόση του αποφυλλωτικού, όταν έχει ανοίξει το 20 – 30% των καρυδιών. Έτσι, θα πέσει ένα µέρος του φυλλώµατος και δια του αερισµού θα βοηθηθεί το άνοιγµα και θα αποφευχθεί η καραµελοποίηση στα καρύδια της βάσης, αλλά θα διατηρηθούν και αρκετά φύλλα για να ολοκληρωθεί η θρέψη των καρυδιών. Η δεύτερη εφαρµογή γίνεται όταν έχει ανοίξει περίπου το 50% των καρυδιών, µε δόση ανάλογη του φυλλώµατος και αντιστρόφως ανάλογη της θερµοκρασίας. Σε κάθε περίπτωση, σηµειώνουν οι γεωπόνοι, για την αποτελεσµατική δράση των αποφυλλωτικών είναι απαραίτητη η πολύ καλή διαβροχή του φυλλώµατος µε το ψεκαστικό διάλυµα.

Ψεκασµός στη βάση των φυτών αν υπάρχει πλούσια βλάστηση

Σε κάποιες περιπτώσεις η αποφύλλωση γίνεται αποκλειστικά στη βάση των φυτών, όταν πρόκειται για βαµβακοφυτείες µε πλούσια βλάστηση, όπου µε µικρότερη δόση και κατάλληλη ρύθµιση του ψεκαστικού, τα φυτά ραντίζονται από τη µέση
και κάτω. Μ’ αυτό τον τρόπο, δεν υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν τα καρύδια αφού µπορούν να περνούν οι ακτίνες του ήλιου και να κυκλοφορεί ελεύθερα
ο αέρας. Στη συνέχεια και µετά από λίγες ηµέρες ο παραγωγός επανέρχεται
µε ψεκασµό και στο υπόλοιπο µέρος του φυτού, συνεχίζοντας έπειτα κανονικά τις καλλιεργητικές εργασίες.

Άλλωστε, στόχος της αποφύλλωσης εκτός των άλλων είναι και να προστατεύει την καλλιέργεια από όψιµες προσβολές εντόµων και παθογόνων και µειώνει τον πληθυσµό του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού την επόµενη άνοιξη.

Σε κάθε περίπτωση σηµειώνεται στους βαµβακοπαραγωγούς από τους γεωπόνους των κατά τόπους ∆ΑΟΚ ότι κατάλληλο για αποθήκευση είναι µόνο το σύσπορο βαµβάκι που έχει υγρασία έως 12%, καθώς υγρασία άνω του 12% συντελεί στην υπερθέρµανση του βαµβακιού µε αποτέλεσµα σοβαρές ποιοτικές ζηµιές.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές