BACK TO
TOP
Food insider

Φρένο προμηθευτή στην εξυγίανση του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας

Παράταση, στην καταρχάς θετική απόφαση του Πολυµελούς Πρωτοδικείου Άρτας η οποία δηµοσιεύθηκε τον περασµένο Απρίλιο και αφορά στην έγκριση εξυγίανσης του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισµού της περιοχής, δίνει η αίτηση τριτανακοπής που κατέθεσε πρόσφατα, προµηθευτής του Συνεταιρισµού. Από πλευράς του Συνεταιρισµού εκτιµάται ωστόσο ότι η συγκεκριµένη τριτανακοπή δεν θα σταθεί ικανή να ανακόψει την υλοποίηση της εξυγίανσης των οικονοµικών του.

arta1

Γιώργος Λαμπίρης

188
0

Εφόσον ολοκληρωθεί η έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης που εκπόνησε η PQH ως ειδικός εκκαθαριστής της πρώην ΑΤΕ, µεγαλύτερος εκ των πιστωτών του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισµού Άρτας,  ο φορέας θα ενταχθεί στις διατάξεις του άρθρου 106Β του πτωχευτικού κώδικα. Ωστόσο η προοπτική που διαφαίνεται για τα επόµενα χρόνια και σχετίζεται µε την επικείµενη έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης του Συνεταιρισµού είναι τέτοια, που σύµφωνα µε στέλεχος του Συνεταιρισµού έχει ενδυναµώσει τις σχέσεις µε τους υπάρχοντες παραγωγούς και βάζει µπροστά και το σχέδιο υλοποίησης επενδύσεων συνολικού ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για τη δηµιουργία µονάδας λιπασµάτων και µονάδας παραγωγής βιοαερίου. 

Παραγωγή περίπου 200.000 πτηνών εβδομαδιαίως

Ας σημειωθεί ότι εβδομαδιαίως η Άρτα παράγει περίπου 200.000 πτηνά κρεατοπαραγωγής, όπως σημειώνει σχετικά ο γενικός διευθυντής του Συνεταιρισμού, Άλκης Μπανταλούκας. Ωστόσο η προοπτική που διαφαίνεται για τα επόμενα χρόνια και σχετίζεται με την επικείμενη έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης του Συνεταιρισμού είναι τέτοια, που σύμφωνα με το στέλεχος του Συνεταιρισμού έχει ενδυναμώσει τις σχέσεις συνεργασίας τόσο με τους υπάρχοντες παραγωγούς, όσο και με παραγωγούς που κατά το παρελθόν συνεργάζονταν με τον φορέα και επί της ουσίας έχουν επανέλθει. «Εκτός από κάποιους που επανεκκίνησαν τη συνεργασία τους μαζί μας, είδαμε να αναπτύσσονται και νέες συνεργασίες με παραγωγούς που κατά το παρελθόν δεν είχαν σχέση με τον συνεταιρισμό, έχοντας φύγει από κάποιες άλλες επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζονταν, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους προμηθευτές μας με αρκετούς από τους οποίους έχουμε ανανεώσει τη συνεργασία μας».

Στα 230 το καλαμπόκι, στα 250 ευρώ το σιτάρι, στα 450 ευρώ η σόγια – Στα 0,20 ευρώ η επιβάρυνση ανά κιλό στο κρέας

Αναφερόμενος στην περίοδο που διανύουμε, από την πλευρά του Συνεταιρισμού έχουν υλοποιηθεί διορθωτικές κινήσεις ως προς τις τιμές σε συνεννόηση με τους παραγωγούς, μείωση που θα εξαρτηθεί τόσο από τη ζήτηση στην αγορά όσο και από τις τιμές πρώτων υλών, οι οποίες επί του παρόντος εμφανίζονται αυξημένες. Όπως επισημαίνει, αυτή την περίοδο η τιμή στο καλαμπόκι υπερβαίνει τα 230 ευρώ ανά τόνο, το σιτάρι κινείται στα 250 ευρώ ανά τόνο και η σόγια στα 450 ευρώ ανά τόνο. Κατά τον ίδιο η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών έχει επιφέρει επιβάρυνση κόστους κατά 0,20 ευρώ ανά κιλό κρέατος.

Σημειώνεται τέλος ότι στον σχεδιασμό του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας εντάσσεται η υλοποίηση επενδύσεων συνολικού ύψους 4,5 κατ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδας λιπασμάτων και μονάδας παραγωγής βιοαερίου. Κινήσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν σε συνάρτηση με την οριστική έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης και την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης.

Ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας σε αριθμούς

Κύκλος εργασιών

2019: 58 εκατ. ευρώ

2018: 55 εκατ. ευρώ

  • 20 συνεργαζόμενοι παραγωγοί
  • 80 μέλη
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία