BACK TO
TOP
Food insider

Άνοιγμα νέων αγορών για ελληνικά κηπευτικά επιχειρούν τα Θερμοκήπια Θράκης

Με βασικό μέσο τη χρήση της γεωθερμίας κινείται στον παραγωγικό τομέα η Θερμοκήπια Θράκης, η οποία αποτελεί κοινοπραξία του ομίλου Πλαστικά Θράκης και της εταιρείας χαλυβουργικών προϊόντων Έλαστρον, η οποία προέκυψε από την απορρόφηση της Έλαστρον Αγροτική από τα Θερμοκήπια Θράκης το 2017.

thraki3-_0

Γιώργος Λαμπίρης

189
1

Εντός του 2020 τέθηκαν σε λειτουργία το σύνολο των παραγωγικών εγκαταστάσεων της Θερμοκήπια Θράκης, αποτελώντας τη μεγαλύτερη επιχείρηση στην εγχώρια παραγωγή που χρησιμοποιεί τη γεωθερμία ως μέσο θέρμανσης για να εξασφαλίζει σταθερές συνθήκες καλλιέργειας και ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της διατίθεται αυτή στη στιγμή στα μεγάλα σούπερ μάρκετ σε πανελλαδική βάση, με την εταιρεία να δίνει έμφαση στη στήριξη της ελληνικής παραγωγής και απασχολώντας το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό.

Στον τομέα των επενδύσεων η εταιρεία ολοκλήρωσε επενδυτικό πλάνο για την επέκταση της υπάρχουσας μονάδας υδροπονικής καλλιέργειας κηπευτικών, με συνολικό προϋπολογισμό 12,2 εκατ. ευρώ, μέσω της υπαγωγής της στις διατάξεις του νόμου 3908 του 2011.

Η επιχείρηση διατηρεί αυτή τη στιγμή δύο θερμοκήπια, ένα στην Αττική στην περιοχή του Κορωπίου και ένα στη Θράκη, στο Νέο Εράσμιο Ξάνθης, με συνολική επιφάνεια που ανέρχεται στα 196 στρέμματα. Στο επίκεντρο της στρατηγικής της βρίσκεται και η επιλεκτική είσοδος σε διεθνείς αγορές, ενώ ήδη η Θερμοκήπια Θράκης εκτός από τη χώρα μας δραστηριοποιείται στην Κύπρο και στη Γερμανία. Στόχος της είναι η αξιοποίηση του διαθέσιμου γεωθερμικού πεδίου στη Θράκη, το οποίο σύμφωνα με την επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να θερμάνει έως και 300 στρέμματα θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων. Επιπλέον η εταιρεία στοχεύει να αξιοποιήσει πλήρως την υφιστάμενη δυναμικότητα των δύο θερμοκηπίων που διαθέτει και να βελτιστοποιήσει την παραγωγή μέσω διοχέτευσης του διοξειδίου του άνθρακα σε αυτά και τη χρήση δεξαμενής διοξειδίου του άνθρακα, επιδιώκοντας να βελτιώσει την απόδοση των φυτών που καλλιεργούνται κατά τους μήνες του χειμώνα. Επιπλέον, στο πλάνο είναι η διεύρυνση των καλλιεργούμενων προϊόντων.

Πώς επιλέγει τους προμηθευτές της

Επί του παρόντος από το σύνολο των συενργαζόμενων προμηθευτών, το 24% προέρχεται από την Ξάνθη, το 75% από την υπόλοιπη Ελλάδα και το 1% από το εξωτερικό και αφορά σε προμηθευτές υλικών συσκευασίας, σπόρων, λιπασμάτων, πετροβάμβακα και άλλων προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία. Ως προς την επιλογή των προμηθευτών η Θερμοκήπια Θράκης έχει θεσπίσει συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια, καταρτίζοντας σε ετήσια βάση λίστα προτιμώμενων προμηθευτών, η οποία θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 2 προμηθευτές ανά κατηγορία δαπάνης, όπου τουλάχιστον αυτό είναι υλοποιήσιμο και εφικτό. Κατά την επιλογή συνυπολογίζονται παράγοντες όπως το κόστος, η αξιοπιστία της εκάστοτε αξιολογούμενης επιχείρησης, οι όροι πληρωμής, ενώ μεταξύ των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη είναι περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια.

Μεταξύ των παραγόμενων κωδικών που βγαίνουν από τα θερμοκήπια της εταιρείας είναι η ντομάτα beef, η ντομάτα σε τσαμπί, το αγγούρι, το αγγούρι Κνωσσού, τα ντοματίνια σε δοχείο, τα ντοματίνια σε ποτήρι. Για τις δύο τελευταίες περιπτώσεις δηλαδή τα ντοματίνια σε δοχείο και σε ποτήρι, η καλλιέργειά τους πραγματοποιείται μόνο κατόπιν παραγγελίας με κύριο κανάλι διάθεσης τα οπωροπωλεία των σούπερ μάρκετ.

Οι μέθοδοι που εφαρμόζονται κατά την υδροπονική καλλιέργεια

Στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται κατά την υδροπονική καλλιέργεια των φυτών περιλαμβάνονται ελεγχόμενες συνθήκες ανάπτυξης σε ό,τι αφορά το ph, την ηλεκτρική αγωγιμότητα, το οξυγόνο, τη θερμοκρασία, ενώ η Πλαστικά Θράκης επιδιώκει την ελάχιστη δυνατή εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων, με στόχο τη σταδιακά μηδενική εφαρμογή τους και την επίτευξη μηδενικών υπολειμμάτων χημικών.

Σε ό,τι αφορά την απασχόληση του προσωπικού, η εταιρεία επιλέγει στρατηγικά να προσλαμβάνει άτομα από τους τοπικούς δήμους Τοπείρου, Ξάνθης και Αβδήρων, όπου εκτελείται η κύρια δραστηριότητα της επιχείρησης.

Η Θερμοκήπια Θράκης στα σημεία

Κύκλος εργασιών

2019: 8,39 εκατ. ευρώ

2018: 5,57 εκατ. ευρώ

Πληρωμές προς προμηθευτές

2019: 5,3 εκατ. ευρώ

2018: 2,9 εκατ. ευρώ

Συνολικός αριθμός προμηθευτών

2019: 321

2018: 227

Άμεσα εργαζόμενοι τέλος 2019: 287 άτομα

 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

21-12-2020 13:55Κωνσταντίνος Γ.

Η συνολική εικόνα περιλαμβάνει και τις ακόλουθες λεπτομέρειες: οι τιμές των προϊόντων της στο ράφι δεν είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικες, το αντίθετο μάλλον. Που είναι λοιπόν το ανταγωνιστικο πλεονέκτημα που προσφέρουν οι τόσο μεγάλες επενδύσεις και η αυτόματοποίηση και οι νεοτεριζουσες μέθοδοι και και και...; Δεύτερη σημαντική λεπτομέρεια έχει να κάνει με τα αποτελέσματα της εταιρείας και συγκεκριμένα, τα ebitda καθώς και τα καθαρά αποτελεσματα. Η αύξηση του τζίρου από μόνη της δε λέει τίποτα αν απλώς καις χρήμα. Τρίτη σημαντική λεπτομέρεια, τι ποσοστό από τις χρηματορροες οφείλεται στην καθαυτό αγροτική παραγωγή και τι ποσοστό σε άλλες δραστηριότητες; Θα ηταν βιώσιμη η παραγωγή αποκλειστικα από τα έσοδα των πωλήσεων κηπευτικων;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία