BACK TO
TOP
Food insider

Αναζητείται σχέδιο για την ολική επαναφορά στην σπορά καλλιέργειας σουσαμιού

Σε µια εποχή που τα εγχώρια προϊόντα κερδίζουν µε διαφορά την ψήφο εµπιστοσύνης των καταναλωτών της χώρας, αναρωτιέται κανείς πόσο µεγαλύτερη δηµοτικότητα θα απολάµβανε το διάσηµο κουλούρι Θεσσαλονίκης αν το … σουσάµι που το διακοσµεί ήταν ελληνικής προέλευσης και όχι από το Σουδάν, την Τουρκία ή άλλες τρίτες χώρες.

44-45_50

222
0
Πρόκειται για µια καλλιέργεια που την δεκαετία του ’70 ανθούσε στη χώρα καθώς κάλυπτε σχεδόν 200.000 στρέµµατα, η οποία σταδιακά εγκαταλείφθηκε καθώς οι παραγωγοί στράφηκαν σε άλλα επιδοτούµενα προϊόντα.

Έτσι σήµερα η καλλιέργεια σουσαµιού στη χώρα µας αντιστοιχεί πλέον σε µόλις 3-4 χιλιάδες στρέµµατα και ως εκ τούτου είναι βαθιά εξαρτώµενη από τις εισαγωγές που αγγίζουν το 95% των αναγκών της. Αυτός ο υψηλός βαθµός, που αντιστοιχεί σε περίπου 30.000 τόνους, υποδηλώνει µια σοβαρή ανισορροπία µεταξύ της ζήτησης και της τοπικής παραγωγής.

Στην περίπτωση που υπήρχε σχέδιο καλλιέργειας στην Ελλάδα, θα απαιτούνταν περίπου 150.000 στρέµµατα. Μάλιστα, σε ολόκληρη την Ευρώπη, υπάρχει ανάγκη για εισαγωγή περίπου 200.000 τόνων σουσαµιού, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 1.000.000 στρέµµατα καλλιέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα θα µπορούσε να διαδραµατίσει κρίσιµο ρόλο λόγω του ευνοϊκού κλίµατος που διαθέτει, κατακτώντας έναν εξαγωγικό χαρακτήρα.  

Καινοτοµία  και υψηλές αποδόσεις

Σε ένα επίτευγµα που αναδεικνύει την εξαιρετική γεωργική δεξιοτεχνία της Ελλάδας, η χώρα µας κατάφερε να εξασφαλίσει αδιάρρηκτες ποικιλίες σουσαµιού. Πρόκειται για ποικιλίες διάρκειας 120-130 ηµερών που δεν εντυπωσιάζουν µόνο µε την ταχύτητα ανάπτυξής τους, αλλά και µε υψηλές αποδόσεις που υπερβαίνουν τα 200 κιλά ανά στρέµµα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους; Η ανθεκτικότητα τους στην αλωνιστική µηχανή κατά τη συγκοµιδή. 

Ωστόσο, η καινοτοµία δεν σταµατά εδώ. Εκτός από τις ποικιλίες µεσαίας διάρκειας, προστίθενται και ποικιλίες 85 ηµερών, προσφέροντας µια ευέλικτη λύση καθώς µπορούν να σπαρθούν µέσα Ιουνίου, µετά τον αλωνισµό του σιταριού, να αλωνισθούν µέσα Οκτωβρίου και το Νοέµβριο το χωράφι να απελευθερωθεί για την εκ νέου καλλιέργεια σίτου. Όσον αφορά το οικονοµικό κοµµάτι, το κόστος καλλιέργειας ανέρχεται σε περίπου 80-85 ευρώ ανά στρέµµα, περιλαµβάνοντας φυτοφάρµακα, σπόρο, λιπάσµατα και αλωνισµό. Σηµαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι ανάγκες για άρδευση ανέρχονται περίπου στα µισά σε σύγκριση µε το βαµβάκι, κάνοντας την καλλιέργεια σουσαµιού µια βιώσιµη επιλογή.

Σχέδιο Συµβολαιακής Καλλιέργειας

Πριν από τρία χρόνια, ξεκίνησε ένα καινοτόµο project στη γεωργική σκηνή της χώρας µας. Το σχέδιο συµβολαιακής γεωργίας σουσαµιού, σε συνεργασία µε τη βιοµηχανία «Όλυµπος» των Αφών Παπαγιάννη, αποτελεί µια πρωτοποριακή προσέγγιση που δίνει στον παραγωγό µια ελάχιστη, εγγυηµένη τιµή για το προϊόν του, επιτρέποντας του να γνωρίζει από την αρχή πόσο θα πληρωθεί.

Ο στόχος είναι να προωθηθεί µια γεωργική πρακτική που στηρίζεται σε σταθερές και αξιόπιστες παραµέτρους. Η αξιοπιστία αυτή δίνει στον αγρότη τη βεβαιότητα που χρειάζεται για να επενδύσει στην καλλιέργεια του σουσαµιού. Στόχος είναι ένα µεγάλο µέρος των αναγκών της βιοµηχανίας, αν όχι όλο, να καλυφθεί από το ελληνικό σουσάµι.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία