BACK TO
TOP
Food insider

Γιαούρτι, χιώτικο μανταρίνι και σάλτσα ντομάτας σε σκόνη από τη Mediterra

Νέα σειρά προϊόντων σε σκόνη όπως γιαούρτι, τζατζίκι, σκόνη χιώτικου μανταρινιού για ζαχαροπλαστική, σάλτσα ντομάτας, φάβα από χιώτικα κουκιά, φέρνει στην αγορά η Mediterra.

Mediterra-proionta

Γιώργος Λαμπίρης

46
0

Πρόκειται για προϊόντα που μεταποιούνται με τη μέθοδο της κρυοξήρανσης, ενώ οι πρώτες ύλες προέρχονται από τις ιδιόκτητες εκτάσεις καλλιέργειας 130 στρεμμάτων που έχει δημιουργήσει η επιχείρηση στη Χίο. Κατά την εφαρμογή της κρυοξήρανσης η Mediterra επεξεργάζεται τα προϊόντα, αφαιρώντας την υγρασία με σκοπό να δημιουργήσει προϊόντα με μεγάλη μακρά διάρκεια λήξης έως και δύο χρόνια. Όλα τα προϊόντα φέρουν την ετικέτα «Cultura Mediterra». Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν επίσημα στην πρόσφατη έκθεση τροφίμων και ποτών Gulfood στο Ντουμπάι και έλαβε βραβείο βιομηχανικής καινοτομίας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων. Τα συγκεκριμένα προϊόντα παράγονται στο εργοστάσιο της Mediterra, όπου πρόσφατα ολοκληρώθηκε επένδυση σε νέα γραμμή κρυοξήρανσης.

Επιπλέον, έχει δημιουργήσει πειραματικό αγρόκτημα παραγωγής μαστίχας σε έκταση 60 στρεμμάτων, το οποίο επληρώνει τους ερευνητικούς σκοπούς της Mediterra και του Συνεταιρισμού Μαστιχοπαραγωγών, ο οποίος είναι από τους βασικούς μετόχους της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας. Διευκρινίζεται ότι η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου είναι μέτοχος του 52,5% της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας, Mediterra (28,41% κατέχει το Zaitech Fund και περίπου 5% η βιομηχανία καλλυντικών Κορρές).

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναβάθμισης του παραγωγικού εξοπλισμού της εταιρείας, ενώ η Mediterra επενδύει επιπλέον χρήματα στα κτήματα που προαναφέρθηκαν. Ταυτόχρονα θα προχωρήσει σε ανακαίνιση παντοπωλείου στο Κολωνάκι όπου θα διατίθενται χιώτικα προϊόντα, ενώ σκοπός της είναι να δημιουργήσει χώρο εμπειρίας για τους επισκέπτες στη Χίο, στον οποίο θα μπορούν να δοκιμάζουν όλα τα παραγόμενα προϊόντα. Επιπλέον ολοκλήρωσε τον επενδυτικό σχεδιασμό της έως και το 2030. Οι πόροι που θα διατεθούν μέσω των προγραμματισμένων επενδύσεων θα αφορούν στην περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίκής παραγωγής, τα δίκτυα διανομής αλλά και τον πρωτογενή τομέα, από την παραγωγή αγροτικών προϊόντων έως το εμπόριο και τις υπηρεσίες.

Προχωράει η ανάπτυξη της χιώτικης φυλής προβάτων

Στον τομέα της κτηνοτροφίας έχει ήδη δημιουργήσει ιδιόκτητο στάβλο με πρόβατα χιώτικης φυλής. Ο στάβλος έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά και στόχος είναι στη διετία να φιλοξενεί περί τα 75 ζώα. Η Mediterra έχει αποκτήσει τα πρώτα 30 ζώα και στόχος είναι η σταδιακή καθετοποίηση της παραγωγής και η διάσωση και ανάπτυξη του πληθυσμού των ζώων. To συγκεκριμένο εγχείρημα ανάπτυξης της χιώτικης φυλής ξεκίνησε από τους οραματιστές Χιώτες παραγωγούς Άνθιμο Πιτσικούλη και Θοδωρή Πολίτη, ιδρυτές της εταιρείας «Φάρμα Παφυλίδα». Δημιούργησαν έναν αξιόλογο πυρήνα ζωικού κεφαλαίου µε τη συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τη βοήθεια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Χίου. Ακολούθησαν τη διαδικασία της επιλεκτικής εκτροφής, φτάνοντας στα 60 ζώα. Σταδιακά άρχισαν να αναζητούν επενδυτή µε σκοπό τη διατήρηση και ανάπτυξη του κοπαδιού. Συνάντησαν τον Γιάννη Μανδάλα, διευθύνοντα σύμβουλο στη Mediterra, ο οποίος αποφάσισε να επενδύσει στην εκτροφή και στην αύξηση του πληθυσµού των προβάτων.

Σημειώνεται ότι η Mediterra διατηρεί έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, καθώς διοχετεύει τα προϊόντα της σε περίπου 40 χώρες, με το 25% του κύκλου εργασιών της να προέρχεται διεθνείς πωλήσεις.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία